ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντολή Τσίπρα να «παγώσουν» όλες οι μετατάξεις και προσλήψεις στη Βουλή

(EUROKINISSI

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ζητώντας να ανασταλεί η διαδικασία των μετατάξεων.

 

Ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε στον Πρόεδρο της Βουλής, ότι παρά το γεγονός πως η διαδικασία ήταν καθόλα νόμιμη, διαφανής και με διακομματική συναίνεση, αξιοποιήθηκε, όπως είπε, από τη ΝΔ για να δημιουργηθούν εντυπώσεις σε ένα κρεσέντο πολιτικής σκοπιμότητας. Αποφάσισαν, έτσι, ο Πρόεδρος της Βουλής να προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις.

Μεταξύ αυτών των οποίων οι μετατάξει «παγώσουν» ειναι και η κόρη της αντιπροέδρου Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Ο κ. Βούτσης που ρωτήθηκε για τις δηλώσεις της, σχολίασε πως ο καθένας κρίνεται για τις θέσεις που εκφράζει.

Ο Πρόεδρος της Βουλής απέρριψε όσα λέγονται και γράφονται για ΣΥΡΙΖΑϊκό τσουνάμι, λέγοντας ότι αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Κατήγγειλε δε, ανθρωποφαγία και ρατσισμό, σημειώνοντας φανερά οργισμένος ότι πυροβολείται εδώ και πέντε ώρες. Σε ό,τι αφορά την περίπτωση μετάταξης της πρώην συζύγου του, απάντησε εκνευρισμένος πως εργάζεται στη Βουλή από το 2007, όταν ο ίδιος δεν ήταν ακόμη βουλευτής. «Η πρώην σύζυγός μου είναι εδώ από το 2007 πριν γίνω εγώ Πρόεδρος. Θέλετε να εξαιρεθεί; Δεν ντρεπόμαστε λιγάκι; Το σχόλια έρχεται μετά από πέντε ώρες «πυροβολισμούς». Δεν θα αναφερόμουν ποτέ. Θέλετε ονόματα από κάθε σόι εδώ μέσα;», απάντησε ο κ. Βούτσης στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν σχετικά.

Πηγές της Βουλής ανέφεραν ότι η πρόταση για ένα σύστημα μετατάξεων διατυπώθηκε εντός της Ολομέλειας τον Δεκέμβριο από τη ΝΔ και συγκεκριμένα τον Γιάννη Τραγάκη. Επισημαίνουν πως δεν ωφελήθηκαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι πάντες, καθώς χρήση στο δικαίωμα αυτό έκαναν όλα τα γραφεία των αντιπροέδρων. Αφορά περιπτώσεις από το 2009 επί προεδρίας Πετσάλνικου μέχρι και σήμερα.

Τι είχε προηγηθεί

Νωρίτερα, πάντως και μετά το σάλο που προκλήθηκε για προσλήψεις και δεκάδες μετατάξεις στη Βουλή, συγγενικά πρόσωπα της προϊσταμένης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και της διευθύντριας του Γενικού Γραμματέα της Βουλής, υπέβαλαν την παραίτησή τους.

Όπως έγινε γνωστό, οι κόρες της Ειρήνης Πανταλού και της Βασιλικής Τσακανίκα παραιτήθηκαν για λόγους ατομικής ευαισθησίας από τη διαδικασία πρόσληψής τους στο Ίδρυμα της Βουλής.

Η κόρη της κ. Τσακανίκα, Αλεξάνδρα Αλεξανδροπούλου διορίστηκε στις 31 Μαΐου 2019 στο Ίδρυμα της Βουλής για ένα χρόνο με την υπογραφή της προέδρου του Νίκης Μαρωνίτη.

Η κόρη της κ. Πανταλού, Μαρίνα Λελούδα Σκουρογιάννη διορίστηκε στο τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις 31 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης απέρριψε τους ισχυρισμούς για όργιο προσλήψεων και μετατάξεων στη Βουλή και βόλεμα συγγενών και φίλων, χαρακτηρίζοντας άδικη την κριτική που δέχεται.

Ο Νίκος Βούτσης ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους μετά το μπαράζ αρνητικών για τον ίδιο δημοσιευμάτων μίλησε για δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων και επέμεινε πως επί προεδρίας του «έσπασε» το πελατειακό σύστημα ετών που ήθελε εργαζόμενους να προσλαμβάνονται στη Βουλή με απόφαση και μόνον του εκάστοτε Προέδρου της.

«Βρήκαμε ένα πελατειακό σύστημα προσλήψεων με μόνη πρόταση την απόφαση του εκάστοτε Προέδρου, για εμάς αυτό το κριτήριο δεν υπήρξε ούτε μια φορά, δεν έγινε καμία επιλογή από τον Πρόεδρο της Βουλής», είπε και προκάλεσε όποια πολιτική δύναμη επιθυμεί να έρθει σε επαφή μαζί του για τεκμηριωμένες απαντήσεις.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Βούτσης επεσήμανε πως έγιναν μετατάξεις βάσει του νόμου της κινητικότητας στο δημόσιο που είναι γνωστές εδώ και μήνες. Υπήρξαν, όπως είπαν, συγκεκριμένα 64 περιπτώσεις υπαλλήλων, εκ των οποίων οι 33 έχουν ολοκληρωθεί, 29 εκκρεμούν και 2 δεν προχώρησαν.

Συμπλήρωσε δε, ότι στη Βουλή για πρώτη φορά δεν υπήρξε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού κι ότι δεν εκδιώχθηκε κανένας συμβασιούχος παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις των υπηρεσιών της Βουλής.

Τα δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται ο Νίκος Βούτσης έκαναν λόγο για μαζικό βόλεμα συγγενών, φίλων και κομματικού στρατού του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, γινόταν λόγος για τον διορισμό της κόρης της διευθύντριας του Γενικού Γραμματέα της Βουλής, Βασιλικής Τσακανίκα.

Η κόρη της, Αλεξάνδρα Αλεξανδροπούλου διορίστηκε στις 31 Μαΐου 2019 στο Ίδρυμα της Βουλής για ένα χρόνο. Η κ. Τσακανίκα είχε υπηρετήσει στο γραφείο της Δούρου επί προεδρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου και είχε κάνει αναστολή της σύνταξης. Ήταν μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής από την οποία παραιτήθηκε στις 30 Μαΐου, μία μέρα πριν τον διορισμό της κόρης της.

Τα δημοσιεύματα αναφέρονται μεταξύ άλλων και στον διορισμό της κόρης της προϊσταμένης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνης Πανταλού, επίσης στο Ίδρυμα της Βουλής. Η Μαρίνα Λελούδα Σκουρογιάννη όπως φαίνεται στο σχετικό έγγραφο που αναρτήθηκε στην κοινοβουλευτική διαφάνεια, διορίστηκε στο τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις 31 Μαΐου.

Επίσης, υπάρχει και μετάταξη της κόρης της αντιπροέδρου της Βουλής Τασίας Χριστοδουλοπούλου από άλλο οργανισμό στη Βουλή, ενώ την πρόσληψή τους στο Κανάλι της Βουλής «πέτυχαν» δύο δημοσιογράφοι, ένας εκ των οποίων μετά τη διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ έφυγε από το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

«Στη Βουλή δεν έγινε ούτε μία μονιμοποίηση»

«Στη Βουλή δεν έγινε ούτε μία μονιμοποίηση, δεν προσελήφθη ούτε ένας μόνιμος υπάλληλος, αλλά οι 17 θέσεις που υπήρχαν λόγω του 1 προς 4 θα έρθουν όλες μέσω ΑΣΕΠ για συγκεκριμένους χώρους της Βουλής. Ήδη 1000 νέοι άνθρωποι με πολλά προσόντα βρίσκονται σε αυτές τις ακροάσεις» τόνισε αργότερα ο Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη.

«Επίσης τακτοποιήσαμε μεγάλες εκκρεμότητες οι οποίες είχανε μείνει όπως π.χ. ανανεώσαμε μία και δύο φορές όλες τις συμβάσεις όσων τα προηγούμενα χρόνια εργάζονταν και κυρίως πετύχαμε να μην υπάρχουν αργομισθίες, να δουλεύουν όλοι σε μια Βουλή η οποία απέκτησε καινούργια τμήματα και ταυτόχρονα τακτοποιήσαμε με ίσως και ομόφωνη απόφαση της Βουλής και της Επιτροπής Κανονισμού, 68 ειδικούς φρουρούς των οποίων έληγαν οι 5ετείς ανανεούμενες θητείες» είπε και πρόσθεσε «και σας τα λέω αυτά διότι αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα οποία ειπώθηκαν σήμερα και αναγράφηκαν σήμερα. Δυστυχώς θα πρέπει οι συνάδελφοί σας να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να επανορθώσουν».

Ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι «για το ζήτημα των αποσπάσεων, υπάρχει ο νόμος περί κινητικότητας, ο 4440/16. Η Βουλή ήταν εκτός αυτού του νόμου, δεν είχε κάνει χρήση μέχρι το 2018» και σημείωσε «Μας έφεραν την πρόταση η Βουλή να ενταχθεί στο σύστημα κινητικότητας του δημοσίου έτσι ώστε όσοι επιθυμούν από όσους εργάζονταν από το 2003, 2005, 2007, 2015 στη Βουλή και είναι από υπουργεία ή από τον δημόσιο τομέα να μπορούν πλέον να μεταταχθούν και να εργάζονται στη Βουλή. Όταν μιλάμε για αποσπασμένους και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος δεν έχουν καμία σχέση με βουλευτές και βουλευτικά γραφεία. Δεν είναι οι αποσπασμένοι των βουλευτών, είναι αποσπασμένοι στις υπηρεσίες της Βουλής εδώ και χρόνια και εργάζονται σε αυτές».

«Ξεκίνησε μια διαδικασία από τον Φλεβάρη η οποία δεν έχει καμία σχέση με τις πρόσφατες ευρωεκλογές, μια διαδικασία αλληλογραφίας ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να πάρουν τη μετάταξη. Οι μισοί απ’ αυτούς έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία με το ΦΕΚ τους. Για τους άλλους μισούς που δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία και μετά από παρέμβαση και από συζήτηση με τον πρωθυπουργό, παγώσαμε απολύτως αυτές τις διαδικασίες, δηλαδή δεν θα βγούνε ΦΕΚ για τις υπόλοιπες αποσπάσεις» υπογράμμισε ακόμα ο πρόεδρος της Βουλής.

«Δεν έχει λοιπόν καμία σχέση με προσωπικές τακτοποιήσεις, με προεδρικές παρεμβάσεις, με προεδρικές προσλήψεις. Αυτά λοιπόν τα οποία κυκλοφόρησαν προκάλεσαν έναν θόρυβο, μια εύλογη αμηχανία και ταυτόχρονα μια εύλογη αντίδραση του κόσμου» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Έχουμε κάνει συγκεκριμένες τομές από τις οποίες δεν μπορεί κανείς να πάει πίσω για να πάμε στο προηγούμενο καθεστώς όπου υπήρχαν διαφορετικοί, ειδικοί κανονισμοί οι οποίοι δεν είχαν περάσει ποτέ από την Ολομέλεια της Βουλής. Τώρα υπάρχει ένας ενιαίος κανονισμός, ένα ενιαίο σύστημα συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Όλες δε οι μόνιμες προσλήψεις όταν πρόκειται να γίνουν θα πηγαίνουν μέσω ΑΣΕΠ. Όλα αυτά έχουν κατοχυρωθεί με μια πλήρη διαδικασία, με κρίσεις, με αξιοκρατία και έχουν τύχει ευρύτατης συναίνεσης».

Τέλος ο κ. Βούτσης επανέλαβε: «δεν πρόκειται να κάνω ούτε συμψηφισμούς με παλαιότερες καταστάσεις τις οποίες βρήκαμε, διότι το ζητούμενο από τον λαό, από τους πολίτες της Αριστεράς είναι το δικό μας αποτύπωμα να είναι ριζικά διαφορετικό για τη χώρα καθώς βγαίνουμε από την κρίση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης