ΣΥΡΙΖΑ: Η «μάχη» του σταυρού ανάμεσα στις τάσεις και τις ομάδες
Η «μάχη» του σταυρού στα μετόπισθεν -όσο και να μην το παραδέχονται- έχει αρχίσει για τα καλά μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δείχνει ότι το κυβερνών κόμμα έρχεται δεύτερο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί από τους σημερινούς βουλευτές θα χάσουν την έδρα τους. Εκτιμάται πως ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εκλεγεί ξανά και για αυτό το λόγο έχει ήδη ξεκινήσει η «μάχη» του σταυρού.
Και στα άλλα κόμματα ισχύει βεβαίως αυτό, αλλά στο κυβερνών κόμμα η αλλαγή θα είναι μεγάλη και η έκπληξη εκείνων που δεν θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή, μεγαλύτερη.
Οι αλλαγές στα πρόσωπα που θα καταλάβουν τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα βουλή θα δείξει αναγκαστικά και τη στροφή που θα πρέπει να κάνει η ηγεσία του κόμματος προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.
Την ίδια ώρα, αν το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη καταφέρει να μπει στη Βουλή, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα αντιμετωπίσει διπλό πρόβλημα. Και αυτό γιατί ή θα πρέπει να επανέλθει πιο κοντά στις πολιτικές και ιδεολογικές κατευθύνσεις που ανέκαθεν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ή να στρίψει το «τιμόνι» ελαφρώς προς το κέντρο.
Μεγάλο μέρος της απόφασης που θα πρέπει να λάβει ο κ. Τσίπρας είναι και το τι θα κάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που εκφράζει ως επικεφαλής την κίνηση των «53» εντός του κόμματος.
Σε περίπτωση που ο ίδιος καταφέρει να εκλέξει βουλευτές που απηχούν τις απόψεις του, τότε είναι πολύ φυσικό ο κ. Τσίπρας να σκεφτεί ότι θα πρέπει να κινηθεί πιο κοντά στις ιδεολογικές αρχές του υπουργού Οικονομικών. Έτσι, όμως, θα χάσει ενδεχομένως μέρος του κέντρου που ευελπιστεί να έχει στο πλευρό του με τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως τους κ.κ. Μωραϊτη, Ραγκούση, Τζουμάκα, και Ξενογιαννακοπούλου.
Η τάση των κεντρογενών εντός του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτους τους κυρίους Χ. Σπίρτζη και Π. Κουρουμπλή, έρχεται πολλές φορές αντιμέτωπη με τα στελέχη που απηχούν την «καρδιά» του κόμματος -όπως οι κ.κ. Π. Σκουρλέτης και Ν. Φίλης.
Ως εκ τούτου, το πόσοι βουλευτές θα εκλεγούν από τη μία ή την άλλη τάση έχει μεγάλη σημασία για την επόμενη ημέρα και την ασφάλεια του κόμματος και θα καθορίσει τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα ως προς το εσωκομματικό τοπίο, το οποίο θα πρέπει να είναι διαφορετικό από το σημερινό.
Στην ουσία εντός του κυβερνητικού κόμματος, υπάρχουν διαφορετικές τάσεις και ομάδες που προσπαθούν να επιβληθούν η μία στην άλλη και οι βουλευτικές εκλογές είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μπορέσουν να «αναμετρηθούν» πολιτικά.
Έχει σημασία στην επόμενη Βουλή, όπως έχει σημασία και για τα υπόλοιπα κόμματα, ποιοι θα εκλεγούν και ποιοι θα έχουν την πλειοψηφία.
Στο ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη χωρίζονται στους λεγόμενους προεδρικούς, στην ομάδα των «53», στους ΠΑΣΟΚογενείς αλλά και αυτούς που προέρχονται καθαρά μέσα από τον κόμμα.
Στους προεδρικούς εντάσσονται οι κ.κ. Νίκος Παππάς, Δημήτρης Τζανακόπουλος , Όλγα Γεροβασίλη, Γιάννης Μπαλάφας , Ρένα Δούρου, Κώστας Ζαχαριάδης και άλλοι, όλοι εκ των οποίων διεκδικούν μια θέση στα έδρανα της νέας Βουλής που θα προκύψει.
Στην ομάδα των «53», εκτός του κ. Τσακαλώτου πολιτικά βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι: Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου και Ράνια Σβίγκου. Και έχει σημασία για την… επόμενη ημέρα ποιοι και πόσοι θα εκλεγούν, προκειμένου η συγκεκριμένη πολιτική τάση να υφίσταται και να μπορεί να παρεμβαίνει καθοριστικά στις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος.
«Στοίχημα» του Αλέξη Τσίπρα είναι, επίσης, εάν η ομάδα των κετρογενών θα καταφέρει να εκλέξει βουλευτές, καθώς από εκεί θα φανεί το κατά πόσο ή όχι ο πρόεδρος του κόμματος είχε δίκιο για το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ σε στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα το παλιό ΠΑΣΟΚ.
Αν δηλαδή στη νέα Βουλή εκλεγούν μια σειρά στελεχών από το χώρο αυτό, όπως ο Θάνος Μωραΐτης ή η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τότε ασφαλώς μαζί με τα άλλα στελέχη θα είναι ένας σημαντικός πόλος που θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στην τάση των προεδρικών και άρα θα είναι μεγαλύτερη η επιρροή του κ. Τσίπρα, που δεν θα έχει να φοβηθεί τίποτε σε ό,τι αφορά πιθανές αμφισβητήσεις που μπορεί να εκδηλωθούν στην περίπτωση που ηττηθεί στις εκλογές από τη Νέα Δημοκρατία.