ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το νέο μοντέλο Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ με τεχνοκράτες και επιστήμονες δίπλα στα πολιτικά στελέχη

Το νέο μοντέλο Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ με τεχνοκράτες και επιστήμονες δίπλα στα πολιτικά στελέχη
AP Photo/Yorgos Karahalis

Χωρίς στείρα αντιπαράθεση, υψηλούς τόνους και αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση πρόκειται να κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας στο νέο του ρόλο μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα ασκήσει αντιπολίτευση με τον ίδιο τρόπο που ασκούσε πριν εκλεγεί πρωθυπουργός καθώς, όπως φαίνεται, θα κινηθεί περισσότερο με την κοινωνία παρά με το κόμμα του. Άλλωστε, όπως και ο ίδιος αναφέρει σε στελέχη του, «θα ασκήσουμε προγραμματική αντιπολίτευση για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε το 31,5% που πήραμε στις εκλογές χωρίς κραυγές, αλλά με αντιπαράθεση με επιχειρήματα απέναντι στο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη και με αντιπρόγραμμα δικό μας πάνω στις προτάσεις που θα επεξεργαστούμε και θα καταθέσουμε».

Με τεχνοκράτες και επιστήμονες

Ο κ. Τσίπρας θα ακολουθήσει ένα νέο μοντέλο διάταξης και δομής και μέσα στο κοινοβούλιο – όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ – και για αυτό το λόγο προετοιμάζει ομάδες στελεχών από το κόμμα, αλλά και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αποτελούν την προοδευτική συμμαχία που θα υποστηρίξουν το έργο των βουλευτών του. Πρόκειται για στελέχη από επιστημονικούς χώρους, τεχνοκράτες αλλά και νέους επαγγελματίες που θα αναλάβουν να υποστηρίξουν με προτάσεις και μέτρα τους βουλευτές που θα κληθούν να παρακολουθήσουν ανά τομέα το έργο τού κάθε υπουργού της Νέας Δημοκρατίας. «Θα είναι κάτι σαν τομεάρχες αλλά δεν θα ονομάζονται έτσι, διότι παραπέμπει στην οργανωτική δομή της Νέας Δημοκρατίας», αναφέρουν στελέχη που συνομιλούν με τον πρώην πρωθυπουργό και έχουν εικόνα των σκέψεων και των κινήσεων του.

Ως αντιπολίτευση θα πορευτεί πιο κοντά στην κοινωνία, θέλοντας έτσι να δείξει ότι θα ψηφίζει ό,τι θεωρεί θετικό της κυβέρνησης – όπως, για παράδειγμα, την υποψηφιότητα του κ. Κ. Τασούλα, ο οποίος προτάθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία για πρόεδρος της Βουλής και άρα αναμένεται να εκλεγεί με ευρύτερη πλειοψηφία.

Αποφασισμένος ο ίδιος να ασκήσει ήπια αντιπολίτευση τοποθέτησε και τα ανάλογα πρόσωπα εκεί που ήθελε. Βεβαίως, η γκρίνια στο εσωτερικό ήδη ξεκίνησε από μερίδα στελεχών του που διαφωνούν σε ό,τι έχει να κάνει με τις επιλογές των προσώπων, καθώς θεωρούν πως δεν είναι δυναμική η αρχή που γίνεται με ορισμένα από τα πρόσωπα τα οποία θα κληθούν να αναλάβουν ρόλο και θα είναι καθημερινά στην πρώτη γραμμή.

Κοντά στην κοινωνία

Στην ουσία ο πρώην πρωθυπουργός επιλέγει πρόσωπα όχι του σκληρού κομματικού σωλήνα αλλά εκείνα που διαθέτουν ευρύτερη στήριξη της κοινωνίας για να δείξει ακριβώς ότι πολιτεύεται βάσει των κοινωνικών και όχι των κομματικών αναγκών.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του στην συνεδρίαση της Κ.Ο, όπου μιλώντας στους βουλευτές του, αποκήρυξε στην ουσία την αντιπολίτευση που ασκούσε κατά το παρελθόν: «Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε αυτή την ανόητη τακτική», είπε και ξεκαθάρισε: «Θα ψηφίσουμε για πρόεδρο της Βουλής τον προτεινόμενο από το πλειοψηφούν κόμμα, πόσο μάλλον όταν δεν έχουμε κάποια επιφύλαξη επί προσωπικού. Το ίδιο θα πράξουμε και για όσους άλλους αντιπροέδρους δεν έχουμε επιφύλαξη επί προσωπικού. Γιατί, επαναλαμβάνω, δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Αλλά για την ουσία». Ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε, επίσης, με τον πιο επίσημο τρόπο πως δεν θα ακολουθήσει κραυγαλέα αντιπολίτευση, σημειώνοντας πως το κόμμα του θα σταθεί κοντά στο λαό. Προειδοποίησε δε, πως «η κυβέρνηση ήδη προετοιμάζει το έδαφος να αναιρέσει τα θετικά μέτρα που προλάβαμε να πάρουμε στο μικρό διάστημα μετά την έξοδο από τα μνημόνια».

Τα πρόσωπα της πρώτης γραμμής και οι ρόλοι τους

Έτσι, ο κ. Τσίπρας θα αξιοποιήσει στελέχη και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την προοδευτική συμμαχία, όχι όμως εκείνα που δεν ανταποκρίθηκαν θετικά ή είχαν συμπεριφορές που δεν αρμόζουν στις δικές του αξίες. Η Όλγα Γεροβασίλη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Έφη Αχτσιόγλου (χωρίς, όμως, το πολιτικό «πουσάρισμα» που είχε από τον Αλέξη Τσίπρα το προηγούμενο διάστημα) θα είναι οι τρεις γυναίκες που θα παίξουν κοινοβουλευτικό ρόλο ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και η Ρένα Δούρου, η οποία ωστόσο δεν μάσα τα λόγια της και, βλέποντας τι πρέπει να αλλάξει ο κ. Τσίπρας στο κόμμα, τάσσεται υποστηρικτικά κοντά του με τις δικές της προτάσεις. Άλλωστε, ήταν από τα ελάχιστα στελέχη που στις εκλογές, έχοντας διακρίνει τη δυναμική του πρώην πρωθυπουργού, έλεγε πως το ποσοστό θα είναι υψηλό και όχι εκεί που το έβλεπαν οι δημοσκόποι.

Από εκεί και πέρα, άλλα στελέχη που αναλαμβάνουν ρόλο είναι οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Χρήστος Σπίρτζης, Αλέξης Χαρίτσης αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν και ο κ. Τσίπρας φρόντισε να «κόψει» τα φτερά της ομάδας των 53 – στην οποία θεωρητικά είναι επικεφαλής ο πρώην υπουργός Οικονομικών – καθώς επίσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος επειδή προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ, δεν έπρεπε να μείνει αναξιοποίητος, έστω και δίχως κοινοβουλευτική έδρα.

Στο ίδιο μίγμα προσώπων θα αξιοποιήσει και τον Δημήτρη Βίτσα αλλά και τον Νίκο Βούτση. Ξεχωριστούς ρόλους θα αναλάβουν ο Νίκος Παππάς ενώ ο Αλέκος Φλαμπουράρης θα βρίσκεται στο κόμμα έχοντας τον ρόλο που ανέκαθεν είχε κοντά στον κ. Τσίπρα.

Από την πυραμίδα των στελεχών που δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, απουσιάζουν αρκετά πρώην πρωτοκλασάτα στελέχη, των οποίων η απουσία δείχνει και τον προσανατολισμό που θέλει να πάρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της νέας αντιπολίτευσης που αναμένεται να ασκήσει από εδώ και πέρα.