Τσίπρας: Οι ενέργειες της Τουρκίας θα έχουν τίμημα και συνέπειες
Για μία «απόφαση τομή» από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης που δείχνει μία σαφή ευρωπαϊκή μεταστροφή υπέρ των εθνικών μας θέσεων, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας το κείμενο της χθεσινής συνόδου κορυφής για λήψη «στοχευμένων μέτρων» κατά της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως οι «ενέργειές της Τουρκίας θα έχουν τίμημα και συνέπειες», αναφέροντας ότι τα μέτρα θα εξιδικευθούν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.
«Σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει ένα ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία και προς όλες τις κατευθύνσεις. Καταδικάζει απερίφραστα τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και καταδικάζει με απερίφραστο τρόπο τις γεωτρήσεις που εξήγγειλε η Τουρκία μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ», δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην απόφαση.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως για πρώτη φορά η Ε.Ε. αποφασίζει να να λάβει «στοχευμένα μέτρα» κατά της γείτονος.
«Πρώτη φορά μετά από δεκαετίες τουρκικών παραβιάσεων και σε συνέχεια συντονισμένων ενεργειών από την ελληνική και την κυπριακή πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα και αποφασίζει τη λήψη μέτρων», είπε ο πρωθυπουργός.
«Το μήνυμα της Ε.Ε. προς την Τουρκία είναι πως οι ενέργειές της θα έχουν συνέπειες».
Ο ίδιος γνωστοποίησε πως θα υπάρξει μία ολοκληρωμένη εισήγηση αναφορικά με τις κυρώσεις.
Όπως είπε, αν η Άγκυρα δεν σταματήσει την παράνομη δραστηριότητά της μπορεί να αποφασιστούν «κυρώσεις σε βάρος προσώπων και πάγωμα της ευρωτουρκικής συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς, μέτρα που μπορεί να έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις».
Σχολιάζοντας την αλλαγή στάσης της ΕΕ απέναντι στην Άγκυρα, ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως είναι μία «σοβαρή μεταστροφή υπέρ των εθνικών μας θέσεων και μία επιβεβαίωση της πολυετούς προσπάθειάς μας να αναδείξουμε τα μείζοντα ζητήματα που αφορούν τα εθνικά μας ζητήματα στην περιοχή και να αποκτήσουμε ισχυρές συμμαχίες».
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μία «σημαντική εξέλιξη για τις εθνικές μας θέσεις» και επανέλαβε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας θα έχει συνέπειες.
Παράλληλα, ωστόσο, διαμήνυσε πως η Ελλάδα θα διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα και υπό την προϋπόθεση να «σταματήσει τις ενέργειες παραβατικότητας», θα «υπάρξουν νέες συνομιλίες και μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ».
«Αν η Τουρκία θα συνεχίσει για επικοινωνιακούς, στρατηγικούς λόγους ή για λόγους τακτικής (σ.σ. τις προκλήσεις) είναι ένα θέμα που θα ξεκαθαριστεί το επόμενο διάστημα. Από εδώ και στο εξής, όμως, η Τουρκία θα γνωρίζει ότι αυτές οι κινήσεις θα έχουν κάποιο τίμημα. Η σημερινή απόφαση είναι απόφαση τομής, όχι απόφαση επικοινωνιακού χαρακτήρα».
Σχόλιο για την υποψηφιότητα Βέμπερ
Ως προς το θέμα της νέας ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «η υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ έφυγε από το τραπέζι, αφού ήταν μια υποψηφιότητα που δεν μπορούσε να ενώσει την Ευρώπη, αλλά ήταν διχαστική». Σχολίασε ότι ήταν μεγάλο λάθος της ΝΔ, που επένδυε σε μια διχαστική υποψηφιότητα και η οποία «είχε εκφραστεί εναντίον της Ελλάδας».
Είναι λάθος, είπε, σε κρίσιμες επιλογές που αφορούν τη χώρα, αυτές να γίνονται με αμιγώς κομματικά κριτήρια. Θύμισε ότι ο κ. Βέμπερ ξεκίνησε την καμπάνια του από την Ελλάδα διότι στηρίχθηκε με μοναδικό κριτήριο ότι είχε εκφραστεί αρνητικά κατά του.
«Στα κρίσιμα εθνικά θέματα πρέπει όλοι μας να κινούμαστε με βάση το εθνικό συμφέρον και όχι με κομματικές παρωπίδες», πρόσθεσε.
Η συζήτηση για τη νέα ηγεσία θα συνεχιστεί σε έκτακτη σύνοδο στις 30 Ιουνίου, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Αναφορικά με τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, ο Αλέξης Τσίπρας είπε, μεταξύ άλλων, ότι τόνισε στη Σύνοδο πώς, πέραν των ΑΠΕ, δεν χωρούν άλλες, περιβαλλοντικά επικίνδυνες και μη αειφορικές λύσεις, όπως π.χ.: η πυρηνική ενέργεια, που σε πολλές περιπτώσεις προωθείται έμμεσα ως πιθανή λύση στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Το ντιμπέιτ
Ο κ. Τσίπρας, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανακοίνωσε ότι, αφού δεν θα υπάρξει ντιμπέιτ με τον κ. Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της διακαναλικής που θα δώσει θα καλέσει όλα τα κανάλια και όλους τους δημοσιογράφους να έρθουν να τον «ανακρίνουν». Να έχει, δηλαδή, «μια απευθείας τηλεοπτική αναμέτρηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς μονολόγους, αλλά ανοικτό και ουσιαστικό διάλογο, όχι στημένο, δηλαδή, για να μπορέσει ο λαός να βγάλει συμπεράσματα».
Συγκεκριμένα, για το γεγονός ότι δεν θα γίνει ντιμπέιτ ανάμεσα στον ίδιο και τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ο καθένας παίρνει την ευθύνη των επιλογών του και κρίνεται από τους πολίτες». Τόνισε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «υποτιμά και τον εαυτό του και τους Έλληνες πολίτες αρνούμενος τον προγραμματικό διάλογο» και πως ο καθένας μπορεί να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους το κάνει.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι στις 7 Ιουλίου οι πολίτες θα επιλέξουν για το ποια κυβέρνηση και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνηθεί για τα επόμενα 4 χρόνια η χώρα στην πορεία εξόδου από την κρίση, «σε μια πορεία όπου η επόμενη κυβέρνηση αντικειμενικά θα έχει τη δυνατότητα να κυβερνήσει με τα χέρια λυμένα». «Άρα, είναι πολύ κρίσιμη επιλογή, επιλογή δεκαετίας για τη χώρα και τον λαό», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι αυτό που θα κάνει ο ίδιος στις μέρες που απομένουν είναι να προσπαθήσει η αντιπαράθεση να γίνει με προγραμματικούς όρους και η όποια πόλωση να είναι πόλωση προγραμματική με προτάσεις, ιδέες και σχέδια. «Κάποιοι μιλάνε για φόβο, εγώ δεν μιλάω για φόβο, μιλάω για λογική, με τη λογική, με τον νου, με την καρδιά κάθε Έλληνας να αποφασίσει για το μέλλον της χώρας».
«Συνεπώς», είπε, «εφόσον ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει να μην έρθει σε αντιπαράθεση, εφόσον επιλέξει ακόμα και αυτό το ντιμπέιτ να είναι παράλληλων μονολόγων, χωρίς τη δυνατότητα διαλόγου, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Ας συγκρίνει και ας κρίνει ο λαός».
Ανακοίνωσε ότι αυτό που θα κάνει εκείνος είναι αντί αντιπαράθεσης με τον κ. Μητσοτάκη, «να έχω στο πλαίσιο της δικαναλικής, να απευθύνω μια πρόσκληση σε όλα τα κανάλια, σε όλους τους δημοσιογράφους, να έρθουν να με ανακρίνουν. Να έχω εγώ, δηλαδή, μια απευθείας τηλεοπτική αναμέτρηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς μονολόγους, αλλά ανοικτό και ουσιαστικό διάλογο, όχι στημένο, δηλαδή, για να μπορέσει ο λαός να βγάλει συμπεράσματα».
Πρώτο βήμα για τα 7,5 δις στην Ελλάδα
Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός είπε ότι έγινε μια τεταμένη συζήτηση για την οικονομία και πως η ουσιαστική συζήτηση για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 μετατέθηκε για το επόμενο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι «με επίμονη προσπάθεια, καταφέραμε να συμπεριληφθεί στο διαπραγματευτικό πακέτο για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η δυνατότητα για πρόσθετη χρηματοδότηση της χώρας μας από τα κονδύλια της συνοχής, έτσι ώστε να ενισχυθεί η επενδυτική δυναμική της».
«Πετύχαμε το πρώτο καθοριστικό βήμα για να έχουμε πρόσθετη χρηματοδότηση 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα», κάτι που είναι «πολύ σημαντική εθνική επιτυχία».
Για τη συμφωνία με την EXXON MOBIL
Την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας για έρευνα φυσικού αερίου και αξιοποίησή του στα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης με την εταιρία EXXON MOBIL, ανακοίνωσε επίσης ο πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα προχωρά στην αξιοποίηση της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως και η Κύπρος στη δική της ΑΟΖ, δήλωσε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως πρόκειται για έναν μακρόπνοο σχεδιασμό, έναν σχεδιασμό που δεν είναι στο πόδι.
«Τα κρίσιμα θέματα για την αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου, για την αξιοποίηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όλα αυτά δεν τα κάνουμε στο πόδι, είναι αποτέλεσμα σχεδίου χρόνων της εξωτερικής πολιτικής που αποφέρουν καρπούς, όχι από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σε ένα βάθος χρόνου και τώρα είμαστε σε θέση να γευτούμε αυτούς τους καρπούς», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Εμείς θα συνεχίσουμε με ένα σχέδιο το οποίο είναι πολύ καλά μελετημένο και έχει να κάνει τόσο με την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή όσο και με την αποφασιστική αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου. Σε αυτό δεν θα μας σταματήσει κανείς και μπορούμε να συνεχίσουμε με μεγάλη αποφασιστικότητα να ζητάμε από τους γείτονες μας να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο».