ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Έρχεται τροπολογία για τη μείωση του αφορολόγητου

Screen grab

«Είναι η πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που ένας πρωθυπουργός λαμβάνει το μήνυμα μετά από ευρωπαϊκές εκλογές και επισπεύδει την κάλπη», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ σχολιάζοντας την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. «Και αυτό είναι κάτι», τόνισε με νόημα, αποκαλύπτοντας πως έρχεται τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου στη Βουλή. «Εκλογές στις 7 Ιουλίου» και νέο κάλεσμα για debate στον Μητσοτάκη, στον οποίο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση, κατηγορώντας τον για κρυφή ατζέντα μέτρων.

«Οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός ενώ έκανε γνωστό πως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πάει, την προσεχή Δευτέρα, 10 Ιουνίου.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμα πως δεν υπάρχει κανένα «θρίλερ» ως προς την ημερομηνία των εθνικών εκλογών, απλώς υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια κάποιων να εκμεταλλευθούν τη δημοκρατική του ευαισθησία.

«Η χώρα θα πάει συντεταγμένα σε εκλογές. Η κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε. Αποφασίσαμε να οδηγήσουμε τη χώρα πρόωρα, αλλά συντεταγμένα, στις κάλπες», συνέχισε.

«Κάποιες αναγκαίες και κοινής αποδοχής πρωτοβουλίες οι οποίες είχαν προαναγγελθεί πριν διαλυθεί η Βουλή δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην συμφωνήσουμε ώστε να ψηφιστούν», σχολίασε στη συνέχεια για τις τροπολογίες που κατατίθενται στη Βουλή αυτές τις μέρες.

«Όταν υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν την ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας, δεν μιλάμε για ρουσφέτια, μιλάμε για κοινωνικές ανάγκες, αν υπάρχουν τέτοια ζητήματα καλώ την αντιπολίτευση να έρθει στην Βουλή και να τα ψηφίσει, σημείωσε.

«Φέρνουμε τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου και αφού ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι συμφωνεί, τον καλώ να έρθει στη Βουλή και να το ψηφίσει. Και αν δεν το κάνει να εξηγήσει γιατί. Εμείς τους καλούμε να μην απέχουν και να έρθουν να εξηγήσουν αν λένε αλήθεια», επανέλαβε.

Για την οικονομία

«Χάρη στην απόδοση της οικονομίας είχαμε τη δυνατότητα να μην εφαρμόσουμε τη μείωση συντάξεων που ήθελε το ΔΝΤ έτσι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να μην εφαρμοστεί η μείωση του αφορολογήτου», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

Είπα στον ελληνικό λαό με απόλυτη ειλικρίνεια η “ψήφος σου νομιμοποιεί ή ανοίγει συζήτηση για αυτά τα μέτρα”. Όταν ο αντίπαλός μου τα αμφισβητεί και παίρνει τη διαφορά που πήρε τότε είναι προφανές ότι ανοίγει η όρεξη στους συντηρητικούς κύκλους των Βρυξελλών.

«Αυτοί οι συντηρητικοί κύκλοι θα επιχειρήσουν να αμφισβητήσουν τα θετικά μέτρα. Είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Είπα στους πολίτες έχετε κι εσείς ευθύνη. "Είναι δημοψήφισμα για το αν τα μέτρα θα πάρουν την έγκρισή σου ή όχι"», συνέχισε.

«Ο αντίπαλός μου δεν δεσμεύθηκε για θετικά μέτρα. Έλεγε ότι είναι ανέφικτο να δοθούν χρήματα στους συνταξιούχους», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Επίσης, σχολίασε ότι αυτά που διατυπώνονται τις τελευταίες μέρες ως επιφυλάξεις ή ενστάσεις από μερίδα κύκλων της ΕΕ ή που γράφονται στον Τύπο, «είναι αποτέλεσμα των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, του αποτελέσματος των ευρωεκλογών». Δυστυχώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ένα αποτέλεσμα που αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης, σχολίασε και επέκρινε και τη ΝΔ ως προς αυτό δεδομένης της στάσης της απέναντι σε αυτά τα μέτρα. Επισήμανε. δε. ότι είχε μιλήσει με ειλικρίνεια στο λαό πριν από τις ευρωεκλογές για το ενδεχόμενο της νομιμοποίησης ή της αμφισβήτησης των μέτρων ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το 83% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης «επιβλήθηκε από αυτούς που σήμερα παρουσιάζονται ως δήθεν λυτρωτές της». Είπε ότι η συσσωρευμένη κόπωση και επιβάρυνση της κοινωνίας, της μεσαίας τάξης, ήρθε να εμφανιστεί στην πρώτη αναμέτρηση, τη «χαλαρή» ψήφο στις ευρωεκλογές.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμα πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «πήρε τη χώρα στην χαράδρα της χρεοκοπίας και την έβγαλε στο ξέφωτο».

«Η ΝΔ έχει κρυφή ατζέντα μέτρων»

Στη συνέχεια, ο Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης είπε "μείωση φόρων έναντι μείωσης δαπανών". Η μείωση δαπανών που υπόσχεται είναι μείωση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων».

Η ΝΔ έχει κρυφή ατζέντα μέτρων. Τις 120 δόσεις δεν μπορούν και να θέλουν να τις καταργήσουν. Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε «για ποιο λόγο να μην απολυθούν εκπαιδευτικοί;». Είναι οι απόψεις του αυτές. Αυτές είναι πολιτικές που τις ζήσαμε.

«Μίλησε για 7ημερο εργασίας και μάλιστα ως καινοτομία. Και τώρα λέει ότι έκανε λόγο για 7ημερο λειτουργίας, λες και δεν ήξερε ότι αυτό υπήρχε. Όπως είπε ότι το οχτάωρο είναι ξεπερασμένο», σημείωσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως ο κ. Μητσοτάκης «αρνείται τον διάλογο».

«Δεν υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού»

Στη συνέχεια, διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού και πως η ανάπτυξη για το 2019 θα κινηθεί στο 2,3% , δηλαδή ανάπτυξη για τρίτη χρονιά και ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Ήμασταν υποχρεωμένοι να ασκήσουμε μια πολιτική, η οποία δεν ήταν δική μας πολιτική. Τα τρία αυτά χρόνια σχεδιάζαμε με τα χέρια δεμένα. Πετύχαμε νίκες, σημαντικές νίκες. Προστατεύσαμε τους πιο αδύναμους», είπε.

Σημείωσε, δε, ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να επωφεληθεί η μεσαία τάξη από τις επιδόσεις της οικονομίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι επί τρία χρόνια η κυβέρνηση είχε διαρκείς αντιπαραθέσεις για να επιτευχθούν νίκες στις διαπραγματεύσεις και προστατεύθηκαν οι πιο αδύναμοι, ενώ είπε ότι δέχεται την κριτική πως ενώ πέτυχε την προστασία των πιο αδύναμων, φορολογήθηκαν περισσότερο τα αμέσως επόμενα στρώματα. Τόνισε ακόμα αυτό δεν είναι «αφήγημα μεσαίας τάξης», αλλά ότι «είναι υποχρέωση μας να στραφούμε στη μεγάλη πλειοψηφία που έβαλε πλάτη στα δύσκολα».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την επίτευξη της μείωσης της ανεργίας, της αύξησης του κατώτατου μισθού παρά τις διαφωνίες των συντηρητικών κύκλων και κατέθεσε ως στοιχείο αυτοκριτικής «ότι έχοντας δει το τι καταφέραμε -γιατί δεν ήταν αυτονόητο ότι θα βγούμε από το μνημόνιο- το θεωρήσαμε δικαίωση και επιτυχία, το μεγάλο μας λάθος ήταν ότι δεν συνειδητοποιήσαμε το βάρος της κούρασης του λαού που έβαλε πλάτη στα δύσκολα και στο τέλος της ημέρας είπε ‘δεν αντέχω' το οποίο το εισέπραξε η κυβέρνηση που είναι σήμερα».

«Υπερβολικό το πόσο ανέβηκε η ΝΔ»

Αναφερόμενος στη νέα εκλογική μάχη που έρχεται ο κ. Τσίπρας είπε πως «ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για την επόμενη μέρα της χώρας».

«Δεν θεωρώ υπερβολικό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για ένα κόμμα που κυβέρνησε τέσσερα χρόνια σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Υπερβολικό θεωρώ το πόσο ανέβηκε η ΝΔ. Το ζήτημα είναι αυτό το αποτέλεσμα είναι αναστρέψιμο;», αναρωτήθηκε.

Σχολιάζοντας την «έκφραση δυσαρέσκειας» που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ως μήνυμα από την ευρωκάλπη είπε «ουδέν κακόν αμιγές καλού», ενώ σχολίασε ότι η «μεγαλύτερη αλαζονεία» της ΝΔ είναι όσα έχουν συμβεί στο θέμα της Δικαιοσύνης «που ενώ η κυβέρνηση ζήτησε συναίνεση εκείνοι είπαν: ‘καμία συναίνεση'».

Για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Αναφερόμενος στις αλλαγές που έγιναν στη Δικαιοσύνη και τις οποίες η Νέα Δημοκρατία δεν εγκρίνει, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη, από το νόμο, διαδικασία για τις αλλαγές στην ηγεσία. Ο νόμος Καστανίδη προβλέπει ότι η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να παρακάμψει την διαδικασία προκειμένου να μην μείνει ακέφαλη η Δικαιοσύνη».

Στη συνέχεια ανέφερε πως ο κ. Βενιζέλος ήταν αυτός που βγήκε το βράδυ των εκλογών και είπε: «"η κυβέρνηση να μην τολμήσει να προχωρήσει σε αλλαγές στη Δικαιοσύνη". Και λίγο μετά αυτό έγινε κεντρικό θέμα και στη Νέα Δημοκρατία».

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε μάλιστα «βαρύτατες πολιτικές σκοπιμότητες» στη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη για την άρνησή του να συναινέσει στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και είπε ότι συνιστά «τη μέγιστη θεσμική παρεκτροπή» να θέλει να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτές τις σκοπιμότητες.

«Δεν υπάρχουν δικοί μας και δικοί τους δικαστές. Γιατί εκεί πήγαινε η συζήτηση. Ποιος θα βάλει τους δικούς του. Ζήτησα από τον υπουργό να καλέσει ελάτε να αποφασίσουμε μαζί. Δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Και απαντά την επόμενη μέρα: «όχι δεν ερχόμαστε συναινετικά». Τι κρύβει αυτή η στάση της ΝΔ; Κρύβει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες».

«Ο κ. Σαμαράς συνεχίζει αυτή την λογική κατατρομοκράτησης των δικαστών. Αυτές τις συμπεριφορές τις αφήνουμε στην κρίση του ελληνικού λαού», τόνισε.

«Δεν θα μπλέξω τον ΠτΔ σε πολιτικές αντιδικίες»

Μιλώντας για τη στάση του Προκόπη Παυλόπουλου είπε πως θεωρεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως θεσμός, έχει μια μεγάλη υποχρέωση.

«Να είναι εγγυητής της ενότητας, του Συντάγματος και της τήρησής του και της ανεξαρτησίας των θεσμών. Ο ΠτΔ θα πράξει με βάση τις αρμοδιότητές του και θα βρει τον τρόπο. Εγώ δεν θα εμπλέξω τον ΠτΔ σε πολιτικές αντιδικίες. Στον ελληνικό λαό είναι ξεκάθαρο τι κρύβεται πίσω από αυτή την ιστορία».

«Ο κ. Παυλόπουλος έχει αποδείξει ότι τιμά πλήρως αυτά που το Σύνταγμα επιτάσσει για τον ρόλο του», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Μπορούμε να ανατρέψουμε το αποτέλεσμα»

Στη συνέχεια, επανήλθε στο θέμα των εκλογών λέγοντας πως «διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για πολύ χαμηλά ποσοστά μας στην Βόρεια Ελλάδα. Πήραμε μια δύσκολη πολιτική απόφαση, κόντρα σε ένα ρεύμα λαϊκισμού, το οποίο πυροδότησε η στάση της ΝΔ, για να υπερασπιστούμε το εθνικό μας συμφέρον και είμαι περήφανος».

«Υπό κανονικές συνθήκες η συγκυβέρνηση με προοδευτικές δυνάμεις θα ήταν η επιλογή μας», τόνισε ακόμα.

«Το πώς θα ψηφίσει ο λαός στις 7 Ιουλίου δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Σ' αυτή την μάχη το κοντέρ μηδενίζει και ξαναρχίζουμε από την αρχή», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

«Το 2015 η ΝΔ πήγαινε την χώρα στον γκρεμό. Εμείς βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια. Τώρα ήρθε η ώρα και για την μεσαία τάξη να εισπράξει τις θετικές συνέπειες αυτής της πορείας. Έχουμε την δυνατότητα να ανατρέψουμε το αποτέλεσμα», συνέχισε, χρησιμοποιώντας το ρητό που είχε πει ο Γαλιλαίος «και όμως γυρίζει».

Ειδικότερα είπε ότι «αν οι εκλογές αυτές έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή, δηλαδή αν οι περίπου 600.000 ψηφοφόροι που ψήφισαν στις εκλογές του ‘15 και δεν πήγαν στην κάλπη τώρα για να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ -δηλαδή απείχαν, δεν ψήφισαν ΝΔ- κι αν δημιουργηθεί ένα αίσθημα του διακυβεύματος των εκλογών σε όλους εκείνους, επίσης ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του ‘15, που επέλεξαν μικρότερα κόμματα κι είναι γύρω στους 400.000 ψηφοφόρους, έχουμε 1 εκατ. ψηφοφόρων που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών».

Για τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη ότι «μόνο χαμένη ψήφος είναι ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ή ότι μπορεί να συνεργαστεί και με τη ΝΔ», απάντησε πως είναι «σαν να υποτιμά τη νοημοσύνη των ανθρώπων οι οποίοι αντιλαμβάνονται τις χαοτικές διαφορές ανάμεσα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ».

Μιλώντας για τη συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο είπε πως: «Υπό κανονικές συνθήκες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα έπρεπε να είχε λήξει αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά αυτό δεν μπορούσε να γίνει καθώς δεν μπορούσε να συγκροτηθεί μια εναλλακτική προοδευτική πλειοψηφία στη Βουλή, επειδή το Ποτάμι και το ΚΙΝΑΛ είχαν προσχωρήσει από την πρώτη στιγμή της κυβέρνησης Τσίπρα στο αντί - ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παρατήρησε πως η ένταξη στους στο μέτωπο αυτό, δεν τους ωφέλησε καθόλου, διότι μειώθηκαν τα ποσοστά τους, και ωφελήθηκε μόνον ο κ. Μητσοτάκης.

«Αν εφαρμοστεί η πολιτική του Μητσοτάκη θα γυρίσουμε στο 2014»

Στη συνέχεια εξέφρασε τους φόβους του πως «αν επιστρέψουμε σε μνημονιακές πολιτικές, όπως πρεσβεύει το πρόγραμμα της ΝΔ, θα γυρίσουμε πίσω στο 2014. Αν εφαρμόσει την πολιτική που θέλει ο κ. Μητσοτάκης θα μας γυρίσει στην αγκαλιά του ΔΝΤ».

«Ο Μακρί έφερε το ΔΝΤ πίσω στην Αργεντινή μέσα σε ένα χρόνο. Το σχέδιο της ΝΔ θα δημιουργήσει τεράστια τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτές οι νεοφιλελεύθερες επιλογές θα μας οδηγήσουν ξανά σε μια περίοδο που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε», είπε και συμπλήρωσε:

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δημιουργήσει τον δήθεν κίνδυνο της ακυβερνησίας για να πάρει την αυτοδυναμία. Ο μόνος κερδισμένος από το Αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο είναι ο ίδιος.

Επίσης, κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να αναθεωρήσει την στάση του για το ντιμπέιτ. «Πρώτον γιατί δεν τον τιμά. Τι φοβάται; Δεύτερον, για τον ελληνικό λαό, που θα κληθεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα έχουμε επαναληπτικές εκλογές»

«Όποιος πάρει το μπόνους των 50 εδρών θα σχηματίσει κυβέρνηση και δεν θα έχουμε θέμα επαναληπτικών εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής», τόνισε ο κ. Τσίπρας και μίλησε για «ψευτοδιλήμματα» του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι τα θέτει αφού «καθάρισε» όσους ήταν μαζί του στο αντί - ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

«Το διακύβευμα των εθνικών εκλογών είναι το μέλλον της χώρας», είπε και συνέχισε:

Το θέμα είναι αν μετά τις εθνικές εκλογές θα υπάρχει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεχίσει την πορεία των θετικών μέτρων ή μια κυβέρνηση με διάθεση ρεβανσισμού και εκδικητικότητας, η οποία θα εφαρμόσει ακραίες πολιτικές και θα γυρίσει τη χώρα πίσω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης