Πώς θα αντιμετωπίσουν στο ΚΙΝΑΛ την «θύελλα Βενιζέλου»
«Τι να πούμε εμείς, τα είπε όλα ο Βαγγέλης». Με αυτόν τον τρόπο συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά σχολίαζαν τη συνέντευξη Βενιζέλου που όπως έλεγαν για άλλη μια φορά υπερίσχυσε το… «εγώ».
Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν θέλουν να συνεχιστεί η εσωστρέφεια - όπως πιθανόν να επιζητούν κάποιοι άλλοι εντός των τειχών του κόμματος - και για αυτό το λόγο η ηγετική ομάδα που έχει την ευθύνη θέλει να κόψει τις συζητήσεις που προκαλούν γκρίνια. Άλλωστε, στόχος ενόψει των εκλογών είναι να καταφέρουν να γίνουν οι «πρωταγωνιστές» και όχι το παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ ή της Ν.Δ. Ο τρόπος με τον οποίο θα καταστήσουν εφικτό τον δύσκολο αυτό στόχο είναι η αφοσίωση όλων των στελεχών στον κοινό στόχο που είναι το ΚΙΝΑΛ να παραμείνει ζωντανό στις εκλογές.
Σύμφωνα με έμπειρα κομματικά στελέχη η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να μην τοποθετήσει επικεφαλής τον κ. Βενιζέλο στο ψηφοδέλτιο επικρατείας δεν δημιούργησε πολλαπλές αρνητικές αντιδράσεις. Αντίθετα, σύμφωνα με τους ίδιους, αυτό που έγινε είναι ότι δεν δημιούργησε θετικές εντυπώσεις η άρνηση του κ. Βενιζέλου που επειδή δεν τοποθετήθηκε πρώτος χωρίς σταυρό προτίμησης στο ψηφοδέλτιο επικρατείας δεν συστρατεύεται στον κοινό σκοπό για τη νίκη του ΚΙΝΑΛ στις εκλογές.
Αναγνωρίζουν το ιδιαίτερο πολιτικό σθένος που ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαθέτει, αλλά όταν αναφέρει, όπως λένε πως το ΚΙΝΑΛ αυτοχειριάστηκε, τότε για άλλη μια φορά ξεφεύγει στις πολιτικές του κρίσεις για το κόμμα που ο ίδιος υπηρέτησε από τις πιο υψηλές θέσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες στο ΚΙΝΑΛ, ετοιμάζονται να δεχτούν κύμα αμφισβήτησης από μερίδα του Τύπου που επηρεάζουν ορισμένα στελέχη αλλά δεν κρίνουν πως είναι ιδιαίτερα προβληματικό αφού υπερτερούν οι θετικές κρίσεις των πολιτών από τις αρνητικές όπως τουλάχιστον δηλώνουν.
Στόχος τους φυσικά να «κρατηθούν» στην τρίτη θέση και αυτό είναι για την Φώφη Γεννηματά πολύ κομβικό σημείο, ώστε να μπορέσει να «παίξει» ανάμεσα στους δύο μονομάχους την επόμενη ημέρα. «Όλοι ζητούν να μάθουν από εμάς τι θα κάνουμε, αλλά δεν λένε αυτοί τι θα κάνουν αν δεν έχει αυτοδυναμία ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας θελήσει να επιλέξει την ταλαιπωρία για τη χώρα» επισημαίνουν στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά η οποία με κάθε τρόπο σημειώνει ότι θα είναι οι ρυθμιστές κόντρα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία.
Το πολιτικό σχέδιο πάνω στο οποίο καλούνται να εργαστούν τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ ώστε αν μπορέσουν εκλογικά να κρατηθούν σε ποσοστά που θα τους επιτρέψει να είναι ρυθμιστές, είναι να λάβουν από τον ΠτΔ την τρίτη εντολή έτσι ώστε να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση αν τους προκύψει.
Στο μικροσκόπιο ο ΣΥΡΙΖΑ
Παράλληλα, παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του με αλλαγές και στο επικοινωνιακό πεδίο αλλά και την αυστηρή κριτική που ασκούν στελέχη της για τα αίτια της ήττας. Όλα αυτά τα στοιχεία τα συλλέγουν στο ΚΙΝΑΛ για να τα αξιοποιήσουν την κατάλληλη στιγμή για να δείξουν ότι τελικά στο κυβερνών κόμμα δεν έχουν πάρει το μήνυμα της κάλπης.
Όσο ασκούν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ άλλο τόσο ασκούν και στη Νέα Δημοκρατία επιχειρώντας έτσι να κρατήσουν ζωντανά ίσες αποστάσεις και από τους δύο μονομάχους. Ο διμέτωπος αγώνας τους είναι εξαιρετικά δύσκολος γιατί δεν αποκλείεται από την πίεση των δύο να συμπυκνώσει τα εκλογικά της αποτελέσματα. Στη Κουμουνδούρου ένα από τα αίτια της ήττας όπως λένε στελέχη, βουλευτές και πρώην υπουργοί είναι η έλλειψη συντονισμού, η ύπαρξη αλαζονείας στελεχών και με υπουργούς να μην σηκώνουν τηλέφωνα βουλευτών.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας να αναπροσαρμόσει και την τακτική του, αλλά και τα πρόσωπα, αλλάζοντας το βασικό στελεχιακό του επιτελείο δίνοντας και πάλι υψηλό ρόλο στο Νίκο Παππά που ανέκαμψε στο βασικό επιτελείο των συνεργατών του πρωθυπουργού.
Αναπροσαρμογές προσώπων αναμένεται και στο κόμμα από τον κ. Τσίπρα αφού μέλη της Π.Γ φαίνεται να ρίχνουν ευθύνες και για την κεντρική γραμμή στον γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη. Ειδικά σε ότι αφορά τα πρόσωπα που εισηγήθηκε για υποψήφιοι στις εκλογές της Τ.Α και δεν κατάφεραν να περάσουν ούτε στο δεύτερο γύρω αποδεικνύοντας έτσι πως δεν ήταν ιδιαίτερα προβεβλημένα αλλά επελέγησαν με βάσει τα κομματικά ένσημα του καθενός και όχι την παρουσία τους στην κοινωνία.