Στο επίκεντρο η τουρκική προκλητικότητα: Το πρέσινγκ από την Ε.Ε. και οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα
Την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ζητήσουν Ελλάδα και Κύπρος κατά τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κρατών-μελών, την ώρα που το «θερμόμετρο» στην Ανατολική Μεσόγειο ανεβαίνει και η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει, δεν αναμένεται να ληφθεί δράση προς στιγμή, ωστόσο θα διατυπωθεί μια προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Άγκυρα.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί αναμένεται να προχωρήσουν σε αυτή την προειδοποίηση σήμερα, Τρίτη, ωστόσο το Reuters σημειώνει πως αντίστοιχο μήνυμα ενδέχεται να στείλουν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες της Πέμπτη και την Παρασκευή.
Μια ευρωπαϊκή πηγή σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προειδοποιήσει πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο στη λήψη αποφάσεων -σε μια περίοδο που η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία- εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σκληρύνει τη στάση της μπροστά στις τουρκικές κινήσεις και ιδίως στη γεώτρηση που φέρεται να πραγματοποίησε τουρκικό γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ως προς την ανακοίνωση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το τρέχον προσχέδιο αναφέρει πως η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» της.
Διπλωμάτες σημείωναν πως η Κύπρος επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση, ότι δηλαδή εάν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων.
Νέες πρωτοβουλίες Τσίπρα
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να λάβουν νέες πρωτοβουλίες προκειμένου το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωση να στείλει την Πέμπτη και την Παρασκευή αποτρεπτικό μήνυμα προς την Τουρκία.
Μετά το σημερινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και εφόσον κάτι τέτοιο απαιτηθεί, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνομιλήσει με την ηγεσία της Κομισιόν, το Βερολίνο και το Παρίσι.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στηρίζει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την προειδοποίηση στην Άγκυρα, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να επικοινωνήσει και με πρωθυπουργούς κρίσιμων χωρών για τους τελικούς συσχετισμούς -όπως ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε.
Ανάμεσα στις χώρες που αναμένεται να αποφύγουν να τοποθετηθούν ευθέως υπέρ του αιτήματος Αθήνας και Λευκωσίας για προειδοποίηση κυρώσεων στην Τουρκία είναι η Πολωνία και η Ουγγαρία, ωστόσο εκτιμάται ότι στο τέλος θα συμφωνήσουν καθώς οι ίδιες επιδιώκουν κυρώσεις για τη Ρωσία.
Μετά την επιστροφή του Γιώργου Κατρούγκαλου στην Αθήνα αναμένεται να προγραμματιστεί και Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
Η τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο
Η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο έχει βρεθεί στο επίκεντρο της ελληνικής πολιτικής σκηνής της περασμένες ημέρες, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να συγκαλεί ΚΥΣΕΑ την Κυριακή και να στέλνει ένα τριπλό μήνυμα στην Άγκυρα.
«Συγκάλεσα το ΚΥΣΕΑ για να εξετάσουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι ασφαλείς. Η τουρκική προκλητικότητα είναι ένδειξη αδυναμίας. Οι Έλληνες δεν πρέπει να ακούν την κινδυνολογία. Η θέση της χώρας εδράζεται σε ισχυρές συμμαχίες» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα πως όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου θα έχει συνέπειες.
«Συμφωνήσαμε να προετοιμάσουμε το έδαφος έτσι ώστε την επόμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις ακόμα και κυρώσεις έναντι της Τουρκίας αν επιβεβαιωθεί ότι έχει προχωρήσει σε γεώτρηση», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης, η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υπάρξει αντίδραση στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Ελλάδα, σε συνεργασία και με την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι έτοιμη να ζητήσει, εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, την επιβολή κυρώσεων, εκ μέρους της ΕΕ, στην Τουρκία», ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου μιλώντας στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε ότι με την επιστροφή του υπουργού Εξωτερικών, θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Ασφάλειας, για να ενημερωθούν τα κόμματα.
Όπως υπογράμμισε, «ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως, πέρα από την ενημέρωση που θα κάνει ο κ. Κατρούγκαλος, είναι και ο ίδιος στη διάθεση οποιουδήποτε άλλου πολιτικού αρχηγού του ζητήσει και είναι ανοιχτός στο ζήτημα των ενημερώσεων».
Την ίδια ώρα, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε πως ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός να ενημερώσει όποιον πολιτικό αρχηγό το ζητήσει.
Αποστολάκης: Είμαστε προετοιμασμένοι για τουρκικές παραβιάσεις και στην ελληνική ΑΟΖ
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης αποκάλυψε χτες πως η ελληνική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη και για τουρκικές παραβιάσεις στην ελληνική ΑΟΖ.
«Υπάρχουν σχέδια για το πώς θα αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο γεγονός αλλά ευχή είναι να μην χρειαστεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Ωστόσο, ο κ. Αποστολάκης εκτίμησε πως δεν είναι πιθανό ένα θερμό επεισόδιο, συμπληρώνοντας όμως πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο.
«Οι πιθανότητες να προκύψει ένα θερμό επεισόδιο υπάρχουν πάντα. Η άποψή μου είναι πως δεν είναι τόσο πιθανό, γιατί αυτά που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Τούρκοι είναι πάρα πολλά και δεν θέλουν να προσθέσουν κάτι άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, όπως είπε, «εμείς έχουμε φτιάξει αρκετά ισχυρές συμμαχίες, που έχουν αποδώσει».
Επιπρόσθετα σχετικά με τις ενέργειες που κάνει η Ελλάδα και η Κύπρος για να αντιμετωπίσει τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις, ο ΥΕΘΑ είπε:
«Έχουν γίνει ήδη πολλές ενέργειες μέχρι τώρα από τότε που ξεκίνησε το πρόβλημα με τις παράνομες γεωτρήσεις. Ήδη υπάρχει συντονισμός ενεργειών με την Κυπριακή Δημοκρατία και όλη αυτή η υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από άλλες χώρες προέκυψε από συντονισμένες ενέργειες. Σε πρώτη φάση ήταν αυτά που μπορούσαν να γίνουν. Αν δεν σταματήσει η Τουρκία θα πάμε σε περαιτέρω ενέργειες και αυτή θα είναι η προσπάθεια αυτή την στιγμή, όπως συνεννοήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη, θα προσπαθήσουμε να επιβληθούν κυρώσεις».
Τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ προέταξαν, άλλωστε, από κοινού στο Λουξεμβούργο και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης.