Εκλογές 2019: Πού θα βρει τα λεφτά η ΝΔ για την υλοποίηση του προγράμματός της
Η Νέα Δημοκρατία υπόσχεται ένα ευρύ πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων και κοινωνικών παροχών.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόθεση του για άμεση μείωση των φόρων σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός.
«Γνωρίζω ότι η πολιτική της μείωσης των φόρων είναι μονόδρομος σήμερα για να πάρει μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης. [..] Όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας συνειδητά υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη, τη διέλυσε.[…] Έκαναν μία σκληρή ταξική πολιτική, γιατί; Για να δημιουργήσουν υπερπλεονάσματα. Μεγαλύτερα πλεονάσματα απ’ ότι μας ζητούσαν, για να μοιράζουν επιδόματα στους πολιτικούς τους πελάτες. Αυτή ήταν η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Η δική μας πολιτική είναι να επιστρέψουμε στην μεσαία τάξη κάποια από αυτά που τους πήρε ο κ. Τσίπρας και με αυτόν τον τρόπο να στηρίξουμε την ανάπτυξη»
Λεφτά υπάρχουν
Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβήτησε την αξιοπιστία των υποσχέσεων του κ. Μητσοτάκη. Μιλώντας στο Open και την Έλλη Στάη ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε το διαβόητο «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου. «Λέει λοιπόν η Νέα Δημοκρατία αυτό το τρίπτυχο και όταν το ακούω αυτό το τρίπτυχο, λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές, περισσότερη ανάπτυξη, εμένα μου θυμίζει λίγο γιατί είναι τόσο αόριστο και τόσο γενικό, το "λεφτά υπάρχουν" που έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου για να κερδίσει στις εκλογές του 2009. Που επίσης τότε δεν εξηγούσε πού υπάρχουν, πώς υπάρχουν, πού θα τα να βρούμε. Και κέρδισε τις εκλογές και είδαμε τι υπήρχε μετά.»
Ποιο είναι κόστος;
Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν για την κοστολόγηση των παροχών που υπόσχεται η Πειραιώς. Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη σε συνέντευξη της στο CNN είπε ότι το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα έξι δισεκατομμύρια.
Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στην ομιλία του στη συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό ανέβασε κατά πολύ το κόστος των φοροελαφρύνσεων και των επιδομάτων.
Στον πρώτο χρόνο το κόστος είναι 5,3 δισ., ενώ «στην τετραετία δηλαδή, μέχρι το 2022, τα μέτρα που ανακοίνωσε η αξιωματική αντιπολίτευση κοστίζουν 9,7 δισεκατομμύρια ευρώ», είχε πει ο Γιώργος Χουλιαράκης.
Προσέθεσε μάλιστα ότι:
«Για μένα μια δέσμη 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ άμεσα –ας αφήσουμε την τετραετία- σημαίνει ένα από τα εξής τρία πράγματα. Ή η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ειλικρινής και κοροϊδεύει τον κόσμο -δεν το πιστεύω εγώ αυτό, θεωρώ ότι είναι ειλικρινής- ή σκοπεύει να μειώσει δραματικά κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις -να θυμίσω ότι το 20% του προϋπολογισμού είναι μισθοί και το 40% είναι συντάξεις...».
Η απάντηση Σταϊκούρα
Στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας είχε πει ότι τα χρήματα θα βρεθούν από «από ένα πρόγραμμα περιορισμού των κρατικών δαπανών χωρίς να υποβαθμιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και χωρίς απολύσεις, από την ενίσχυση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, από την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, από τη μείωση της φοροδιαφυγής, λόγω χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών. Και φυσικά, από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι θα οδηγήσουν στη σταδιακή μείωση των δημοσιονομικών στόχων».
Πηγές της Πειραιώς κάνουν λόγο για περικοπές κρατικών δαπανών ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει ως στόχο ανάπτυξης το 4%. Να σημειωθεί ότι στο Μεοσπρόθεσμο Πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές, οι προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης είναι οι εξής: 2,5% το 2019, 2,3% για το 2020, 2,1% το 2021, 1,8% το 2022. Τελευταία φορά που η Ελλάδα έχει ρυθμό ανάπτυξης του 4% ήταν το 2007 (3,5%).
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι με βάση τις μεταμνημονιακές υποχρεώσεις η Ελλάδα πρέπει να πετυχαίνει πλεονάσματα 3,5% μέχρι και το 2022. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση 25,2 δισεκατομμυρίων τα επόμενα 4 χρόνια. Αν αποδεχτούμε την εκτίμηση της Νέας Δημοκρατία για κόστος 6 δισεκατομμυρίων, αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα 4 χρόνια θα πρέπει να βρεθούν 31,2 δισεκατομμύρια ευρώ, πέραν των δημοσιονομικών αναγκών του κράτους.