Κ. Πιερρακάκης: Απλούστευση διαδικασιών και κεντρική «πύλη» gov.gr στον ψηφιακό σχεδιασμό
Η σύγκλιση της Ελλάδας με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών μέσα στην επόμενη τετραετία αποτελεί τον βασικό στόχο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, στην ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, να δίνει έμφαση τόσο στην προσπάθεια για απλούστευση των διαδικασιών όσο και στην άμεση υλοποίηση έργων όπως είναι η λειτουργία μίας κεντρικής διαδικτυακής «πύλης», το gov.gr όπου θα είναι συγκεντρωμένες όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες του κράτους.
Ο κ. Πιερρακάκκης έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός Εθνικού Πλαισίου Απλούστευσης Διαδικασιών και Μείωσης της Γραφειοκρατίας, το οποίο – ανάμεσα σε άλλα - θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός μητρώου διοικητικών διαδικασιών του Δημοσίου το οποίο θα είναι προσβάσιμο από τους πολίτες, ώστε να μπορούν να ξέρουν ποιες διαδικασίες ισχύουν και για ποια υπόθεση τους, καθώς και την έναρξη ενός οριζόντιου προγράμματος μέτρησης και μείωσης διοικητικών βαρών της νομοθεσίας προς επιχειρήσεις και πολίτες.
Έμφαση θα δοθεί και στον τομέα της διαλειτουργικότητας μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών και της αυτόματης ενημέρωσης τους ώστε, για παράδειγμα, να απαιτείται μία ενέργεια από τους γονείς ενός παιδιού όταν γεννιέται και όχι πολλαπλές. Σε αυτό τον τομέα, κεντρικό ρόλο θα παίξει ο μετασχηματισμός της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων σε Κέντρο Δεδομένων συνολικά της Δημόσιας Διοίκησης για την αδιάλειπτη παροχή ψηφιακών υπηρεσιών. Για το σκοπό αυτό, θα πραγματοποιηθεί επέκταση της G-Cloud υποδομής της ΓΓΠΣ ώστε να μεταφερθεί εκεί μεσοπρόθεσμα το σύνολο των δεδομένων και μητρώων του δημοσίου, όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.
Επίσης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε ότι στα άμεσα σχέδια είναι η ενδυνάμωση και ο εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ, τα οποία χαρακτήρισε ως έναν από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς του ελληνικού κράτους.
Ψηφιακός μετασχηματισμός
Ο υπουργός έκανε λόγο για τη δημιουργία μίας Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, η οποία θα επικαιροποιείται ετησίως. «Η Βίβλος θα είναι η απάντηση στον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων για την ψηφιακή διακυβέρνηση, στις επικαλυπτόμενες ή αποσπασματικές δράσεις και στην έλλειψη μετρήσιμης στόχευσης στους φορείς που υλοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις θα αφορούν βελτιώσεις σε υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου που υλοποιούνται σε 3-12 μήνες.
Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, βασική αρχή του σχεδιασμού αποτελεί επίσης η παροχή κάθε ψηφιακής υπηρεσίας από ένα κεντρικό σημείο. Για το σκοπό αυτό δημιουργείται μία κεντρική Διαδικτυακή Πύλη, το gov.gr, ένα κεντρικό σημείο εισόδου και ψηφιακής εξυπηρέτησης, όπου θα είναι συγκεντρωμένες όλες οι ψηφιακές λύσεις και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες και λοιποί συναλλασσόμενοι με το Δημόσιο.
Από εκεί και πέρα, στα μεσοπρόθεσμα σχέδια περιλαμβάνεται η δημιουργία κεντρικών πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και αρκετά χρόνια. Πρόκειται για συστήματα όπως αυτό της διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού – HRMS, του ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού του δημοσίου τομέα - ERP, και της διαχείρισης των σχέσεων του δημοσίου με τους πολίτες - CRM, τα οποία θα σχεδιασθούν και θα προκηρυχτούν άμεσα. «Ο στόχος μας είναι να προβούμε στις σχετικές αναγγελίες σύντομα, ώστε να είμαστε σε θέση να έχουμε προκηρύξει τα πρώτα σχετικά έργα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους» ανέφερε ο υπουργός.
Τηλεπικοινωνίες
Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, μία από τις πρώτες κινήσεις αφορά το 112, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στο τέλος του τρέχοντος έτους. Εντός των επόμενων εβδομάδων πάντως, η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας θα έχει στη διάθεσή της μια «ενδιάμεση λύση», η οποία θα αφορά τη δυνατότητα αποστολής SMS σε επιλεγμένες περιοχές, σε περίπτωση που υπάρξει η σχετική αναγκαιότητα.
Από εκεί και πέρα, ο υπουργός ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αδειοδότησης των κεραιών θα κλείσει τάχιστα ακόμα πιο βελτιωμένο με στόχο την ενθάρρυνση των επενδύσεων, ενώ στα σχέδια είναι και η συγκρότηση ενός εθνικού πλάνου για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5η γενιάς (5G). Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι στο τέλος του 2020 αναμένεται η δημοπράτηση του σχετικού φάσματος από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων «αλλά με έναν καινοτόμο τρόπο που θα ενθαρρύνει τις παραγωγικές επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς».
Επίσης, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι όσον αφορά στα ενσύρματα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων, «στόχος μας είναι το λεγόμενο υπεργρήγορο internet να φτάσει και στο τελευταίο νοικοκυριό, με απλές διαδικασίες επιδότησης των τελικών χρηστών».
ΕΛΤΑ
Αναφορά έγινε και στο θέμα των ΕΛΤΑ. «Η εταιρία δείχνει να έχει αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, απόρροια έλλειψης ιδιαίτερης μέριμνας & αποφασιστικότητας αρκετών ετών. Τα δεδομένα αναλύονται και ο σχεδιασμός που θα προχωρήσει θα έχει ως γνώμονα την εξυγίανση, την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της εταιρίας και των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Η ανάγκη για να υπάρξει βιώσιμη παρέμβαση είναι αδήριτη και δεν μπορούν να υπάρξουν πρόσθετες χρονοτριβές» ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.
Διάστημα
Τέλος, όσον αφορά το διάστημα, ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι η πολιτική για τον συγκεκριμένο τομέα είναι σημαντική για τη χώρα μας αλλά δεν πρέπει να είναι πεδίο για υπερβολές, ή για αμετροέπεια. «Είναι δεδομένο ότι αποτελεί ένα χώρο στον οποίο οφείλουμε να επενδύσουμε αλλά με σχέδιο, πρακτική προσέγγιση, διεθνείς συμμαχίες και σίγουρα χωρίς επιφανειακές προσεγγίσεις» επεσήμανε ο υπουργός.