Παπακώστα για αποδράσεις:Είναι ένα θέμα διαχρονικό, έχουν συμβεί στο παρελθόν, συμβαίνουν και σήμερα
«Είναι ένα θέμα διαχρονικό, έχουν συμβεί στο παρελθόν, συμβαίνουν και σήμερα. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή», δήλωσε η Κατερίνα Παπακώστα, αναφορικά με το γενικότερο ζήτημα των αποδράσεων κρατουμένων και σχολιάζοντας τη χθεσινή απόδραση του Γιάννη Μιχαηλίδη, γνωστού ως «Τοξοβόλος του Συντάγματος», από τις φυλακές Τίρυνθας.
Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κληθείσα σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ να σχολιάσει ειδικότερα την πρόσφατη απόδραση κρατουμένων από το Μεταγωγών, είπε: «Συμβαίνουν αυτά».
«Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε πώς λειτουργεί στη χώρα μας -σε μία ευρωπαϊκή χώρα- το σωφρονιστικό σύστημα, το κατά πόσον αυτό το σωφρονιστικό σύστημα που είχαμε μέχρι τώρα διευθετεί ζητήματα κοινωνικοποίησης αυτών οι οποίοι εγκληματούν στη συνέχεια όταν βγουν στη συνέχεια έξω στην κοινωνία», είπε η κ. Παπακώστα.
«Στο πώς λειτουργεί (σ.σ. ο σωφρονισμός) μέσα -είχαμε τον κύκλο της μαφίας των φυλακών, μην το ξεχνάτε- που εξαρθρώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, το με ποιες συνθήκες οργανώνονται από πλευράς πολιτικού προσωπικού της χώρας, δηλαδή πώς αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα του σωφρονισμού. Ζητήματα πολύ λεπτά και ευαίσθητα, με τα οποία δεν ασχολούμαστε στην καθημερινή πολιτική ατζέντα», είπε χαρακτηριστικά.
Για το ευρύτερο θέμα της εγκληματικότητας, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε ότι η αστυνομία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα αίτια που γεννούν το έγκλημα. Ακολούθως, υπογράμμισε ότι για περιπτώσεις όπως τα Εξάρχεια δεν αρκεί η επιβολή του νόμου δια των όπλων, και πως η δράση των «γνωστών - αγνώστων» δεν αντιμετωπίζεται με προσαγωγές.
Σε ό,τι αφορά τα συχνά επεισόδια στο Πολυτεχνείο και την Χαριλάου Τρικούπη, η Κατερίνα Παπακώστα είπε ότι η αστυνομία πρέπει να πάρει την άδεια του Πρύτανη.
«Αν πουν στην αστυνομία “ελάτε”, σε πένε λεπτά το θέμα θα πάψει να υπάρχει» είπε, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το σύστημα μέσα στα πανεπιστήμια έχει πολλές παθογένειες με την έννοια της συνάφειας των πρυτανικών αρχών με τις φοιτητικές νεολαίες».
«Εάν δεν μπορέσουν μόνοι τους, και αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν, θα υποχρεωθεί η πολιτεία να φέρει άλλο νομικό πλαίσιο που τους επιβάλλει. Αυτό όμως προσβάλει την ακαδημαϊκή κοινότητα, αν με ρωτάτε», υπογράμμισε η κ. Παπακώστα.