Οι επόμενες κινήσεις Γεννηματά - Βενιζέλου και το σενάριο για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Το διαζύγιο Φώφης Γεννηματά και Βαγγέλη Βενιζέλου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στο ΚΙΝΑΛ, μετά τα όσα είχαν προηγηθεί στο παρασκήνιο όλο το προηγούμενο διάστημα.
Πολλά και διάφορα συστήματα σύμφωνα με στελέχη του ΚΙΝΑΛ εδώ και πολύ καιρό «πούσαραν» τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Β. Βενιζέλο, πιέζοντας έτσι με τον τρόπο τους, την κυρία Γεννηματά να τον τοποθετήσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας. Όμως η κ. Γεννηματά ήθελε να δώσει μια νέα προοπτική στο κόμμα, της ενόψει μάλιστα των εκλογών και για να μην βρεθεί ηττημένη ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ «πήρε το όπλο της», αποφασίζοντας να πάρει πίσω και τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Με αυτό το σκεπτικό πήρε την απόφασή να προτείνει τον Γ. Καμίνη ως επικεφαλής και όχι τον Βαγγέλη Βενιζέλο όπως και ο ίδιος ήθελε.
Η αλήθεια είναι πως στο ΚΙΝΑΛ όσες μετρήσεις και αν έκαναν, έβλεπαν πως ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, δεν ανιχνευόταν εύκολα από τις εταιρείες ερευνών που έκαναν δημοσκοπήσεις. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι ένα στέλεχος σαν τον κ. Βενιζέλο μπορεί να παραμείνει σπίτι του και να μην κάνει τίποτα. Η κ. Γεννηματά του πρότεινε να μπει σε όποια εκλογική περιφέρεια προτιμούσε και θα τον έβαζε στη λεγόμενη εκλογική «γραμμή» για να τον εκλέξει βουλευτή. Όμως εκείνος αντέδρασε έντονα με τα γνωστά πλέον αποτελέσματα.
Ίδιες αποφάσεις από Σημίτη και Γ. Παπανδρέου
Οι σημερινές περιπέτειες δεν είναι κάτι άγνωστο για τον οργανισμό ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο, άλλωστε, με την κ. Γεννηματά είχε πράξει και ο Κώστας Σημίτης το 2003 όταν έθεσε εκτός μάχης τον Κώστα Λαλιώτη, ενώ και ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009 όταν έθεσε εκτός ψηφοδελτίων τον Κώστα Σημίτη. Παρ’ όλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ εκείνη της εποχή κατάφερε και πέρασε αλώβητο από τη λαιμητόμο των ψηφοφόρων.
Ακόμα και ο κ. Βενιζέλος έκανε άλλωστε το ίδιο όταν στις εκλογές του 2012 έβαλε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον Πύρρο Δήμα και τη Φώφη Γεννηματά στη δεύτερη θέση...
Ασφαλώς η απόφαση της κ. Γεννηματά είναι ζαριά. Επειδή όμως η ίδια δεν το έκανε τυχαία, και ούτε της ξέφυγε, αλλά γνώριζε πολύ καλά και τις συνέπειες από την απομάκρυνση Βενιζέλου σε ένα τουλάχιστον σύστημα, παραμένει άγνωστο το τι συνέπειες θα έχει στις κάλπες. Η ίδια, πάντως, δηλώνει αισιόδοξη πιστεύοντας ότι θα γυρίσει το κλίμα υπέρ της.
Την ίδια ώρα, στο γραφείο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ υπάρχει αναστάτωση, αλλά όπως λέει και ένας οπαδός του με πλούσια κομματική εμπειρία, «σε αυτές τις καταστάσεις οι μόνοι που λυπούνται είναι οι μετακλητοί υπάλληλοι και οι αποσπασμένοι, ουδείς άλλος» θέλοντας έτσι να πει ότι όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις με τους κυρίους Λαλιώτη και Σημίτη που αποπέμφθηκαν από τους κυρίους Σημίτη και Γ. Παπανδρέου, έτσι και τώρα στο ΚΙΝΑΛ θα γίνουν οι συζητήσεις και μετά όλοι θα πάνε μαζί προσπερνώντας τις γκρίνιες και την εσωστρέφεια γιατί έχουν μπροστά τους εκλογές.
Οι φήμες για την προεδρία Δημοκρατίας
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος από την δική του πλευρά μέτρησε τις κινήσεις του και αποφάσισε να απομακρυνθεί από την ηγεσία παίρνοντας την απόφαση να μην συμπορευτεί με το ΚΙΝΑΛ επειδή δεν θα είναι πρώτος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Η Φώφη Γεννηματά τον κατηγορεί ότι δεν θέλει τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα από εκεί και μετά πολλά να λέγονται ως φήμη και ως δήθεν πληροφορίες. Ότι δηλαδή παίζει παιχνίδι με τη Νέα Δημοκρατία έτσι ώστε αν δοθεί δυνατότητα να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Σενάριο που λογικά αρέσει στον κ. Βενιζέλο, αλλά δεν φαίνεται να περπατάει μέχρι στιγμής γιατί κατ΄αρχάς είναι εξαιρετικά νωρίς (Φεβρουάριος 2020) και ακόμη δεν γνωρίζουμε τι θα πράξει ο κ. Μητσοτάκης αν εκλεγεί πρωθυπουργός.
Λέγεται μάλιστα πως έχουν ήδη υπάρξει οι πρώτες συζητήσεις αλλά καμία από τις δύο πλευρές δεν τις επιβεβαιώνει. Το σίγουρο είναι πως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν κινείται με βάσει το χρόνο, δεν βιάζεται να λάβει αποφάσεις. Συζητά ψύχραιμα, χωρίς το βάρος ότι θα παραμείνει εκτός της ενεργούς πολιτικής.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι δρόμοι των δύο χώρισαν όπως φαίνεται για τα καλά, ενώ σε ότι αφορά τις αντιδράσεις των στελεχών που παραιτούνται στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τις θεωρούν ήσσονος σημασίας αφού σε πολλές από αυτές οι υποψήφιοι ήταν πολύ χαμηλά στις δημοσκοπήσεις και βρήκαν μια πολύ καλή ευκαιρία να δηλώσουν ότι δήθεν διαφωνούν με την απόφαση της κ. Γεννηματά και για αυτό αποχωρούν. Στην πραγματικότητα όμως οι δικές τους επιδόσεις είναι απαγορευτικές στις περιφέρειες που ήταν υποψήφιοι.
Σίγουρα προβληματισμός υπάρχει από αρκετά στελέχη που δεν αδυνατούν ακόμη να σταθμίσουν το αν τελικά θα έχει θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα η απόφαση της ηγεσίας και αν στις εκλογές θα έχει επιπτώσεις αρνητικές ή θα καταφέρει το ΚΙΝΑΛ να παραμείνει στην 3η θέση ώστε να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στις εκλογές.