ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλγα Κεφαλογιάννη στο CNN Greece: Δεν με ενδιαφέρει απλώς να κάτσω σε μια υπουργική καρέκλα

AP Photo/Petros Giannakouris

Η Όλγα Κεφαλογιάννη είναι ένα από τα πρόσωπα των ημερών.

«Πρωτοκλασάτο» στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός, πέτυχε την «πρωτιά» στην Α' Αθήνας με 45.086 σταυρούς στους 100.408 που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στη συγκεκριμένη περιφέρεια, η κ. Κεφαλογιάννη εθεωρείτο σίγουρη για το νέο Υπουργικό Συμβούλιο. Ωστόσο, τελικά έμεινε εκτός υπουργικών θώκων. Η άρνησή της να αναλάβει το υπουργείο Τουρισμού προκάλεσε πολιτική αίσθηση. Στη συνέντευξή της στο CNN Greece η κ. Κεφαλογιάννη εξηγεί τους λόγους της απόφασής της και παρουσιάζει τη δικιά της οπτική για τη συγκυρία.

-Εκλεγήκατε για τρίτη συνεχόμενη φορά πρώτη σε σταυρούς στην Α Αθήνας. Μάλιστα, κερδίσατε την προτίμηση σχεδόν του 50% όσων ψήφισαν τη ΝΔ στην περιφέρειά σας. Τι σηματοδοτεί για σας αυτή η επιτυχία;

Δεν υπάρχει για έναν πολιτικό μεγαλύτερη τιμή και ευθύνη από την εκλογή του από το λαό. Είναι αυτή που μας νομιμοποιεί, είναι αυτή που μας δίνει την εντολή να υπερασπιστούμε αρχές, αξίες, ήθος και ύφος. Και αυτή την εντολή, κ. Αλμπάνη, είμαι αποφασισμένη να σέβομαι και να τιμώ. Αυτή η εντολή με ορίζει και με οδηγεί. Με την ευκαιρία που μου δίνετε, θέλω να ευχαριστήσω τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Αθήνας που μου έκαναν την τιμή να με εκλέξουν, για τρίτη συνεχόμενη φορά, πρώτη στην Α’ περιφέρεια Αθηνών. Όλες και όλους τους πολίτες της Αθήνας, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν, τους οποίους συνάντησα, άκουσα και με τους οποίους συζήτησα αυτό το διάστημα της προεκλογικής περιόδου. Έχω ιδιαίτερη ευθύνη έναντι όλων των Αθηναίων να παλέψω, από οποιαδήποτε θέση, για μία καλύτερη ημέρα για την πόλη και την πατρίδα. Είναι μία σχέση αλήθειας, μια σχέση εμπιστοσύνης αφού όλους μας ενώνει η προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο.

Θα δώσω τη μάχη στη Βουλή

-Δηλώσατε ότι είχατε συμφωνήσει με τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβετε το υπουργείο Πολιτισμού. Γιατί πιστεύετε ότι υπαναχώρησε από τη συμφωνία σας;

Επί σχεδόν τρία χρόνια, δούλεψα συστηματικά σε έναν δύσκολο και απαιτητικό τομέα που μου ανέθεσε ο πρόεδρος όπως αυτός του Πολιτισμού. Και όπως γνωρίζετε, δεν πρόκειται για έναν χώρο που ήταν προνομιακός για το κόμμα μας. Αυτή ήταν η μεγάλη πρόκληση, να δουλέψουμε σκληρά και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου του Πολιτισμού, της τέχνης. Η προσπάθεια μας ήταν συστηματική και καλά οργανωμένη. Ως τομεάρχης κατέθεσα εκατοντάδες ερωτήσεις στη Βουλή, έκανα δεκάδες ομιλίες, υπήρξε συνεπής και δημιουργική αντιπολίτευση, κατάθεση προτάσεων, διαμόρφωση ενός συγκροτημένου προγράμματος για την επόμενη ημέρα. Ήμουν έτοιμη να δώσω τη μάχη για την προώθηση του κυβερνητικού έργου, για μία νέα σύγχρονη οπτική στον τομέα του Πολιτισμού. Ο πρωθυπουργός, αυτός και μόνον αποφασίζει. Αποφάσισε διαφορετικά. Επέλεξα να παραμείνω βουλευτής και να δώσω απο τη Βουλή τη μάχη για την πολιτική αλλαγή και για την επιτυχία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

-Από τη στιγμή όμως που διαφοροποιήθηκε ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού, γιατί δεν κάνατε ένα βήμα «πίσω» για να τον διευκολύνετε;

Πιστεύω ότι στο υπουργείο Τουρισμού είχα κάνει τον κύκλο μου, είχα προσφέρει ένα σημαντικό έργο και ήμουν έτοιμη να κάνω το επόμενο βήμα. Στην πολιτική δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις, ούτε πρέπει να ταυτιζόμαστε με έναν συγκεκριμένο ρόλο. Αποφάσισα να παραμείνω βουλευτής, να δώσω από τη Βουλή τη μάχη της υπεράσπισης του κυβερνητικού έργου. Δεν θεωρώ ότι συνιστά «διευκόλυνση», όπως λέτε, η συμμετοχή στην κυβέρνηση απλώς για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση. Πιστεύω ότι διευκόλυνα με την καθαρή μου στάση. Δεν θέλω να γίνω υπουργός για τον τίτλο. Δεν με ενδιαφέρει απλώς να κάτσω σε μια καρέκλα. Θέλω να είμαι δημιουργική και να προσφέρω στην πατρίδα μου.

-Ποια είναι η εκτίμησή σας συνολικά για το νέο κυβερνητικό σχήμα;

Η ευθύνη που αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το λέγαμε και προεκλογικά, είναι βαριά. Όχι μόνον γιατί οφείλει να σηματοδοτήσει την έξοδο από την κρίση, μετά από μια δεκαετία μνημονίων, αλλά και γιατί πρέπει να στείλει σαφή μηνύματα αλλαγής του κυβερνητικού υποδείγματος. Να αφήσει πίσω τις ιδεοληψίες, τους αυτοσχεδιασμούς και το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και να αποδειχθεί ταυτόχρονα αποτελεσματική και οραματική. Είναι μια κυβέρνηση μάχης, καθώς δεν έχει περίοδο χάριτος αλλά οφείλει να αποδείξει άμεσα ότι έχει και σχέδιο και αποτελεσματικότητα σε μία σειρά από ανοικτά μέτωπα που μας κληροδότησε ο κ. Τσίπρας. Δεν έχω αμφιβολία για τη βούληση όλων να πετύχει αυτή η κυβέρνηση. Άλλωστε, τα πρώτα δείγματα γραφής, με αφορμή και την τραγωδία που κτύπησε την Χαλκιδική, είναι θετικά.

Οι εξωκοινοβουλευτικοί μπορούν να βοηθήσουν

-Είστε η πρώτη σε σταυρούς βουλεύτρια στην πρωτεύουσα και δεν συμπεριληφθήκατε στο κυβερνητικό σχήμα. Ταυτόχρονα, έχουμε πλήθος κυβερνητικών στελεχών παντελώς άγνωστων στην κοινωνία. Εγείρει πολιτικό ζήτημα αυτή η αντίφαση;

Κάποιος «παντελώς άγνωστος», όπως λέτε, στην κοινωνία δεν σημαίνει ότι είναι και ακατάλληλος για τη δουλειά που του ανατίθεται. Είναι μια συζήτηση που επανέρχεται κατά καιρούς στη δημόσια σφαίρα, σχετικά με την σχέση μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας και της νομοθετικής. Ποιος μπορεί να γυρίσει την πλάτη σε στελέχη, μη κοινοβουλευτικά, που έχουν αποδεδειγμένη γνώση κι εξειδίκευση και μπορούν όντως να συμβάλουν στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης; Που μπορούν να βοηθήσουν με ρηξικέλευθες λύσεις στην υπέρβαση της αβελτηρίας του Δημοσίου; Από την άλλη, μην ξεχνάμε, πως ο πρωθυπουργός αντλεί την εντολή του από τη Βουλή, από τους βουλευτές που αναδεικνύονται με την ψήφο των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Ως φορέας της εντολής ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη νομιμοποίηση να διαμορφώσει κατά βούληση την κυβέρνησή του. Η ιδιαιτερότητα είναι ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι εκλεγμένοι βουλευτές είναι τελικά που θα κριθούν πολιτικά από τους πολίτες στην επόμενη κάλπη και όχι, προφανώς, τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη του κυβερνητικού σχήματος.

-Για μια ακόμα φορά ο αριθμός των γυναικών είναι πολύ μικρός σε μια ελληνική κυβέρνηση. Εν έτει 2019 πόσο πιο δύσκολο είναι για μια Ελληνίδα να αναλάβει θέση ευθύνης από ό,τι για έναν άντρα συνάδελφό της;

Θα σας πω αυτό που έλεγα όχι μόνο προεκλογικά, αλλά και πολλά χρόνια τώρα: «Στηρίξτε γυναίκες, δώστε τους την ευκαιρία να κατακτήσουν θέσεις ευθύνης». Οι ποσοστώσεις δεν αρκούν. Χρειάζεται να τις εμπιστευτούμε. Δεν είναι μόνο η σημερινή κυβέρνηση, είναι και οι προηγούμενες. Είναι και τα αποτελέσματα των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών. Δείτε πόσες λίγες γυναίκες εξελέγησαν. Είναι θλιβερή η εικόνα. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά αφήνοντας, στην πράξη, στη γωνία των εξελίξεων το μισό της πατρίδας μας. Θα πρέπει να αποφασίσουμε ως κοινωνία, ως γυναίκες αν θέλετε ότι θα διεκδικήσουμε την θέση που μας αναλογεί.

Να γίνει πιο ουσιαστική η παραλαβή-παράδοση

-Η ομαλή παράδοση-παραλαβή του Μαξίμου και των υπουργείων σηματοδοτεί μια νέα περίοδο της πολιτικής ζωής;

Η διαδικασία παράδοσης – παραλαβής θα έπρεπε, όχι μόνον σήμερα αλλά διαχρονικά, να είναι μία κανονικότητα στη διαδικασία εναλλαγής των κυβερνήσεων. Προσωπικά θα προτιμούσα να είναι και πιο ουσιαστική η συνάντηση του απερχόμενου με τον νέο πρωθυπουργό ή να υπάρχει δέσμευση για συνεργασία των επιτελείων τους, προκειμένου να δοθεί πλήρης ενημέρωση για τα ανοικτά μέτωπα, τις εξελίξεις, ζητήματα που – ενδεχομένως – δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Μία αντίστοιχη «παράδοση – παραλαβή ουσίας» θα ήθελα να δω και στα υπουργεία. Στο κάτω – κάτω της γραφής, ανεξάρτητα από τις κομματικές νίκες και ήττες, είναι εθνικό συμφέρον και το μέλλον των συμπολιτών που θα πρέπει να απασχολεί όλους μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης