ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προετοιμασία στη Νέα Δημοκρατία, αβεβαιότητα στον ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να επικρατεί έντονη εσωστρέφεια, στη Νέα Δημοκρατία συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Οι δύο διαφορετικοί κόσμοι αποτυπώνονται, άλλωστε, και με το  διαφορετικό κλίμα που υπάρχει ανάμεσα στους ψηφοφόρους.

Στον ΣΥΡΙΖΑ η εσωκομματική γκρίνια έχει ως συνέπεια ο πρωθυπουργός να επιχειρήσει να αλλάξει το επικοινωνιακό του επιτελείο και ενόψει των εκλογών να πάρει διαφορετικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη στρατηγική που θα ακολουθήσει. Ένα είναι βέβαιο: η προεκλογική του καμπάνια δεν θα περιλαμβάνει παροχές αλλά διλήμματα. Κοινωνικό κράτος ή ελεύθερη αγορά; Ιδιωτικοποιήσεις ή προστασία του εθνικού πλούτου; Αυτά θα είναι μερικά από τα οποία θα θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην προγραμματική πλέον αντιπαράθεση μεταξύ του ιδίου και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άλλωστε, στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχουν εντοπίσει ότι η παροχολογία και οι έντονες επιθέσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν έπεισαν το εκλογικό σώμα.

Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη προσέχουν και το παραμικρό τους βήμα καθώς δεν θέλουν να την πάθουν, όπως πολλές φορές στο παρελθόν, και κινούνται χωρίς έπαρση και εκδικητικότητα. Οι εντολές της Πειραιώς είναι πολύ συγκεκριμένες σε όλους τους υποψήφιους και τα στελέχη. Μην υπόσχεστε παροχές που δεν μπορούμε να κάνουμε, χαμηλά το κεφάλι και ύφος σεμνό είναι οι οδηγίες του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν θέλει να βάλει αυτογκόλ στην παράταση.

Το στοίχημα Μητσοτάκη για τη κυβέρνηση

Το στοίχημα άλλωστε για τον ίδιο είναι ο τρόπος με τον οποίο θα κυβερνήσει. Αν και οι περισσότεροι μιλούν ότι το πιθανότερο είναι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου η Νέα Δημοκρατία να εκλεγεί κυβέρνηση με πάνω από 151 έδρες, εντούτοις θα επιλέξει τη συνεργασία με στελέχη και εκτός του κόμματός του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε εκτός από τεχνοκράτες να χρησιμοποιήσει στην κυβέρνησή του και στελέχη ή πρώην υπουργούς που έχουν διακριθεί για το έργο και την αποτελεσματικότητά τους. Οι συζητήσεις για την προετοιμασία μιας τέτοιας κυβέρνησης φαίνεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να χάσει ούτε μια ημέρα για την ανάταξη της εμπιστοσύνης της χώρας. Ήδη οι αγορές προεξοφλούν από τώρα μια σταδιακή αναπτυξιακή πορεία και το συγκεκριμένο momentum ο αρχηγός της Ν.Δ θέλει να το έχει με το μέρος του.

Ποιους θα ήθελε κοντά του στη νέα κυβέρνηση

Για αυτό το λόγο θα ήθελε να έχει στην πορεία αυτή και στελέχη από άλλους χώρους μαζί του ακόμη και στην περίπτωση που το κόμμα του κερδίσει την απόλυτη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Στελέχη με τα οποία δεν θα είχε διαφορετική άποψη και τα πολιτικά του χνώτα βρίσκονται πολύ κοντά όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, για την οποία ακούγεται ότι ήδη έχουν υπάρξει οι πρώτες κρούσεις και συζητήσεις, ο κ. Κυριάκος Πιερακάκης διευθυντής ερευνών της «διαΝΕΟσις» προερχόμενος από τον κεντροαριστερό χώρο ,αλλά και ο πρώην υπουργός προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ο οποίος διακρίθηκε έντονα τα προηγούμενα χρόνια για την αποτελεσματικότητά του. Παρόμοια στελέχη με τέτοιο ειδικό βάρος, ο κ. Μητσοτάκης θα τα ήθελε κοντά στην πορεία ανάταξης της χώρας, όπως αναφέρουν στελέχη της Ν.Δ και για αυτό γίνονται κάποιες προσπάθειες έτσι ώστε οι όποιες συζητήσεις να καρποφορήσουν και να έχουν θετικό αποτέλεσμα.

Στο κορμό της κυβέρνησης του στην περίπτωση που οι πολίτες του δώσουν την ψήφο του θα έχει ασφαλώς και στελέχη του κόμματός του λαμβάνοντας υπόψη το ηλικιακό στοιχείο αλλά και την εμπειρία. Κοντά του ως υπουργός επικρατείας, όπως όλα δείχνουν θα βρίσκεται ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος υπεύθυνος άλλωστε για όλη την προεκλογική στρατηγική έχοντας την ευθύνη του συντονισμού. Κάτι σαν τον κ. Χρ. Βερναρδάκη που είναι τώρα υπουργός επικρατείας στον κ. Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Θεοδωρικάκος έχοντας τα τελευταία χρόνια αποκομίσει τεράστια εμπειρία και έχοντας μάθει τα «κουμπιά» του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κυβέρνησης που φιλοδοξεί να φτιάξει για τις προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει την επόμενη ημέρα.

Χέρι συνεργασίας στο ΚΙΝΑΛ

Ανεξάρτητα αν έχει ή δεν έχει αυτοδυναμία, αυτό που συνεχώς αναφέρουν στελέχη της Πειραιώς είναι πως θα απευθυνθεί και στο ΚΙΝΑΛ να συνεργαστεί μαζί του. Πόσο μάλλον στην περίπτωση που δεν καταφέρει να κερδίσει πάνω από 151 έδρες. Για αυτό και το δίλημμα του θα είναι αυτοδυναμία ή κυβερνητική αστάθεια, πιέζοντας έτσι την Φώφη Γεννηματά να συναίνεση στην περίπτωση που δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση από μόνος του και χρειαστεί τη κοινοβουλευτική της βοήθεια.

Άλλωστε, αποτελεί σε μια τέτοια περίπτωση μεγάλο πολιτικό ρίσκο να ξανά γίνουν εκλογές και μάλιστα με απλή αναλογική αφού μεσολαβεί καλοκαίρι και θα είναι δύσκολο το ΚΙΝΑΛ να επιμένει για κάτι τέτοιο με έκδηλη την κούραση στους ψηφοφόρους. Επομένως πολύ δύσκολα αν συμβεί κάτι τέτοιο το ΚΙΝΑΛ να πει όχι γιατί οι συνθήκες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης