ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΝΔ: Διαφωνία των υποψηφίων σε διαδικαστικά ζητήματα

Εκλογές ΝΔ: Διαφωνία των υποψηφίων σε διαδικαστικά ζητήματα
Διαφορετικές απόψεις έχουν οι δύο υποψήφιοι σε ό,τι αφορά στις λεπτομέρειες της εκλογικής διαδικασίας EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Με διαδικαστικά προβλήματα που προέκυψαν στο παραπέντε, κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία στη ΝΔ.

Προβλήματα που πάντως δεν δείχνουν στην παρούσα φάση ικανά να πυροδοτήσουν νέες μεγάλης κλίμακας εντάσεις.

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, όπου και συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες, μία μέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, διαπιστώθηκε διαφωνία των δύο υποψηφίων αναφορικά με το δικαίωμα προσέλευσης και συμμετοχής στη διαδικασία όσων κατά τον πρώτο γύρο είχαν ψηφίσει χωρίς να εγγραφούν ηλεκτρονικά στους καταλόγους.

Υπενθυμίζεται πως στον πρώτο γύρο των εκλογών όταν στις 19.00 το βράδυ το σύστημα είχε «πέσει» για περίπου μισή ώρα, πριν επανέλθει σε λειτουργία, περίπου 4.000 πολίτες είχαν ψηφίσει χωρίς τα στοιχεία τους να καταγραφούν ηλεκτρονικά, είχαν όμως καταγραφεί σε ειδικούς καταλόγους.

Η πλευρά Μητσοτάκη ζήτησε να μην μπορούν να ψηφίσουν οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι, καθώς δεν υπήρξε σαφής διασφάλιση των στοιχείων τους από τη στιγμή που δεν υπήρχε και η σχετική ταυτοποίηση με τους εκλογικούς καταλόγους του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο εκπρόσωπος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αντίθετα, ζήτησε να τους δοθεί κανονικά το δικαίωμα ψήφου.

Το δεύτερο ζήτημα που προέκυψε έχει να κάνει με την επαλήθευση των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα. Στον πρώτο γύρο υπήρξε διασταύρωση των στοιχείων που έρχονταν στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ με φαξ από τα κατά τόπους εκλογικά κέντρα.

Η διαδικασία αυτή όμως προκάλεσε τεράστια προβλήματα και καθυστερήσεις στην έκδοση και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και έτσι η ΚΕΦΕ στη συνεδρίασή της προσπάθησε να βρει λύσεις. Τόσο ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Τραγάκης, όσο και ο εκπρόσωπος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ζήτησαν η διαδικασία των φαξ να αντικατασταθεί από ένα τηλεφωνικό κέντρο στο οποίο θα καλούν οι αρμόδιοι από τα εκλογικά κέντρα και έτσι να υπάρχει η σχετική ταυτοποίηση με τα αποτελέσματα που θα αποστέλλονται με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Με αυτή την πρόταση φέρεται να διαφωνεί η πλευρά Μητσοτάκη υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει τρόπος πιστοποίησης της ταυτότητας του εκάστοτε καλούντος.