ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο

EUROKINISSI / ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συνεδρίασης, που ξεκίνησε στις 17.30 στο Μέγαρο Μαξίμου, θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας θα εξετάσει και θα αξιολογήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι το ερευνητικό σκάφος Φατίχ κάνει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η σημασία της γεώτρησης

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει προχτές ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Φατίχ (Πορθητής) ξεκίνησε γεωτρήσεις δυτικά της Πάφου, σε περιοχή που η Λευκωσία θεωρεί ότι ανήκει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Για τη σημασία της τουρκικής κίνησης μίλησε στο CNN Greece o ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σωτήρης Ρούσσος. Ο κ. Ρούσσος μας είπε: «Παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκμετάλλευση της ΑΟΖ της και παρά το ότι κάθε τουρκική ενέργεια αντιβαίνει στο Δίκαιο της Θάλασσας και τη διεθνή πρακτική, τυχόν γεωτρήσεις δημιουργούν σημαντικό προηγούμενο στη διεκδίκηση της ζώνης αυτής. Ουσιαστικά, η Τουρκία με αυτά τα τετελεσμένα γεγονότα επιχειρεί να «γκρζάρει» την κυπριακή ΑΟΖ και να στείλει μήνυμα στις ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρίες ότι οποιαδήποτε κίνηση κάνουν πρέπει να έχει την έγκρισή της».

Οι δηλώσεις Προδρόμου

Σε σημερινές δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, έκανε λόγο για ενδείξεις μεταφοράς υλικού στο Φατίχ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γεωτρήσεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Προδρόμου είπε: «Παρακολουθούμε εδώ και αρκετές ημέρες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και συχνά αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες. Αυτές τις ημέρες υπάρχουν πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού σχετικού με γεώτρηση. Δεν είμαστε όμως σε θέση να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες».

Ο κ. Προδρόμου προσέθεσε ότι: «Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι μόλις προχθές στη Βαλέτα, επτά Μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ καταδίκασαν απόλυτα την τουρκική παράνομη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «έχει εξασφαλίσει την απόλυτη στήριξη από τους εταίρους μας στην Μεσόγειο και έτσι απομονώνεται η Τουρκία, ενώ υπάρχει και προδιάθεση ενόψει του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20 και 21 Ιουνίου, προκειμένου να εξεταστούν και ενδεχόμενα μέτρα κατά της Τουρκίας».

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε τέλος και στη δήλωση στην οποία προέβη ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μετά το πέρας της 6ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ, στη Μάλτα, ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Απάντηση Ερντογάν σε Μακρόν

Στον Εμανουέλ Μακρόν απάντησε σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε συγκεκριμένα: «Εκείνοι που έχουν δικαίωμα να μιλούν για την ανατολική Μεσόγειο, μπορούν να μιλήσουν. Η Γαλλία με ποιο δικαίωμα μιλάει για Ανατολική Μεσόγειο; Ο Μακρόν είναι ατζαμής. Δεν ξέρει. Εμείς έχουμε δικαιώματα στην Κύπρο και δεν υποχωρούμε».

Ο Ταγίπ Ερντογάν προσέθεσε: «Εμείς είμαστε μία από τις εγγυήτριες χώρες στην Κύπρο. Η Ελλάδα και η Μ. Βρετανία είναι επίσης εγγυήτριες χώρες. Η Γαλλία τι κάνει εκεί; Όσοι ζουν στην Κύπρο, Τούρκοι ή Έλληνες, έχουν ίσα δικαιώματα και μερίδιο. Αν πρόκειται να πει ότι η εταιρεία TOTAL έχει κάνει συμφωνίες, ας αφήσει την TOTAL να μιλήσει τότε. Εσείς, η Γαλλία, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να μιλάτε».

State Department: Προκλητική η Τουρκία

Στη διένεξη παρενέβη και το State Department το οποίο χαρακτήρισε «ιδιαίτερα προκλητική» την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Eκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε συγκεκριμένα: «Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος στη δήλωση που έκανε στις 6 Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία διεκδικεί η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι στη δήλωση της 6ης Μαΐου το State Department έκανε λόγο για περιοχή που διεκδικεί η Κύπρος ως ΑΟΖ και όχι για κυπριακή ΑΟΖ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης