ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σοβαρότητα και υπευθυνότητα για τα εθνικά θέματα

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τις απειλές του Ερντογάν έδωσε νέα τροφή για να ακουστούν ακραία σενάρια στην Αθήνα με φόντο την προεκλογική ατζέντα. Μέχρι και αναβολή των βουλευτικών εκλογών γράφτηκε ότι ενδέχεται να υπάρξει στην περίπτωση που οξυνθεί η τουρκική προκλητικότητα με κάποιο θερμό επεισόδιο.  

Στην πραγματικότητα, όμως, τίποτε από όλα αυτά δεν ευσταθεί. Μπορεί ορισμένοι να μέμφονται την κυβέρνηση για το ότι συγκάλεσε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ και να δίνουν έναν διαφορετικό τόνο στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι παρακινδυνευμένο να λέγεται, ιδίως σε περίοδο που στη γειτονική χώρα υπάρχει σχέδιο σε εξέλιξη με αφορμή τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τα εθνικά θέματα χρειάζονται σοβαρότητα και υπευθυνότητα και ως έτσι πρέπει να διαχειρίζονται από όλες της κυβερνήσεις, με σύνεση και συναίνεση. Όλα τα παραπάνω ούτε υπάρχουν ούτε ευσταθούν και ούτε πολύ περισσότερο σχεδιάζονται, όταν οι σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας δεν είναι στο καλύτερό τους σημείο.

Ο πρωθυπουργός θέλησε να διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι: «όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρες – μέλη της ΕΕ, ή όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή, θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει και συνέπειες».

Κυπριακή ΑΟΖ: Οι επόμενες κινήσεις της Ελλάδας και η πιθανότητα κυρώσεων στην Τουρκία

Μάλιστα ο κ. Αλ. Τσίπρας στην επικοινωνία που είχε – κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ – με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημείωσε ότι συζήτησαν την συνδιαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της ΕΕ, στην οποία είναι μέλη και οι δύο χώρες.

Με αφορμή, τώρα, την φιλολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από τις προκλήσεις των Τούρκων και για τους λόγους τους οποίους συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο, υπάρχει συνεχής παρακολούθηση σε διπλωματικό επίπεδο. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει τα απαραίτητα θεσμικά βήματα που απαιτούνται έτσι ώστε να μάθουν τα τεκταινόμενα και οι θεσμικοί μας εταίροι αλλά και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα.

Από τη Νέα Δημοκρατία δεν ανεβάζουν αντιπαραθετικούς λόγους στην κυβέρνηση, ούτε επιχειρούν -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- να την εγκαλέσουν, κατηγορώντας την ότι παίζει με τα εθνικά θέματα. Ωστόσο υπενθυμίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον περασμένο μήνα είχε ζητήσει στην περίπτωση που η Τουρκία αρχίσει γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ να υπάρξουν κυρώσεις.

«14/5/19 στο ΣΚΑΪ

Από τη στιγμή που η Τουρκία επιλέγει ή τελικά επιλέξει να κάνει γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, να αμφισβητήσει ευθέως δηλαδή τα κυριαρχικά της δικαιώματα, είναι απολύτως απαραίτητο η Ευρωπαϊκή Ένωση να προβεί σε χειροπιαστά αντίποινα απέναντι στην Τουρκία. Για αυτό και ναι, θέτω στο τραπέζι της συζήτησης το ζήτημα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, εφόσον επιμείνει σε αυτή τη στρατηγική.

22/5/19 News247

Δεν είναι η δουλειά μου ούτε να κάνω εκτιμήσεις, ούτε να φοβάμαι. Η δουλειά μου είναι να δρω. Έχω πει ξεκάθαρα ότι αν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου με τόσο απροκάλυπτο τρόπο, η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία. Και αυτή θα είναι η θέση με την οποία θα προσέλθω στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», τονίστηκε σε ανακοίνωση της Πειραιώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης