ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Θα είναι δύσκολη μάχη αλλά είναι εφικτή και αναγκαία η ανατροπή

Τζανακόπουλος: Θα είναι δύσκολη μάχη αλλά είναι εφικτή και αναγκαία η ανατροπή
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Θα είναι σίγουρα μια πολύ δύσκολη μάχη, είναι όμως εφικτή αλλά κυρίως είναι αναγκαία η εκλογική ανατροπή», δηλώνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Documento", σημειώνοντας ότι οι πολίτες «τώρα αποφασίζουν για τη ζωή τους».

Τονίζει πως «το πρόγραμμα της ΝΔ λοιπόν είναι η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, είναι διαμετρικά αντίθετα και έχουν αντικρουόμενες κοινωνικές στοχεύσεις».

Ο υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει έμφαση τόσο στα πεπραγμένα της τετραετίας, όσο και στον προγραμματικό λόγο και την προγραμματική αντιπαράθεση, «αυτό ακριβώς που θέλει να αποφύγει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας ότι το διακύβευμα των εθνικών εκλογών είναι τελείως διαφορετικό». Οι πολίτες, επισημαίνει, «καλούνται να επιλέξουν πλέον ποιος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τη χώρα για την επόμενη τετραετία. Πώς θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι συνθήκες της ζωές τους, η καθημερινότητά τους». Λέει ότι αυτό δεν μπορεί να το κάνει «το κόμμα που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία».

Αντίθετα, συνεχίζει, ο ΣΥΡΙΖΑ «κατάφερε να δώσει οριστικό τέλος στη μνημονιακή περιπέτεια και να ρυθμίσει το ελληνικό χρέος, ξεκίνησε να επουλώνει πληγές δίνοντας προτεραιότητα σε αυτούς που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη και τώρα ζητά εκ νέου τη λαϊκή εντολή».

Προκειμένου, προσθέτει, «να συνεχίσει με ασφάλεια στο δρόμο της ανάπτυξης για όλους, με στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, με νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και με ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με έμφαση στη δημόσια Υγεία και τη δημόσια Παιδεία».

«Το κεντρικό μας πρόταγμα δεν είναι άλλο από το πρόγραμμα μας. Νέες θέσεις εργασίας με καλύτερους μισθούς, συμπεριληπτική και βιώσιμη ανάπτυξη με στοχευμένη μείωση της φορολογίας, δημοκρατικός μετασχηματισμός της διοίκησης και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους», τονίζει, αντιπαραβάλλοντας αυτά με το πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο χαρακτηρίζει «ιδεοληπτικά νεοφιλελεύθερο».

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρει ότι ο κόσμος που σήκωσε τα βάρη, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα «έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα αλλεπάλληλων επιβαρύνσεων από το 2010»" και «επομένως, ακόμα και μία μικρή επιπλέον επιβάρυνση στις αρχές της τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε σωρευτικά».

Ωστόσο, συνεχίζει, «γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί που έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια, που σε 5 χρόνια πήραν μέτρα 65 δισ. ευρώ, που μείωσαν κατά 50% τις συντάξεις και τους μισθούς, που διέλυσαν τη μεσαία τάξη και τον παραγωγικό ιστό και ποιοι είναι αυτοί που έστω και με δυσκολίες έχουν ξεκινήσει σταδιακά την ανοικοδόμηση της οικονομίας και της κοινωνίας».

Προσθέτει ότι αυτή η προσπάθεια «έχει ενταθεί από την επομένη της εξόδου από τα μνημόνια ήδη από το Σεπτέμβρη του 2018 με μία νέα οικονομική πολιτική φορολογικών ελαφρύνσεων» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει καταστήσει σαφείς τις προτεραιότητές του και το πολιτικό του σχέδιο για την επόμενη τετραετία αλλά και ότι μπορεί να το φέρει εις πέρας».

Τονίζει ότι οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων δεν έχουν αμβλυνθεί.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ερωτεύθηκε τα μνημόνια. Ουδέποτε διεκδίκησε την ιδιοκτησία τους. Ουδέποτε υιοθέτησε τις πολιτικές που επιβλήθηκαν από τα μνημόνια και καθ΄ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής του πάλευε για την άμβλυνση των συνεπειών τους», τονίζει χαρακτηριστικά.

Θυμίζει μεταξύ άλλων την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού, την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις και της μείωσης στο αφορολόγητο, τις 120 δόσεις για χρέη μίας ολόκληρης δεκαετίας φυσικών και νομικών προσώπων.

Σημειώνει ότι από την άλλη πλευρά «η ΝΔ έχει ως βασική αρχή του προγράμματος της τη θέση ότι η ανάπτυξη προϋποθέτει μείωση των μισθών, κατάργηση των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μειώσεις των συντάξεων και μείωση των κοινωνικών δαπανών ώστε να δημιουργηθεί χώρος για να ενισχυθούν όσοι βρίσκονται στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας».

Σχολιάζει ότι αυτά είναι ακριβώς «που εδώ και δέκα χρόνια επέβαλε το ΔΝΤ μέσα από το μνημονιακό καταναγκασμό».