ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπ. Παιδείας: Τέλος στο πανεπιστημιακό άσυλο με το πρώτο νομοσχέδιο

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπ. Παιδείας: Τέλος στο πανεπιστημιακό άσυλο με το πρώτο νομοσχέδιο
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, παράταση στην προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών, αλλαγές στην ύλη της Γ' λυκείου περιλαμβάνουν οι άμεσες ενέργειες του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο ξεκίνησε τον κύκλο επισκέψεων σε υπουργεία ο πρωθυπουργός, σε ένδειξη της «απόλυτης προτεραιότητας που δίνει ο ίδιος στην Παιδεία».

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο υπουργείο στις 9 το πρωί ακριβώς όπως ήταν προγραμματισμένο, επιβεβαιώνοντας πως «όταν λέμε εννέα εννοούμε εννέα».

«Είναι μεγάλη χαρά που ξεκινώ τις επισκέψεις από το υπουργείο Παιδείας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της υπουργού, Νίκης Κεραμέως, των δύο υφυπουργών, Σοφίας Ζαχαράκη και Κώστα Διγαλάκη και του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, που τον συνόδευε στην επίσκεψή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στις δράσεις του υπουργείου για μία ποιοτική δημόσια εκπαίδευση για όλα τα Ελληνόπουλα και για αναβαθμισμένα πανεπιστήμια με σύνδεση με την αγορά εργασίας.

«Έχουμε θέσει -ως πρωθυπουργικό γραφείο- στόχους και χρονοδιαγράμματα για όλα τα υπουργεία», σημείωσε και εξέφρασε την απόλυτη «εμπιστοσύνη του σε όλους τους εκπαιδευτικούς που εκτελούν με αυταπάρνηση και αγάπη το καθήκον τους». «Είναι σύμμαχοί μας στην προσπάθεια να προσφέρουμε όσο το δυνατον καλύτερη παιδεία στα παιδιά για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός δύσκολου κόσμου που αλλάζει συνεχώς», πρόσθεσε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μετά τη σημερινή πρώτη επίσκεψη θα ακολουθήσει κύκλος επισκέψεων σε όλα τα υπουργεία, επισημαίνοντας ότι έκλεισε η πρώτη εβδομάδα στην κυβέρνηση και υπογράμμισε πως η έμφαση δίνεται πάντα στο αποτέλεσμα και όχι στην επικοινωνία, και «στόχος είναι το πώς θα κάνουμε τις ζωές όλων καλύτερες».

Τι εξήγγειλε η Κεραμέως

Μεταξύ των άμεσων ενεργειών στις οποίες προβαίνει το υπουργείο Παιδείας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, παράταση υποβολής μηχανογραφικού, συνέχιση των διαδικασιών για τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή, καθολική εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης εκπαίδευσης, αναστολή της ίδρυσης τέταρτης Νομικής, αλλαγές στην ύλη της Γ' λυκείου, καθώς επίσης και διεργασίες ώστε να ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο χωρίς προβλήματα.

«Θα δοθεί παράταση στην υποβολή των μηχανογραφικών, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν αδυναμίες για τη λειτουργία των νέων τμημάτων», σημείωσε η κ. Κεραμέως και ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει στους βασικούς άξονές του το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους μαθητές που θα μπουν τον Σεπτέμβριο στη Γ' λυκειου. «Για το εξεταστικό δεν θα αιφνιδιάσουμε», είπε. «Πλην, όμως, θα προχωρήσουμε άμεσα σε βελτιωτικές κινήσεις, όπως είναι ο εξορθολογισμός της ύλης, η κάλυψη της οποίας δεν είναι εφικτή», πρόσθεσε.

Ακόμη, η υπουργός τόνισε ότι στο πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις στις 23 Ιουλίου, θα περιληφθεί ρύθμιση για την κατάργηση του ασύλου. «Ήδη έχουμε συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς για τις παραμέτρους της ρύθμισης», επισήμανε.

Εξάλλου, ανακοίνωσε την ανάκληση της σύστασης επιτροπής για τα προγράμματα σπουδών της τέταρτης Νομικής στην Πάτρα. «Είναι προεκλογική μας δέσμευση να μην προχωρήσει η τέταρτη Νομική. Έτσι, ανακαλείται σήμερα η απόφαση για τη σύσταση της επιτροπής που θα συζητήσει την ίδρυσή της. Δεν είναι θέμα Πάτρας. Είναι θέμα τεταρτης Νομικής. Η χώρα δεν χρειάζεται τέταρτη Νομική», υπογράμμισε.

Η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι δρομολογούνται οι διαδικασίες για το άνοιγμα των σχολείων, ώστε να είναι έτοιμα από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού και βιβλίων και ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσουν κανονικά οι 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή. «Έχουμε κάνει επαφές με το ΑΣΕΠ, ώστε να γίνει γρήγορα η διαδικασία», σημείωσε.

Στους μακροπρόθεσμους στόχους του υπουργείου, εντάσσεται, όπως ανακοίνωσε η ίδια, η προετοιμασία ενός θεσμικού πλαισίου για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης «με στόχο μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στα πανεπιστήμια».

Η υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, ωστόσο υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξουν δομές και ανθρώπινο δυναμικό για να τη υποστηρίξουν. «Θα προβούμε σε ενέργειες με γνώμωνα να μη μείνει κανένα παιδί εκτός δομής», επισήμανε και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την επίσκεψη στο υπουργείο. «Είναι μεγάλη τιμή, είναι η πρώτη επίσκεψη σε υπουργείο και συμβολίζει το βάρος που δίνει η κυβέρνηση στην Παιδεία», συμπλήρωσε.

«Κανένα παιδί εκτός δομής»

Το ζήτημα της καθολικής εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη.

4852252

Συνάντηση της υπ.Παιδείας, Νίκης Κεραμέως με τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Αττικής και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη - eurokinissi/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡH

Είναι ήδη γνωστή η στάση της κυβέρνησης υπέρ της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης και αναμένονται ενέργειες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν δομές και ανθρώπινο δυναμικό για να την υποστηρίξουν. «Στόχος μας είναι κανένα παιδί να μη βρεθεί εκτός δομής», επανέλαβε και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, εξερχόμενος από το γραφείο της υπουργού, μετά τη δική τους συνάντηση, νωρίτερα σήμερα.

Πρόσθεσε, δε, ότι δεν δόθηκε σήμερα κάποια οριστική απάντηση σε ό,τι αφορά την καθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, ωστόσο, ανέφερε: «Είμαστε σε σωστή κατεύθυνση».