Κυπριακό, ISIS, μεταναστευτικό στη συνάντηση Κοτζιά - Χάμοντ
Υπέρ των καινοτόμων λύσεων στον τομέα των εγγυήσεων για το Κυπριακό, τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή που είχε με το Νίκο Κοτζιά στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Βρετανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι η χώρα του (που είναι μία από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία) δεν έχει ιδιαίτερο συμφέρον που να επιδιώκει μέσα από τη συζήτηση για την επίλυση του Κυπριακού. Υπογράμμισε ότι η χώρα του ενδιαφέρεται να βρεθεί μια διαρκής λύση που θα είναι αποτελεσματική και για τις δυο κοινότητες της Κύπρου και ότι θα λάβει υπόψιν οποιαδήποτε πρόταση την οποία εγκρίνουν και οι δυο κοινότητες. «Ενδεχομένως βρισκόμαστε στο σημείο μιας προόδου για να λυθεί αυτή η διαφορά», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χάμοντ.
Ο κ. Κοτζιάς από την πλευρά του χαρακτήρισε αναχρονιστικό το σύστημα των εγγυήσεων υπογραμμίζοντας ότι έχει παραβιαστεί πολλές φορές.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας. Πηγή: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος
Για το μεταναστευτικό αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας προκειμένου η Μεγάλη Βρετανία να προσφέρει τις γνώσεις της στην Ελλάδα στον τομέα της διαχείρισης των οικονομικών μεταναστών. Σύμφωνα με τον κ. Χάμοντ η Μεγάλη Βρετανία τα τελευταία χρόνια έχει επιτύχει την επιστροφή περισσότερων παράνομων μεταναστών στη χώρα προέλευσής τους από ότι το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ιδιαιτέρως πιστεύουμε ότι το πρόβλημα αυτό δεν θα λυθεί με διαφωνίες στις Βρυξέλες για το ποιος θα πάρει ποιο μέρος των μεταναστών που έρχονται. Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα θα λυθεί με την αντιμετώπιση της ροής της παράνομης μετανάστευσης, τον περιορισμό της στις χώρες προέλευσης και τη βελτίωση της διαδικασίας στις χώρες από όπου περνούν», είπε μεταξύ άλλων ο Βρετανός ΥΠΕΞ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης Κοτζιά – Χάμοντ συζητήθηκε και ο ρόλος της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε. Ο κ. Κοτζιάς τάχθηκε κατά ενδεχόμενου BREXIT, υπογραμμίζοντας ότι «η παρουσία της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάρα πολύ σημαντική και δίνει ιδιαίτερο βάρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά». Επίσης, συζητήθηκαν οι προτάσεις της Μεγάλης Βρετανίας για την αναμόρφωση της ΕΕ που έχουν στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως είπε ο κ. Χάμοντ, προκειμένου να ανταπεξέλθει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και όχι να περιορίζει τις φιλοδοξίες των λαών της.
Οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας συζήτησαν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, του Ισλαμικού κράτους, τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, στην οποία μεταβαίνει ο κ. Χάμοντ μετά από την επισημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα.
Διαβάστε επίσης: