ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μείωση ΕΝΦΙΑ: Θεαματική κίνηση Μητσοτάκη με υψηλό ρίσκο

Μείωση ΕΝΦΙΑ: Θεαματική κίνηση Μητσοτάκη με υψηλό ρίσκο

Η ομιλία του πρωθυπουργού στις Προγραμματικές Δηλώσεις έβγαλε είδηση και μάλιστα μεγάλη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την άμεση μεσοσταθμική μείωση του ΦΠΑ κατά 22%. Συγκεκριμένα, ο ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουμε φέτος θα είναι μικρότερος κατά:

  • 30% στις μικρές ιδιοκτησίες,
  • 20% στις μεσαίες,
  • 10% στα ακίνητα με αξία άνω τους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Το μέτρο είναι πιο θετικό από αυτό που είχε εξαγγείλει η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά, αφού η μείωση τίθεται σε ισχύ από φέτος και όχι από του χρόνου. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κωλοτούμπα από την ανάποδη.

«Επιτρέψτε μου όμως στο σημείο αυτό να ανακοινώσω και την πρώτη, θα έλεγα, «ασυνέπεια» της κυβέρνησής μας.Την «αναίρεση» μιας προγραμματικής μας δέσμευσης. Πράγματι, είχα υποσχεθεί όλες οι φοροελαφρύνσεις να περιληφθούν στον προϋπολογισμό τού φθινοπώρου και να ισχύσουν από το 2020. Σήμερα, αθετώ την δέσμευσή μου: Σημαντικές μειώσεις των φόρων δεν θα αφορούν το 2020. Αλλά ξεκινούν από τώρα. Από το 2019. Πείτε το και μια «κωλοτούμπα», αλλά από την ανάποδη», είπε ο κ. Μητσοτάκης

Προκάλεσε αίσθηση

Αναμφίβολα, η κίνηση Μητσοτάκη προκάλεσε θετική αίσθηση και έδωσε τον τόνο στη δημόσια συζήτηση. Να σημειωθεί ότι μετά τον σεισμό και τη καταιγίδα στη Χαλκιδική, η μείωση του ΕΝΦΙΑ αποτελεί το τρίτο πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση αποδεικνύεται επαρκής στην επικοινωνιακή διαχείριση. Γενικά, οι μειώσεις φόρων είναι πάντα καλοδεχούμενες από την πλειονότητα των πολιτών. Ειδικά, ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί σύμβολο της μνημονιακής λιτότητας, αφού ήταν ένας φόρος που επιβλήθηκε από τους δανειστές κι επιβαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ανεξάρτητα από την πραγματική φοροδοτική ικανότητά τους.

Το ρίσκο

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είχε ψηφίσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 10%, δηλαδή -30% στις μικρές ιδιοκτησίες και καμιά μεταβολή για τις μεγάλες. Τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρατάει το ψηφισμένο -30% στις μικρές ιδιοκτησίες και μεταφέρει τη μείωση και στις μεγαλύτερες. Στο κόστος των 260 εκατομμυρίων που συνεπάγεται η ήδη ψηφισμένη μείωση του ΕΝΦΙΑ, έρχονται να προστεθούν περίπου άλλα 300 εκατομμύρια που είναι το κόστος της χτεσινής ανακοίνωσης Μητσοτάκη. Το ερώτημα είναι λοιπόν πού θα βρεθούν αυτά τα επιπλέον χρήματα για να πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος 3,5%.

  • Μπορούν να περικοπούν ακόμα περισσότερο οι κρατικές δαπάνες χωρίς να υποβαθμιστούν οι δημόσιες υπηρεσίες προ τους πολίτες;
  • Θα περικοπεί ακόμα περισσότερο το ήδη «ψαλιδισμένο» Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με τις αρνητικές συνέπειες που συνεπάγεται αυτή η περικοπή για την ανάπτυξη;
  • Θα υπάρξουν άλλα ισοδύναμα μέτρα για να αντισταθμιστεί το κόστος από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ;
  • Πώς θα αντιδράσουν οι δανειστές που ήδη είχαν εκφράσει αμφιβολίες για τις παροχές του ΣΥΡΙΖΑ;

Το δημοσιονομικό κενό

Τέλος, να υπενθυμίσουμε την εκτίμηση του Γιάννη Στουρνάρα και της Τράπεζας της Ελλάδος ότι το 2019 θα έχουμε δημοσιονομικό κενό 1,1 δισ. (0,6%) λόγω των μέτρων που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι κκ Τσακαλώτος και Χουλιαράκης είχαν αντικρούσει τις εκτιμήσεις της ΤτΕ. Αν είχαν δίκιο οι προκάτοχοί του, ο κ. Σταϊκούρας θα πρέπει να βρει 300 εκατομμύρια. Αν έχει δίκιο ο κ. Στουρνάρας, τότε λείπει περίπου 1,4 δισ..

Χτες ο κ. Μητσοτάκης πήρε ένα πολιτικό ρίσκο και κέρδισε τις εντυπώσεις. Το επόμενο διάστημα θα δούμε αν κέρδισε και στην ουσία.