ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ο έλεγχος των φυλακών θα περάσει στην Αστυνομία - Κανένα ζήτημα πιστοληπτικής γραμμής

Μητσοτάκης: Ο έλεγχος των φυλακών θα περάσει στην Αστυνομία - Κανένα ζήτημα πιστοληπτικής γραμμής
EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Καθαρή εντολή διακυβέρνησης ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υφίσταται ζήτημα πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, όπως είχε υποστηρίξει ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μπάμπης Παπαδημητρίου. Μεταξύ άλλων, προανήγγειλε ότι ο έλεγχος των φυλακών καθώς και η αντιεγκληματική πολιτική θα περάσουν στη δικαιοδοσία της Αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αντί του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Απάντηση στη νέα προεκλογική αντιπαράθεση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μπάμπη Παπαδημητρίου, ότι η Πειραιώς σχεδιάζει να δώσει το μαξιλάρι ασφαλείας των αποθεματικών του κράτους ύψους 37 δισ. ευρώ στις τράπεζες, για «να απαλλαγούν από το βάρος των κόκκινων δανείων» και πως στη συνέχεια η Ελλάδα θα μπει σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν υφίσταται κανένα ζήτημα πιστοληπτικής γραμμής», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η Ελλάδα «δεν έχει δημοσιονομικό χώρο για το 2019».

«Οι μειώσεις φόρων θα αρχίσουν το 2020», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, εκτιμώντας ότι η λογική των υπερπλεονασμάτων «είναι λάθος πολιτική».

«Έχουμε μιλήσει για στοχευμένες μειώσεις δαπανών. Υπάρχουν και σήμερα δυνατότητες σε μια σειρά από τομείς. Έχουμε μιλήσει για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης. Η ισχυρή εντολή που ζητάω είναι και εντολή διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους. Ήδη φαίνεται ότι έχουμε πείσει τις αγορές που προεξοφλούν νίκη της ΝΔ. Το γεγονός ότι το 10ετές είναι κοντά στο 2% χωρίς να έχουμε κερδίσει εκλογές κάτι λέει», συνέχισε.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ:

Για την αυτοδυναμία

«Ζητώ ισχυρή εντολή για να μπορέσω να εφαρμόσω το πρόγραμμά μου. Έκανα αυτονόητη παρατήρηση. Αν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση θα οδηγηθούμε σε εκλογές με απλή αναλογική», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν έχω ακούσει άλλο κόμμα να λέει ότι θα ενδιαφερόμουν να στηρίξω κυβέρνηση συνεργασίας. Η μόνη σίγουρη λύση για να έχει ο τόπος ισχυρή κυβέρνηση είναι ο κόσμος να εμπιστευτεί τη ΝΔ», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Για το Δημόσιο

Κληθείς να απαντήσει για το σχέδιο της ΝΔ για το Δημόσιο, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε «ότι δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος», σημειώνοντας ότι ο εξορθολογισμός του Δημοσίου θα γίνει με συγκεκριμένο οργανόγραμμα.

«Οι μετακλητοί θα μειωθούν, οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου θα χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες του δημοσίου. Το κόστος μισθοδοσίας του δημοσίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια αυξήθηκε 2 δισ. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Θα συζητήσουμε και τα θέματα υγείας. Εγώ δεν έχω δει τις 19.000 προσλήψεις για τις οποίες μιλά ο κ. Τσίπρας», είπε χαρακτηριστικά.

«Κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάμε σε πλαίσιο προσλήψεων μεγαλύτερο από τις αποχωρήσεις», συνέχισε.

«Θα περιορίσουμε το αποτύπωμα των γενικών γραμματέων, θα υπάρχει καθορισμένος αριθμός μετακλητών για κάθε υπουργό και μία συστηματική προσπάθεια μείωσης του αποτυπώματος του κράτους εκεί που το κράτος δεν είναι απαραίτητο» πρόσθεσε.

Για τα περί 7ήμερης εργασίας

«Μίλησα για επταήμερη λειτουργία, ποτέ για επταήμερη εργασία. Δεν θα συμμετέχω σε προπαγάνδα fake news του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύμβαση Παπαστράτος είναι μια τέτοια περίπτωση. Είναι καλό για εργαζόμενο και επιχείρηση και αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης. Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί να μην στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες. Αν πάτε σε αυτές τις εταιρείες οι εργαζόμενοι είναι ευχαριστημένοι. Αν δεν ήταν δεν θα υπέγραφαν. Λέμε ξεκάθαρα ότι η εργατική νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο και οι ποινές θα είναι αυστηρότερες».

Για το νέο Ποινικό Κώδικα

Κληθείς να σχολιάσει το νέο Ποινικό Κώδικα, ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε αλλαγές, εκτιμώντας ότι «υπάρχει ο κίνδυνος καταδικασμένοι τρομοκράτες να βγουν». «Θα επανέλθουμε σε διατάξεις αντίστοιχες με αυτές που είχαμε πριν», τόνισε.

Για τον «ακέφαλο» Άρειο Πάγο, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι κρίθηκε η διαδικασία, ότι μια απερχόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να ορίσει την ηγεσία του Αρείου Πάγου και δεν κρίθηκαν οι δικαστές που επελέγησαν.

«Δεν έκρινα τις δικαστίνες αλλά τη διαδικασία. Μια απερχόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να επιλέξει την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Δεν θα αποκαλύψω από τώρα τις επιλογές μου, θα το δείτε όταν έρθει η ώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Για την υγεία

Για το ιδιωτικό management στην υγεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διερωτήθηκε αν είναι κακό. «Τα νοσοκομεία χρειάζονται και τεχνογνωσία στη διοίκηση», υποστήριξε, «με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών».

«Αντί να πάμε να αγοράσουμε αξονικούς τομογράφους που δεν υπάρχουν, ας αγοράσουμε υπηρεσίες» συμπλήρωσε και τάχθηκε υπέρ των πρωτοκόλλων για την μείωση εξετάσεων. «Με ποιες διαδικασίες συνταγογραφούμε εξετάσεις;» είπε σχολιάζοντας πως «δεν κάνουμε μαγνητική για ψύλλου πήδημα» ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά με το clowback.

Εξήγησε πως το πρόγραμμα της ΝΔ ρίχνει βάρος στην πρόληψη αλλά και στην υγιεινή ζωή ενώ επανέλαβε την πρόθεσή του για καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην γράφονται σε ετήσια βάση φάρμακα για χρόνιες παθήσεις», είπε και ξεκαθάρισε πως δεν θα επιστρέψει το εισιτήριο στα νοσοκομεία. «Πρέπει όμως να έχουμε λιγότερους ασθενείς που φτάνουν στα νοσοκομεία. Αν δεν έχουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας θα βλέπουμε τις ίδιες εικόνες στα νοσοκομεία με τα ράντζα. Η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν ανταποκρίνεται σε σύγχρονο κρατος», συνέχισε, σχολιάζοντας πως τα ΤΟΜΥ έχουν σχεδιαστεί λάθος.

Για την ανομία και την ασφάλεια

Ερωτώμενος για την αισιοδοξία του ότι μπορεί να πατάξει την ανομία, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του για 1.500 προσλήψεις αστυνομικών καθώς τη δέσμευσή του για επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ.

«Θα ενισχύσουμε τους ίδιους τους αστυνομικούς, γιλέκα, αυτοκίνητα, ομάδα ΔΙΑΣ, ομάδα ΔΕΛΤΑ. Αστυνομικοί μου λένε ότι δεν τους αφήνουν να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι προτεραιότητα η ασφάλεια», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Κληθείς να απαντήσει το πώς θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην ίδια την Αστυνομία, έκανε λόγο για ενίσχυση των περιοχών που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

«Θα ενισχύσουμε την αστυνομία για να κάνει τη δουλειά της, και θα ενισχύσουμε περισσότερο τις περιοχές εκείνες που έχουμε τη μεγαλύτερη ανάγκη- πηγαίνετε στο Μενίδι», είπε, ενώ προανήγγειλε ότι «ο έλεγχος των φυλακών καθώς και η αντιεγκληματική πολιτική θα περάσει στην Αστυνομία και όχι στο υπουργείο Δικαιοσύνης».

«Το άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο μας»

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή του την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου στο καθεστώς που ίσχυε το 2011. «Το αίτημα για κατάργηση του ασύλου είναι απολύτως ώριμο στην κοινωνία. Δεν αφορά το άσυλο διακίνησης ιδεών», τόνισε.

«Τα πανεπιστήμια έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό κέντρα ανομίας και καταφύγια μπαχαλάκηδων», σημείωσε, λέγοντας ότι η κατάσταση στα πανεπιστήμια «είναι επιεικώς απαράδεκτη».

Για το ενδεχόμενο καταλήψεων σε αντίδραση στην κατάργηση του ασύλου, εκτίμησε ότι «η πλειοψηφία των φοιτητών δεν μετέχει στις καταλήψεις και θέλουν να πηγαίνουν σε ένα καλό πανεπιστήμιο».

«Δεν θεωρώ ότι θα υπάρχει τόσο έντονη αντίδραση, η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη και ώριμη να δεχθεί το αυτονόητο», συμπλήρωσε.

«Έχουμε να κάνουμε με την επανάσταση του αυτονόητου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ενώ παραδέχθηκε ότι και οι κυβερνήσεις της ΝΔ στο παρελθόν είχαν κάνει «εκπτώσεις» στο ζήτημα του ασύλου.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις επιστολές Καραμανλή

Ερωτηθείς τι θα κάνει με την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και για το ζήτημα που προέκυψε με τις επιστολές του Κώστα Καραμανλή προς τον Τζορτζ Μπους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:

«Η ιστορία έχει γράψει ότι ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι είπε όχι σε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα, απειλώντας με βέτο, εκεί που ο Αλέξης Τσίπρας είπε ναι. Αυτή είναι η αλήθεια. Οι δε επιστολές που ξαφνικά διάφορα λαγωνικά αποκάλυψαν, ήταν γνωστές στον Τύπο από το 2005»

«Η ίδια η Συμφωνία δεν αφήνει περιθώρια μονομερούς κατάργησης. Είπα στους βουλευτές προσέξτε τι κάνετε. Αν κυρωθεί η Συμφωνία δεν αλλάζει μετά. Δυστυχώς δεν με άκουσαν, εξαγοράστηκαν βουλευτές εντός εισαγωγικών, έγιναν υπουργοί την επόμενη μέρα», είπε.

«Μια κυβέρνηση το 2008 απέναντι σε πιέσεις μπλόκαρε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κράτησε μια υπεύθυνη στάση την οποία ο κ. Τσίπρας μόνος του ακύρωσε. Δεν έχει απαντήσει σε διάφορες κατηγορίες ότι πίσω από τη Συμφωνία των Πρεσπών κρύφτηκε μια άλλη συναλλαγή», συνέχισε.

«Εννοώ κάτι που διάβασα στο βιβλίο Δενδρινού και Βαρβιτσιώτη, ότι ο κ. Γιούνκερ είπε στον κ. Τσίπρα ότι θέλουμε να σε βοηθήσουμε στην οικονομία αλλά να λύσεις το Σκοπιανό», σημείωσε.

«Μια διεθνής συμφωνία κυρωμένη από το ελληνικό κοινοβούλιο δεν ακυρώνεται μονομερώς. Δυστυχώς κυρώθηκε, εξαγοράστηκαν βουλευτές με υπουργικά χαρτοφυλάκια και τώρα καλούμαστε να μαζέψουμε τα σπασμένα. Θα προστατεύσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις και θα κάνουμε μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία για την πραγματική, την ελληνική Μακεδονία και θα κερδίσουμε το παγκόσμιο παιχνίδι της κοινής γνώμης», πρόσθεσε.

Για τη στάση της Τουρκίας

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Άγκυρα επιχειρήσει να στήσει «σκηνικό Ιμίων ή και χειρότερα» πώς θα αντιδράσει και τι θα κάνει σε ενδεχόμενη πρόταση συνδιαχείρισης ή απόσυρσης στρατευμάτων, απάντησε ότι το σενάριο αυτό «δεν έχει πολλές πιθανότητες να υλοποιηθεί».

«Υπάρχει η δραστηριοποίηση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και είπα πρώτος ότι η Ευρώπη πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία. Θα επιδιώξω να ανοίξω διάλογο επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν, σε συγκεκριμένο πλαίσιο σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, περιμένοντας από την Τουρκία κινήσεις καλής θέλησης ως προς την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο».

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε απόπειρα γεώτρησης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Υπάρχουν πολλές επιλογές που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν εκτιμώ όμως ότι θα έχουμε τέτοια εξέλιξη. Πρέπει η πολιτική ηγεσία να είναι έτοιμη για το χειρότερο», υπογράμμισε.

«Στις 8 Ιουλίου θα πρέπει να ορκιστεί ο πρωθυπουργός»

Τέλος, κληθείς να παρουσιάσει τους «πρωταγωνιστές» του μελλοντικού του υπουργικού συμβουλίου, είπε πως γνωρίζει όλα τα ονόματα της κυβέρνησης, ωστόσο θα ανακοινωθούν «εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί».

«Το μήνυμα των ευρωεκλογών δεν έχει προεξοφληθεί, η ευθύνη περνάει πια στους πολίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η ισχυρή εντολή που ζητάμε είναι εντολή εφαρμογής ενός συγκεκριμένου προγράμματος. Την επόμενη ημέρα εφόσον μας εμπιστευτεί ο λαός θα έχουμε την καλύτερη κυβέρνηση. Θα είναι διαφορετική από τις κυβερνήσεις που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Έχω υποχρέωση να είμαι έτοιμος. Στις 8 Ιουλίου θα πρέπει να ορκιστεί ο πρωθυπουργός και στις 9 Ιουλίου η κυβέρνηση», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.