ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλοι εναντίον όλων: Τα «όπλα» των τριών κομμάτων στη μάχη των εκλογών

EUROKINISSI

Η διαμόρφωση της επόμενης ημέρας των εκλογών βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδιασμών του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, με αφετηρία τις εξελίξεις που θα διαμορφωθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιέζει τους ψηφοφόρους ώστε να διασφαλίσει μεγάλη και ισχυρή εντολή και να κυβερνήσει μόνος του, χωρίς να χρειαστεί να ζητήσει τη βοήθεια της Φώφης Γεννηματά.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δέχεται, άλλωστε, ισχυρές πιέσεις από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επικεντρώνεται στο Παπανδρεϊκό συναίσθημα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε πολύ ωμά το δίλημμα: αυτοδυναμία ή αλλιώς νέες κάλπες στις 15 Αυγούστου.

Αυτό είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του, ώστε να θέσει τους ψηφοφόρους προ των ευθυνών τους αλλά και να θέσει σε κατάσταση… συναγερμού τα στελέχη του, ώστε να μην επαναπαυθούν αλλά να «τρέξουν» ακόμη περισσότερο.

Η ισχυρή πλέον πιθανότητα νίκης της Νέας Δημοκρατίας θέτει σε συναγερμό τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, παράλληλα, ανησυχεί και για τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ καθώς αυτά μπορεί να κρίνουν το εσωκομματικό παιχνίδι στην Κουμουνδούρου.

Υπό αυτή την έννοια, ο Αλέξης Τσίπρας έχει εξαπολύσει… πόλεμο εναντίον του ΚΙΝΑΛ, από το οποίο ελπίζει να αντλήσει ψηφοφόρους για να ενισχυθεί περαιτέρω.

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά πρέπει να αντιμετωπίσει από τη μία τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις διαρροές προς τη ΝΔ και από την άλλη τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιχειρεί να διεισδύσει πολιτικά στο ΚΙΝΑΛ στοχεύοντας κατευθείαν στους ψηφοφόρους του.

Ενδεικτικό των προθέσεων του πρωθυπουργού είναι ότι τις ημέρες μέχρι τις εκλογές θα επιχειρήσει να κάνει μεγαλύτερα ανοίγματα στους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς.

Μάλιστα, επικαλέστηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου ανήμερα της επετείου του θανάτου του στις 23 Ιουνίου και ανέδειξε τα αντιδεξιά αντανακλαστικά της παράταξης που ίδρυσε.

Σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του Star, ο κ. Τσίπρας «επέστρεψε» στη δεκαετία του ’80, θυμίζοντας στους ψηφοφόρους της τρίτης ηλικίας τους οποίους έχει κοντά του το ΚΙΝΑΛ, την σφοδρή σύγκρουση που υπήρχε ανάμεσα στα δύο κόμματα και τους «μονομάχους» εκείνης της εποχής -τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

«Ήταν ένα πρόσωπο που κατάφερε να βάλει τα θεμέλια της ανασύστασης μιας πλειοψηφικής δημοκρατικής παράταξης και προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας και ήταν αυτός ο οποίος σε κρίσιμες στιγμές με αντίπαλο τότε τον πατέρα Μητσοτάκη της ΝΔ, υπενθύμισε στον ελληνικό λαό ότι η δεξιά στον τόπο είχε φέρει διχασμό, είχε φέρει συγκρούσεις, είχε φέρει μια χώρα όπου κυβερνιόταν από προνομιούχους» ανάφερε ο ίδιος στοχεύοντας στην «ψυχή» του Παπανδρεϊκού ΚΙΝΑΛ.

Η Φώφη Γεννηματά αντέδρασε έντονα, καθώς έχει καταλάβει εδώ και πολύ καιρό πού στοχεύει ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, το γεγονός ότι αντέχει ακόμη στις πιέσεις των δύο πολιτικών αρχηγών δείχνει ότι όσοι έχουν απομείνει από τους ψηφοφόρους και στηρίζουν το ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται εύκολα να μετακινηθούν. Απλά το «στοίχημα» για την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής είναι να διευρύνει τους ψηφοφόρους της και να πάρει πίσω εκείνους που έφυγαν αρχικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν απογοητευτεί.

Το θέμα είναι να επιστρέψουν στο κόμμα της και όχι να πάνε στη Νέα Δημοκρατία.

Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στον Ανδρέα Παπανδρέου εκνεύρισε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που μίλησαν ευθέως για υποκρισία του πρωθυπουργού -το κόμμα του οποίου κάποτε με τη ΝΔ ήθελε να βάλει στη φυλακή τον Ανδρέα.

Η Φώφη Γεννηματά απάντησε στον πρωθυπουργό που αναφέρθηκε στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας:

«Δεν μπορώ να μην κάνω μια αναφορά σήμερα στο tweet του κυρίου Τσίπρα το οποίο θα χαρακτηρίσω ως κρεσέντο υποκρισίας. Φαίνεται θυμήθηκε να αναφερθεί στον Ανδρέα Παπανδρέου γιατί το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή αναφέρθηκα στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκίνησαν το 1989, το “βρώμικο 89” όπως λέγεται μέχρι σήμερα».

Και όλα αυτά γιατί στην Κουμουνδούρου και το Μαξίμου θεωρούν ότι η κ. Γεννηματά έχει λάβει τις αποφάσεις της και σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία, θα συμβάλλει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χρειαστεί η χώρα να οδηγηθεί ξανά στις κάλπες.

Άλλωστε, όπως λένε στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ το έχει ξανακάνει στο παρελθόν με τον Σαμαρά και έτσι δεν θα έχει πρόβλημα να ακολουθήσει και πάλι τον ίδιο δρόμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης