ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Το άνοιγμα στα νέα μέλη, οι διαφοροποιήσεις, ο νέος εσωκομματικός χάρτης
Το κλίμα στη συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο ήταν ήρεμο και οι τόνοι ανέβηκαν λίγες φορές.
Έτσι κι αλλιώς, το 31,5% λειτούργησε καταπραϋντικά για το «στράτευμα» του κ. Τσίπρα. Μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση έχει πάντοτε την αίσθηση ότι λειτουργεί ως «κυβέρνηση σε αναμονή». Κατά συνέπεια, καμιά πλευρά δεν θέλει να τραβήξει το σκοινί, δημιουργώντας την αίσθηση της εσωτερικής διχόνοιας.
Επιπλέον, η συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή ήταν αναγνωριστική αφού οι οριστικές αποφάσεις για το «αύριο» του ΣΥΡΙΖΑ θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πολύ προσεκτικό στην ομιλία του αναφορικά με το επίμαχο ζήτημα του ανοίγματος στα νέα μέλη. «Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά.
Η αυτοκριτική
Ωστόσο, δεν έλειψε η αυτοκριτική για το κυβερνητικό έργο και οι εσωκομματικές βολές για την προεκλογική περίοδο.
Στην ομιλία του ο Δημήτρης Βίτσας είπε: «Πρέπει να ξαναβρούμε το νήμα της συντροφικής κριτικής. Αν τα κάναμε όλα καλά γιατί χάσαμε;» Ο δε Πάνος Σκουρλέτης έγινε πιο συγκεκριμένος:
«Η κυβερνητική πρακτική, έδωσε τη δυνατότητα στους αντιπάλους μας να χτίσουν αυτή την "υγειονομική ζώνη" γύρω από τον χώρο μας, με τη βοήθεια βέβαια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - όπου εκεί ήταν κατά κράτος η ήττα που υποστήκαμε-, και να στήσουν μια «υγειονομική ζώνη» και να φτιάξουν αυτό το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο το οποίο επηρέασε καθοριστικά και τα δύο αποτελέσματα και των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών.»
Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στις ομιλίες τους όσο και στα «πηγαδάκια» αναφέρθηκαν σε παλαιοκομματικές και «αντισυντροφικές» πρακτικές στο κυνήγι του «σταυρού». Είναι σαφές ότι οι προσωπικές προεκλογικές εκστρατείες έχουν «τραυματίσει» την εμπιστοσύνη και το αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ των στελεχών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.
Το άνοιγμα
Στην τοποθέτηση του ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να «αλλάξουν» και να προχωρήσουν σε μια μεγάλη καμπάνια στρατολόγησης νέων μελών με στόχο να φτάσουν οι οργανωμένες δυνάμεις του κόμματος στο 10% των ψηφοφόρων.
Για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφωνεί καμία τάση. «Ποιος δεν θέλει να μεγαλώσει το κόμμα;», ήταν η ρητορική ερώτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Εντούτοις, καταγράφηκαν αρκετές διαφοροποιήσεις στο πώς θα γίνει το άνοιγμα.
Ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι: «Η μαζικοποίηση είναι μια παράμετρος ουδέτερη και άσχετη από την ταυτότητα, από τον τρόπο εσωτερικής οργάνωσης; […]. Αλλάζουμε, αλλά δεν μπορούμε να μετεξελιχθούμε σε έναν άμορφο χυλό».
Τόσο οι 53+ όσο και τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στους Δημήτρη Τζανακόπουλο και Δημήτρη Βίτσα ζήτησαν τη διατήρηση της αριστερής ριζοσπαστικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, επισήμαναν ότι τα νέα μέλη πρέπει να έχουν πλήρη δικαιώματα και οργανική συμμετοχή στην κομματική ζωή. Οι 53+ επέμειναν να απαλειφθεί ο όρος «κόμμα-παράταξη» από την απόφαση της ΚΕ.
Νέα όργανα;
Από την άλλη μεριά η «κίνηση μελών», οι αποκαλούμενοι «καραβελιστές» στην κομματική αργκό (Μπαλάφας. Κοτσακάς, Ρήγας. Ζαχαριάδης κ.α.,) εμφανίστηκε ενθουσιώδης για το άνοιγμα στα νέα μέλη, θέτοντας μάλιστα και ζήτημα «επανίδρυσης», δηλαδή επανεγγραφής ακόμα και των υπαρχόντων μελών. Ζήτησαν επίσης το συνέδριο να πραγματοποιηθεί το 2020 ώστε να έχει προχωρήσει το άνοιγμα. Ωστόσο, και αυτή η τάση ήταν προσεκτική σε ό,τι αφορά την ιδεολογική ταυτότητα. «Δεν είμαστε και δεν θέλουμε να γίνουμε το νέο ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορούμε να απαντήσουμε τα ερωτήματα του 2020, 20139, 2050 με τα εργαλεία του 1980, 1990, 2000», είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης.
Οι «καραβελιστές» έθεσαν ζήτημα αλλαγής της Πολιτικής Γραμματείας εν όψει του συνεδρίου, ενώ ο προσκείμενος στην τάση Χρήστος Στάικος ζήτησε την αντικατάσταση του Πάνου Σκουρλέτη.
Η σιωπή Βούτση
Ο Νίκος Βούτσης δεν πήρε το λόγο, κάτι που συζητήθηκε από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής έχει αυξημένο εσωκομματικό κύρος και φροντίζει να κρατάει αποστάσεις από τις τάσεις. Η σιωπή του κ. Βούτση ερμηνεύτηκε από ορισμένους ως μια πολύ προσεκτική έκφραση αποστασιοποίησης από τον κ. Τσίπρα.
Η συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια διαδικασία αλλαγής του χάρτη των τάσεων του που ενδεχομένως να οδηγήσει στη δημιουργία δύο εσωκομματικών πόλων.