ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακή ΑΟΖ: Οι επόμενες κινήσεις της Ελλάδας και η πιθανότητα κυρώσεων στην Τουρκία

Κυπριακή ΑΟΖ: Οι επόμενες κινήσεις της Ελλάδας και η πιθανότητα κυρώσεων στην Τουρκία
EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Αυστηρές ήταν οι εξαγγελίες της ελληνικές πλευράς αναφορικά με τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και συγκεκριμένα στην κυπριακή ΑΟΖ. Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος μετά το πέρας των συνομιλιών προχώρησε σε δηλώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε ένα τριπλό μήνυμα, όπως τόνισαν διπλωματικές στο CNN Greece. 

«Συγκάλεσα το ΚΥΣΕΑ για να εξετάσουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι ασφαλείς. Η τουρκική τροκλητικότητα είναι ένδειξη αδυναμίας. Οι Έλληνες δεν πρέπει να ακούν την κινδυνολογία. Η θέση της χώρας εδράζεται σε ισχυρές συμμαχίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου θα έχει συνέπειες.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Όπως είπε, εξέτασαν από κοινού τις τελευταίες εξελίξεις. Προσέθεσε ότι Ελλάδα και Κύπρος προετοιμάζουν το έδαφος ώστε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

«Συμφωνήσαμε να προετοιμάσουμε το έδαφος έτσι ώστε την επόμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις ακόμα και κυρώσεις έναντι της Τουρκίας αν επιβεβαιωθεί ότι έχει προχωρήσει σε γεώτρηση», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και το Διεθνές Δίκαιο, πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό θα έχει συνέπειες.

Τριπλό το μήνυμα Τσίπρα

Τριπλό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο CNN Greece.

Πρώτον, ο Αλέξης Τσίπρας παρείχε πλήρη στήριξη στη Λευκωσία, εκφράζοντας το αίτημα για κυρώσεις σε περίπτωση που η Άγκυρα έχει προβεί σε γεώτρηση στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

Δεύτερον, ο πρωθυπουργός επέδειξε πως η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ λόγω των συμμαχιών της.

Και, τρίτον, ο κ. Τσίπρας είπε «όχι» στην κινδυνολογίαγιατί η Ελλάδα είναι μία ισχυρή χώρα.

Σε ερώτηση του CNN Greece για το γιατί ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μόνο στους Ευρωπαίους και όχι σε ΗΠΑ - Ισραήλ, οι ίδιες πηγές τόνισαν:

«Οι ΗΠΑ μάς στηρίζουν. Τώρα μπροστά μας είναι η Σύνοδος Κορυφής και το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.».

Ερωτώμενες για το αν υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία οι διπλωματικές πηγές είπαν:

«Έχει φτιαχτεί ισχυρό μέτωπο του Νότου, όπως φάνηκε στη Μάλτα και από τις δηλώσεις Μακρόν. Επομένως είναι πολύ σοβαρές οι πιθανότητες κυρώσεων».

4829830

Πηγή: EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Οι κινήσεις που θα γίνουν

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση ρίχνει πλέον το βάρος στην προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής με μια σειρά επαφών με ηγέτες που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών. Αφότου επιστρέψει από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Κατρούγκαλος θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Αναστασιάδη

Τον στενό συντονισμό Λευκωσίας και Αθήνας συμφώνησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία σε σχέση με τις τουρκικές ενέργειες.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Πρόδρομου Προδρόμου, με την ευκαιρία της αποψινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Στη διάρκεια της μακράς συνομιλίας τους συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις και αποφασίστηκε στενός συντονισμός για την επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, καθώς και ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 και 21 Ιουνίου, συνεχίζει ο κ. Προδρόμου. Λέει τέλος ότι οι δυο ηγέτες από κοινού παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα και με ψυχραιμία και προχωρούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη αντίδραση στις μεθοδεύσεις και την παράνομη επέμβαση της Τουρκίας.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας εξέτασε και αξιολόγησει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι το ερευνητικό σκάφος Φατίχ κάνει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα, προκειμένου να συντονιστούν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Η σημασία της γεώτρησης

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει προχτές ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Φατίχ (Πορθητής) ξεκίνησε γεωτρήσεις δυτικά της Πάφου, σε περιοχή που η Λευκωσία θεωρεί ότι ανήκει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Για τη σημασία της τουρκικής κίνησης μίλησε στο CNN Greece o ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σωτήρης Ρούσσος. Ο κ. Ρούσσος μας είπε: «Παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκμετάλλευση της ΑΟΖ της και παρά το ότι κάθε τουρκική ενέργεια αντιβαίνει στο Δίκαιο της Θάλασσας και τη διεθνή πρακτική, τυχόν γεωτρήσεις δημιουργούν σημαντικό προηγούμενο στη διεκδίκηση της ζώνης αυτής. Ουσιαστικά, η Τουρκία με αυτά τα τετελεσμένα γεγονότα επιχειρεί να «γκρζάρει» την κυπριακή ΑΟΖ και να στείλει μήνυμα στις ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρίες ότι οποιαδήποτε κίνηση κάνουν πρέπει να έχει την έγκρισή της».

Οι δηλώσεις Προδρόμου

Σε σημερινές δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, έκανε λόγο για ενδείξεις μεταφοράς υλικού στο Φατίχ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γεωτρήσεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Προδρόμου είπε: «Παρακολουθούμε εδώ και αρκετές ημέρες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και συχνά αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες. Αυτές τις ημέρες υπάρχουν πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού σχετικού με γεώτρηση. Δεν είμαστε όμως σε θέση να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες».

Ο κ. Προδρόμου προσέθεσε ότι: «Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι μόλις προχθές στη Βαλέτα, επτά Μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ καταδίκασαν απόλυτα την τουρκική παράνομη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «έχει εξασφαλίσει την απόλυτη στήριξη από τους εταίρους μας στην Μεσόγειο και έτσι απομονώνεται η Τουρκία, ενώ υπάρχει και προδιάθεση ενόψει του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20 και 21 Ιουνίου, προκειμένου να εξεταστούν και ενδεχόμενα μέτρα κατά της Τουρκίας».

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε τέλος και στη δήλωση στην οποία προέβη ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μετά το πέρας της 6ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ, στη Μάλτα, ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην ΑΟΖ της Κύπρου.

State Department: Προκλητική η Τουρκία

Στη διένεξη παρενέβη και το State Department το οποίο χαρακτήρισε «ιδιαίτερα προκλητική» την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Eκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε συγκεκριμένα: «Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος στη δήλωση που έκανε στις 6 Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία διεκδικεί η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι στη δήλωση της 6ης Μαΐου το State Department έκανε λόγο για περιοχή που διεκδικεί η Κύπρος ως ΑΟΖ και όχι για κυπριακή ΑΟΖ.