Σε ποιον κλείνει το… μάτι το ΚΙΝΑΛ την επομένη των εκλογών;
Όσο πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, τόσο θα πιέζεται το ΚΙΝΑΛ να αποφασίσει με ποιον θα συμμαχήσει και ποιον θα… απορρίψει. Σε περίπτωση, δηλαδή, μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος -που όπως όλα δείχνουν θα είναι η Νέα Δημοκρατία- η Φώφη Γεννηματά θα πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν θα συμπορευτεί μετεκλογικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή όχι.
Η ίδια η Φώφη Γεννηματά, κάθε φορά που δέχεται αυτή την ερώτηση λέει ότι πρώτα θα πρέπει να απαντήσουν οι άλλοι και μετά το Κίνημα Αλλαγής, που στέκεται «απέναντι» και στους δύο -δηλαδή και στον Αλέξη Τσίπρα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ωστόσο, όλα θα κριθούν από τα ποσοστά που λάβει το ΚΙΝΑΛ στις εκλογές.
Στις Ευρωεκλογές, η κ. Γεννηματά σημείωσε ποσοστό γύρω στο 7,70% ενώ αν καταφέρει στις επικείμενες εκλογές να το αυξήσει, τότε ασφαλώς οι όροι θα αντιστραφούν και θα μπορεί το ΚΙΝΑΛ να πιέζει τους δύο άλλους πολιτικούς αρχηγούς να ακολουθήσουν στο δρόμο της συνεννόησης και όχι ο καθένας να κάνει αυτό που του αρέσει σε βάρος της χώρας.
Στόχος, επομένως, για τη Φώφη Γεννηματά είναι να αυξήσει το εκλογικό της ποσοστό και να παραμείνει με αυξημένο ρόλο τρίτο κόμμα. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση θα μπορεί να λάβει την εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να εξετάσει εάν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν καταφέρει να κερδίσει με αυτοδυναμία τις εκλογές και απαιτηθεί συνεργασία με κάποιο άλλο κόμμα.
Το ερώτημα, λοιπόν, που γεννάται είναι εάν η κ. Γεννηματά θα συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως έκανε ο Βαγγέλης Βενιζέλος με τον Αντώνη Σαμαρά.
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι δύσκολη. Και αυτό γιατί διακινούνται αυτή την ώρα μέσα στο ΚΙΝΑΛ απόψεις που θεωρούν ότι μια νέα συνεργασία με τη ΝΔ θα είναι αυτοκαταστροφική. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι που υποστηρίζουν το αντίθετο.
Ότι δηλαδή στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας, η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη.
Η δύσκολη ώρα για το ΚΙΝΑΛ πλησιάζει, καθώς θα πρέπει να αποφασίσει τι θα πράξει.
Η κ. Γεννηματά σε όλες τις ομιλίες της, κατακεραυνώνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία για τον διχαστικό τους λόγο ενώ η ίδια εμφανίζεται ως υπέρμαχη της συναίνεσης και του διαλόγου, ώστε η χώρα να κυβερνηθεί συνολικά από τους τρεις (ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ) και να οδηγηθεί με κοινή συνεννόηση και υπεύθυνη στάση, όπως λέει, σε έναν διαφορετικό δρόμο μετά τα μνημόνια.
Το ΚΙΝΑΛ δεν αποκλείεται να βοηθήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταργήσει τον εκλογικό νόμο, που προβλέπει οι επόμενες εκλογές να διεξαχθούν με απλή αναλογική. Και αυτό γιατί για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 200 ψήφων.
Επομένως, δεν αποκλείεται αυτό να αποτελέσει ζήτημα την επομένη των εκλογών, με όποιο αποτέλεσμα, είτε ένα η ΝΔ εξασφαλίσει αυτοδυναμία είτε όχι. Άλλωστε το ΚΙΝΑΛ είχε καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική και επομένως το ίδιο αναμένεται να κάνει και πάλι, σε περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να πάει το θέμα στη Βουλή.
Στο «τραπέζι», όμως, υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο, το οποίο συζητείται. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας το Κίνημα Αλλαγής να μη συμπορευτεί με τη νέα κυβέρνηση αλλά να δίνει μόνο ψήφο ανοχής και να μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να περνάει τα νομοσχέδια που θέλει χωρίς υπουργικούς θώκους.
Ο ίδιος έχει δεσμευτεί για μια σειρά νομοσχεδίων που θα αλλάζουν το μείγμα της οικονομικής πολιτικής, με τη μείωση των φόρων που έχει υποσχεθεί στον ελληνικό λαό.
Στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ υπάρχουν οι συνιστώσες που είναι αντιδεξιές. Το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου, το μέρος της πρώην ΔΗΜΑΡ και η ΕΔΕΜ έχουν εκφράσει κατ’ επανάληψη τέτοια ρητορική ενώ μεγάλο τμήμα και του ΠΑΣΟΚ κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Η αντίθετη άποψη σε επίπεδο στελεχών έχει μικρότερη απήχηση εντός του ΚΙΝΑΛ.
Το ερώτημα, όμως, εξακολουθεί και υπάρχει και είναι δύσκολο αυτή την ώρα να απαντηθεί από το ΚΙΝΑΛ, καθώς, πάνω από όλα προέχει η χώρα και όχι μόνο το συμφέρον της παράταξης.