ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Στις αγορές σε είκοσι μήνες

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ - ΒΟΥΛΗ - ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θέλει να βγει στις αγορές σε είκοσι μήνες και το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεών του, είναι πως θα τηρήσει όλα τα συμπεφωνημένα με τους δανειστές, ούτως ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και η χώρα να βγει από το καθεστώς επιτροπείας που βρίσκεται σήμερα.

Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, έθεσε ως άμεσο στόχο της κυβέρνησης την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ως προαπαιτούμενο για την έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, αλλά και την διαδικασία, όπως είπε, της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ειδικότερα, για την απομείωση του χρέους ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα προσέλθει στην σχετική διαπραγμάτευση με προτάσεις που αφορούν: επιμήκυνση των πληρωμών, μείωση των επιτοκίων και μετατροπή τους σε σταθερά επιτόκια, εφαρμογή ρήτρας ανάπτυξης και μακρά περίοδο χάριτος.

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι όσες τράπεζες χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του ελληνικού δημοσίου θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ, δηλαδή θα υπόκεινται σε κρατικό έλεγχο.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεδίωξε μέσα από την ομιλία του να στείλει το μήνυμα πως η κυβέρνησή του θα λειτουργήσει με μία νέα προοδευτική αντίληψη απορρίπτοντας τις αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές που ακολουθούσαν οι προηγούμενες. Ως εκ τούτου αναφέρθηκε σε ένα άλλο μοντέλο που θα στηρίζεται στην προστασία του μισθού και της εργασίας και στην αναδιανομή των φορολογικών βαρών σε συνδυασμό με την εφαρμογή μεγάλων τομών στην δημόσια διοίκηση.

Βάρος στις επενδύσεις

Για τον πρωθυπουργό μείζονος σημασίας κυβερνητική προτεραιότητα είναι η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την συγκρότηση ειδικού φορέα προσέλκυσης επενδύσεων, ο οποίος- όπως είπε- θα έχει την ευθύνη για την δημιουργία, την εκπόνηση και την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων, την δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου καθώς και την δημιουργία και προστασία των ελληνικών brands και την ενίσχυση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων.

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στα ανοιχτά σημεία της συμφωνίας με τους δανειστές λέγοντας ότι "έχουμε μπροστά μας τέσσερις μεγάλες μάχες" που πρέπει να κερδηθούν. Αυτές οι μάχες αφορούν στα κόκκινα δάνεια και στην εξασφάλιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν με στόχο την αποτροπή της δυνατότητας αγοράς δανείων από τα λεγόμενα distressfunds. Επίσης σχετίζονται με την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας και την επαναφορά στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των προστατευτικών ρυθμίσεων για τη μισθωτή εργασία.

Για την ενέργεια ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ μέσα από την εκπόνηση ενός ρεαλιστικού και εναλλακτικού σχεδίου που όπως είπε θα διασφαλίζει το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το νέο Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας τόνισε πως στην διαπραγμάτευση θα πρέπει να ξεκαθαριστούν ζητήματα που αφορούν τις υποχρεωτικές ιδιωτικοποιήσεις αλλά και οι όροι προκειμένου η αξιοποίηση και όχι εκποίηση της δημόσιας περιουσίας να γίνεται για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Τέλος, ανακοίνωσε την αναστολή της εφαρμογής του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου όταν θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός λέγοντας ότι έως τότε θα αναζητηθούν ισοδύναμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τετραετή ορίζοντα στην κυβέρνησή του και είπε πως η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική. Εκ των πραγμάτων το επόμενο διάστημα θα ανοίξει ο διάλογος για την συνταγματική αναθεώρηση και την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης