ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο «κόκκινο» η κόντρα για τη Δικαιοσύνη

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Φουντώνει» η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την αλλαγή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να κάνει λόγο για «προσβολή των θεσμών» και τη Νέα Δημοκρατία να υποστηρίζει πως εφόσον έχουν ανακοινωθεί πρόωρες εθνικές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να προχωρά σε κινήσεις που δεσμεύουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια.

«Ο κ. Τσίπρας, υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Είναι, επομένως, αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης» υπογραμμίζει χτεσινή ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Η απάντηση, από πλευράς κυβέρνησης, ήρθε διά στόματος του Δημήτρη Τζανακόπουλου, που μίλησε για «χειραγώγηση της Δικαιοσύνης».

«Η Νέα Δημοκρατία για άλλη μια φορά προσβάλλει τους θεσμούς και επιχειρεί τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης. Η χώρα έχει Σύνταγμα, έχει κυβέρνηση, έχει έννομη τάξη που καθορίζει αρμοδιότητες. Μάλλον κάποιοι θέλουν οι θεσμοί να μείνουν ακέφαλοι εν όψει εκλογών», σχολίασε ο κ. Τζανακόπουλος.

Διερωτήθηκε δε, γιατί η Νέα Δημοκρατία -ακολουθώντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο- εκδηλώνει τέτοιο άγχος για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης κατά το γράμμα και το πνεύμα του συντάγματος και του νόμου. «Αλήθεια, ποιον φοβούνται;» διερωτήθηκε ο κ. Τζανακόπουλος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε σχετικά: «Δεν γίνεται μια κυβέρνηση που είναι σε αποδρομή και προκηρύσσει εκλογές να αποφασίζει για το θέμα».



Κατά μέτωπο επίθεση και από τον Βενιζέλο

Στην επίθεση πέρασε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, άσκησε εντονότατη κριτική για τυχόν επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Όταν, λοιπόν, έχουμε μία κυβέρνηση η οποία έχει βγει και έχει πει ότι "εγώ δεν αντιπροσωπεύω το εκλογικό σώμα τώρα", άρα, υπάρχει κρίση αντιπροσώπευσης και νομιμοποίησης και ανάγκη διάλυσης της Βουλής και προσφυγή στις εκλογές, μπορεί να πει μετά ότι "εγώ ως Υπουργικό Συμβούλιο εκφράζω τη λαϊκή κυριαρχία και επιλέγω τους δικαστές που θα καλύψουν τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης"; Δεν μπορεί να το πει. Δηλαδή, έχει αφαιρεθεί η αιτιολογική βάση αυτής της αρμοδιότητας» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Τόνισε, επίσης, πως, εάν η κυβέρνηση έχει συνείδηση της ευθύνης της απέναντι στη Δικαιοσύνη, θα έπρεπε να διαφυλάξει ένα κλίμα συναίνεσης και σεβασμού, αντί να παίζει με την επιλογή των δικαστών, και υπογράμμισε ότι μπορεί να ψηφίσει μέχρι τη διάλυση της Βουλής τους νέους Δικονομικούς Κώδικες για τους οποίους υπάρχει διακομματική συναίνεση.

Για απαράδεκτη, αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική κίνηση της κυβέρνησης έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, κ. Παπαθεοδώρου.

Υπενθυμίζεται ότι εάν τελικώς η επιλογή γίνει από το υπουργικό συμβούλιο πριν από τη λήξη της θητείας της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου, τότε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα θα κληθεί να υπογράψει ο Προκόπης Παυλόπουλος.

ΚΚΕ: Μνημείο υποκρισίας

Στην κόντρα για τον διορισμό της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη παρεμβαίνει με σχόλιο του το ΚΚΕ υποστηρίζοντας πως η αντιπαράθεση, ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ αποτελεί μνημείο υποκρισίας, καθώς κανένα απ’ αυτά τα κόμματα στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση δεν στήριξε την πρόταση του ΚΚΕ, προκειμένου να σταματήσει η ηγεσία των δικαστηρίων να διορίζεται απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση.

Επί προσθέτως το Κομμουνιστικό Κόμμα σχολιάζει ότι το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς το θέλουν όλοι τους και τσακώνονται για το ποιος θα έχει την πρωτοβουλία των διορισμών, μόνο και μόνο για να παίζουν τα διάφορα πολιτικά τους παιχνίδια και να υπηρετούν σκοπιμότητες.

Σε πρώτο «πλάνο» η Δικαιοσύνη ενόψει εθνικών εκλογών

Η Δικαιοσύνη έχει αποτελέσει «πεδίο» σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια, με το εν λόγω ζήτημα να βρίσκεται και πάλι ανάμεσα στα κορυφαία θέματα της «ατζέντας» της προεκλογικής περιόδου.

Πριν από μερικούς μήνες, κυβέρνηση και αντιπολίτευση είχαν έντονη αντιπαράθεση για τη Δικαιοσύνη, με «φόντο» την υπόθεση Novartis.

Τότε, μάλιστα, θέση είχε πάρει και η αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ιωάννα Καλαντζάκου, που είχε κάνει λόγο για «πρωτοφανή απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση» και «βόμβα στα θεμέλια της Δημοκρατίας».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Δικηγόρικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, είχε δηλώσει πως η Δικαιοσύνη «δεν πρέπει να εμπλέκεται σε πολιτικές αντιπαραθέσεις, ούτε με πράξεις ή παραλείψεις λειτουργών της ούτε με παρεμβάσεις του πολιτικού κόσμου».

Ο ίδιος είχε υπογραμμίσει ότι η κρισιμότητα των περιστάσεων απαιτούσε, τότε, νηφαλιότητα, αντικειμενική προσέγγιση και απαρέγκλιτο σεβασμό στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών και την συνταγματική δικαιοταξία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης