Τέλος οι «τάσεις» στο ΣΥΡΙΖΑ – Τα πρόσωπα στα όργανα της ΚΟ
Τέλος στις τάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ βάζει ο Αλέξης Τσίπρας, κάτι που κατέστησε σαφές σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων. Και μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει αυτό, ωστόσο με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τις εκλογές, τα περιθώρια αντίδρασής τους είναι απολύτως περιορισμένα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αποφασισμένος να μη αφήσει παράθυρο για διαφορετικές γραμμές μέσα στο «νέο» ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε τροχοπέδη στη διεύρυνση του κόμματος στην κοινωνία. Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ξεφύγει από τη γνωστή λογική των συσχετισμών, που τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τον οδήγησαν σε συμβιβασμούς και υπαναχωρήσεις σε σοβαρά ζητήματα που θα μπορούσε να τα είχε διαχειριστεί διαφορετικά.
Ο Τσίπρας θέλει να τελειώνει με όλα αυτά και το κόμμα ενωμένο και ανανεωμένο να μπει σε μια άλλη εποχή.
Η πιο αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, η λεγόμενη τάση των «53», που αποτελούσε την εσωκομματική αντιπολίτευση, βγήκε σημαντικά αποδυναμωμένη από την εκλογική αναμέτρηση, καθώς μόνο έξι στελέχη της κατάφεραν να εκλεγούν. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Θεανώ Φωτίου, ο Θεόδωρος Δρίτσας, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Κατερίνα Νοτοπούλου και Ειρήνη Αγαθοπούλου είναι πλέον οι εκπρόσωποι των «53» μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η δύναμή τους είναι περιορισμένη, ενώ άτυπος «επικεφαλής» του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, φέρεται να έχει συμφωνήσει σε όλα με τον Τσίπρα όσον αφορά στο μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Και τώρα το ενδιαφέρον στρέφεται στο ποια πρόσωπα θα επιλέξει ο Τσίπρας για να στελεχώσουν τα όργανα της ΚΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση είναι να τοποθετηθούν στελέχη που θα έχουν την επόμενη μέρα σημαντικό ρόλο τόσο στην ασκούμενη πολιτική όσο και στην επικοινωνία του κόμματος. Για το τελευταίο ο Τσίπρας επιδιώκει να έχει άλλο χαρακτήρα και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Είναι νωπές εξάλλου οι μνήμες, από τις λανθασμένες επιλογές στην επικοινωνία που εφαρμόστηκαν σε διάφορα ζητήματα, όπως στο Μάτι.
Σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα, για τη θέση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, των εκπροσώπων της ΚΟ και των αντιπροέδρων της Βουλής, τα ονόματα που ακούγονται είναι της Όλγας Γεροβασίλη, του Δημήτρη Τζανακόπουλου, του Δημήτρη Βίτσα, του Σωκράτη Φάμελλου, του Αλέξη Χαρίτση, της Μαριλίζας Ξενογιανακοπούλου, του Γιάννη Ραγκούση.
Με βάσει όλες τις ενδείξεις η Έφη Αχτσιόγλου πιθανότατα θα παραμείνει στη θέση της ως υπεύθυνη τύπου του κόμματος.
Βασικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η αξιοποίηση της γενιάς των τριάντα συν, καθώς στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα οι 13 από τους 86 βουλευτές είναι κάτω των σαράντα. Πρόκειται για τους Δημήτρη Τζανακόπουλο, Κώστα Ζαχαριάδη, Αναστασία Γκαρά, Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη, Κώστα Μπάρκα, Μάριο Κάτση, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Γιώργο Ψυχογιό, Γιάννη Μπουρνούς, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και τον Γιάννη Σαρακιώτη.
Σημαντικό ρόλο τόσο στα κοινοβουλευτικά όσο και στα κομματικά όργανα θα έχουν οι γυναίκες. Σημειώνεται ότι και η ΚΟ έχει άρωμα... γυναίκας, με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 23.
Από το χώρο της Προοδευτικής Συμμαχίας, που θα διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο από εδώ και στο εξής στη εξελέγησαν οι Γιάννης Ραγκούσης (σσ. ακούγεται και για γραμματέας του κόμματος) και ο Θάνος Μωραΐτης. Από το ΠΑΣΟΚ προέρχονται επίσης η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Χρήστος Σπίρτζη, Θεοδώρα Τζάκρη, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Γιώργος Παπαηλιού και Άννα Βαγενά.
Γενικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πως η κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα επιβάλλεται να λειτουργούν από κοινού κα να έχουν κοινή γραμμή πλεύσης. Να σημειωθεί πως 13 βουλευτές να είναι και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.
Εν τω μεταξύ, στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που πραγματοποιείται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει υπ'όψιν των 86 βουλευτών τη βασική αντιπολιτευτική γραμμή και θα ζητήσει η κριτική προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να είναι σκληρή και ουσιώδης.