ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τέσσερις της ΝΔ ζυγίζουν το τελικό δίδυμο

Οι τέσσερις της ΝΔ ζυγίζουν το τελικό δίδυμο
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Γιάννη Πλακιωτάκη και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος, Γιάννη Βρούτση, Άδωνι Γεωργιάδη και Κυριάκο Μητσοτάκη, στα γραφεία του Προέδρου της ΝΔ στη Βουλή, την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της έναρξης της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. PHASMA/ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Με την επίσημη ανακήρυξη των τεσσάρων υποψηφίων που θα γίνει γίνει σήμερα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ αναλαμβάνει αυτόνομα τη διαχείριση της διαδικασίας για τις εκλογές.

Στη συνεδρίαση του οργάνου με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των υποψηφίων θα καθοριστει το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Απόστολο Tζιτζικώστα να ζητούν οι κάλπες να στηθούν στις 15 Νοεμβρίου. Ανοιχτός για το ίδιο θέμα εμφανίζεται ο Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο Βαγγελης Μειμαράκης, που εκτιμούσε πως η διαδικασία θα έπρεπε να τρέξει για να μην εισέλθει το κόμμα σε εσωστρέφεια, δηλώνει πως θα σεβαστεί την όποια απόφαση ληφθεί.

Μάλιστα, ο κ. Μειμαράκης κάλεσε τους συνυποψηφίους του να παραστούν όλοι μαζί στη Συνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στα μέσα Οκτωβρίου στις Βρυξελλες, ενώ ζήτησε από τον κ. Τζιτζικώστα να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ ώστε να εκφράσει τις απόψεις του.

Αμεση ήταν η απάντηση του κ. Τζιτζικώστα ο οποίος και καλωσόρισε την τοποθέτηση του κ. Μειμαράκη, ζητώντας παράλληλα να διεξαχθούν πέντε θεματικές συνδιασκέψεις στις οποίες και θα τοποθετηθούν οι υποψήφιοι. Τα θέματα που προτείνει ο κ. Τζιτζικώστας είναι η Οικονομία και η Επιχειρηματικότητα, η Κοινωνική Συνοχή, Νέοι και Ανεργία, οι Θεσμοί που πρέπει να έχει η Ελλάδα του 21ου αιώνα και οι Νέοι Ρόλοι που θα πρέπει να αποκτήσει η ΝΔ.

Ανοιχτός σε μια ευρεία συζήτηση των συνυποψηφίων δηλώνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αγνωστο πάντως είναι ακόμα και το πόσες κάλπες θα στηθούν αλλά και το πού, με δεδομένο τα στενά οικονομικά περιθώρια που έχει η ΝΔ. Τζιτζικώστας και Μητσοτάκης πάντως ζητούν να στηθούν κάλπες σε όλη την επικράτεια και σε χώρους όπως τα δημαρχεία και τα κοινοτικά καταστήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές η ΝΔ είχε κληθεί να πληρώσει ένα ποσό που άγγιζε τα 3 εκατ. ευρώ, ενώ οι ψηφοφόροι πλήρωναν 2 ευρώ για να ψηφίσουν. Σύμφωνα με πηγές μέσα από τη Συγγρού, αυτό το ποσό δεν υπάρχει στα ταμεία του κόμματος, οπότε θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει μια οικονομική εξόρμηση.

Η ΝΔ, πάντως, στη Βουλή και στη συζήτηση για τις προγραμματικες δηλώσεις θα εκπροσωπηθεί από τον Βαγγέλη Μειμαράκη ως πρόεδρο της Κ.Ο. του κόμματος και τους δύο από τους άλλους τρείς συνυποψηφίους, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αδωνι Γεωργιάδη, που θα είναι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.