ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διευκρινίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα

Eurokinissi / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Σε διευκρινίσεις για δημοσίευμα του CNN Greece σχετικά με τα μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Με αφορμή δημοσίευμα στην ιστοσελίδα cnn.gr της 30ης/5/2019 σχετικά με τη συλλογή στατιστικών στοιχείων για σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς, οικονομικού εγκλήματος και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, θα πρέπει να διευκρινιστούν τα εξής:
Τον Ιούνιο 2018 η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς οριστικοποίησε το νέο, επικαιροποιημένο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς 2018-2021. Μία από τις δράσεις του νέου Στρατηγικού Σχεδίου προέβλεπε τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης της δικαστικής εξέλιξης σημαντικών οικονομικών εγκλημάτων, ιδίως υποθέσεων διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, έως το Σεπτέμβριο 2018. Στόχος της δράσης ήταν η καθιέρωση ενός αξιόπιστου τρόπου καταγραφής και παρακολούθησης της διαδικασίας δίωξης και επιβολής κυρώσεων σε αυτά τα εγκλήματα.

Η ανωτέρω δράση έχει ήδη υλοποιηθεί επιτυχώς και εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος (Σεπτέμβριος 2018), κατόπιν της με αρ. πρωτ. 963/26-7-2018 πρότασης του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Δημητρίου Παπαγγελόπουλου προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και των σχετικών εγκυκλίων που ακολούθως εξέδωσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ξένη Δημητρίου - Βασιλοπούλου, οι οποίες εστάλησαν σε όλες τις Εισαγγελίες της επικράτειας για την καθιέρωση της απαιτούμενης διαδικασίας συλλογής και αποστολής των στατιστικών αυτών δεδομένων.

Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς ανήρτησε τα σχετικά, στατιστικά και ανωνυμοποιημένα στοιχεία στην ιστοσελίδα της (http://www.gsac.gov.gr/attachments/article/230/01_05_2018_to_31_08_2018.pdf), σύμφωνα με τους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων και της ποινικής δικονομίας και, επιπλέον, έχει δημοσιεύσει την επιτυχή και εμπρόθεσμη υλοποίηση της δράσης, για την καθιέρωση του μηχανισμού παρακολούθησης σημαντικών οικονομικών εγκλημάτων, στην έκθεση υλοποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για το β΄ εξάμηνο 2018. (http://www.gsac.gov.gr/index.php/el/ethniko-sxedio/ethniko-stratigiko-sxedio-kata-tis-diafthoras-2018-2021/ekthesi-ylopoiisis-tou-ethnikoy-stratigikoy-sxediou-drasis-kata-tis-diafthoras-v-eksamino-2018).

Έκτοτε, η συλλογή και δημοσίευση των στατιστικών στοιχείων πραγματοποιείται τακτικά, στα χρονικά διαστήματα που έχουν ορισθεί.

Συνεπώς, δεν ευσταθούν τα αναφερόμενα στο άνω δημοσίευμα ότι «δεν έχει οριστικοποιηθεί η εν λόγω διαδικασία» ή ότι «παραμένει άγνωστο πώς έχει εξελιχθεί» και βεβαίως δεν υφίσταται οποιαδήποτε εκκρεμότητα είτε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τη ΓΕ.Γ.ΚΑ.Δ., είτε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και, προφανώς, δεν ευσταθούν τα αναφερόμενα στο εν λόγω δημοσίευμα ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη των θεσμών στην Ελλάδα το Μάιο 2019 τέθηκε σχετικό ζήτημα.

Τι απαντά το CNN Greece

Το CNN Greece επιμένει στην ορθότητα του χθεσινού του ρεπορτάζ και στο ότι το κεντρικό σύστημα παρακολούθησης της δικαστικής εξέλιξης υποθέσεων οικονομικών εγκλημάτων και διαφθοράς δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Μπορεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να αναφέρθηκε σήμερα σε στοιχεία της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς που αφορούν το διάστημα προ του Σεπτεμβρίου 2018 (http://www.gsac.gov.gr/attachments/article/230/01_05_2018_to_31_08_2018.pdf), ωστόσο δεν έκανε καμία αναλυτική αναφορά στα στατιστικά στοιχεία που έστειλαν οι Εισαγγελίες της Επικράτειας για την πορεία όλων των εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν στη δίωξη κακουργημάτων διαφθοράς, οικονομικού εγκλήματος και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες μετά το Σεπτέμβριο του 2018.

Τα στοιχεία αυτά έπρεπε να έχουν κοινοποιηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης στις 10 Σεπτεμβρίου 2018, στις 10 Ιανουαρίου 2019 και στις 10 Μάιου 2019. Οι πληροφορίες που μετέδωσε χθες το CNN Greece ανέφεραν πως η διαδικασία και ο μηχανισμός γνωστοποίησης των συγκεκριμένων στοιχείων δεν έχει οριστικοποιηθεί. Σύμφωνα με τις πηγές μας αυτή είναι και διαπίστωση και των ευρωπαϊκών θεσμών.

Μπορεί το υπουργείο να αναφέρει πως «η συλλογή και δημοσίευση των στατιστικών στοιχείων πραγματοποιείται τακτικά, στα χρονικά διαστήματα που έχουν ορισθεί», ωστόσο δεν εξήγησε το γιατί στην απάντησή του γνωστοποίησε στοιχεία προ του Σεπτεμβρίου 2018 και όχι τα στοιχεία που έχουν συλλεχτεί μετά το Σεπτέμβριο του 2018 στη βάση της εγκυκλίου της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Τέλος, να σημειωθεί πως στη βάση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου κατά της Διαφθοράς που εφαρμόζει η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, η δημοσίευση στατιστικών και ετήσιων περιοδικών εκθέσεων είναι «συνεχής δράση» και θα πρέπει τα σχετικά στοιχεία να κοινοποιούνται στις προκαθορισμένες ημερομηνίες. Αναμένουμε λοιπόν σε πρώτη φάση να δούμε τα στατιστικά στοιχεία για τα τετράμηνα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου – Απριλίου 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης