ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ζητάμε τη δύναμη να μην μπορεί κανείς να ακυρώσει τα μέτρα ελάφρυνσης

EUROKINISSI

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το «πρόγραμμα λιτότητας» της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας από το Σύνταγμα τις προεκλογικές ομιλίες του. «Κάνανε μεγάλο σφάλμα όσοι υποτίμησαν τη νοημοσύνη αυτού του λαού, όσοι προεξοφλήσανε ότι θα παραδοθεί στις ορέξεις τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «την Κυριακή ψηφίζουμε για τη ζωή μας» και ζητώντας για μία ακόμη φορά ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης.

«Η σημερινή σας παρουσία δεν θυμίζει συγκέντρωση ευρωπαϊκών εκλογών, η σημερινή σας παρουσία είναι ένα ξέσπασμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας, ξέσπασμα αυτοπεποίθησης, ελπίδας και ανατροπής», τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους πολίτες από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Συντάγματος.

«Κάνανε μεγάλο σφάλμα όσοι υποτίμησαν τη νοημοσύνη αυτού του λαού, όσοι προεξοφλήσανε ότι θα παραδοθεί στις ορέξεις τους», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας για το μέγεθος των συγκεντρώσεων που είχε στις περιοδείες του ανά τη χώρα. Σημείωσε ότι αυτές τις μέρες εκείνοι «παίρνουν την απάντηση τους, όπως και το 15, έτσι και σήμερα».

«Την Κυριακή ψηφίζουμε για τη ζωή μας», υπογράμμισε. «Αποφασίζουμε με ποιο σχέδιο θα κινηθεί η χώρα στο μεταμνημονιακό ξέφωτο».

«H κυβέρνηση πάλεψε μαζί με τον λαό»

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι όταν ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση «παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη και λεηλατημένη, έναν λαό ταπεινωμένο».

Μιλώντας για την εικόνα της χώρας τότε έκανε λόγο για «τιμωρία που επέβαλαν στους πολλούς, στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία της πατρίδας μας, το παλιό πολιτικό κατεστημένο και οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ και της ευρωπαϊκής τραπεζοκρατίας, για να σώσουν τις δικές τους τράπεζες όπως πρόσφατα ομολόγησαν οι ίδιοι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ».

Σημείωσε ότι τότε η κυβέρνηση πάλεψε μαζί με τον λαό, αναγκάστηκε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό, «για να μπορούμε σήμερα μαζί να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά».

«Σήμερα αισθανόμαστε όλοι μαζί δικαιωμένοι, γιατί η Ελλάδα δεν είναι πια στον ασφυκτικό κλοιό των δανειστών, η οικονομία βγήκε από το φαύλο κύκλο και ανακάμπτει και η κοινωνία μπορεί σιγά σιγά να ανασαίνει ξανά», τόνισε.

«Τώρα μπορούμε πια να είμαστε εμείς αυτοί που θα ορίζουμε το μέλλον μας και να κυβερνάμε με βάση τις δικές μας προτεραιότητες και όχι τις υποδείξεις των δανειστών και τώρα έχουμε τη δύναμη να στηρίξουμε, με δημοσιονομική ασφάλεια τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι «δεν ήταν βέβαιο και δεδομένο όταν σφίγγαμε τα δόντια να καθαρίσουμε εμείς, μαζί σας, τα σπασμένα άλλων, τα σπασμένα δεκαετιών, ότι θα φτάναμε σε ξέφωτο σήμερα», ότι «δεν ήταν δεδομένο ότι θα τελείωναν τα μνημόνια και θα ανέκαμπτε η χρεοκοπημένη οικονομία», όμως το κατάφερε η κυβέρνηση επειδή από την αρχή δούλεψε με σχέδιο.

«Όμως το μεγαλύτερο κατόρθωμα δεν ήταν ότι πετύχαμε την ανάσταση της οικονομίας και την έξοδο από τα μνημόνια. Το μεγαλύτερο κατόρθωμα ήταν ότι όλα αυτά τα πετύχαμε ενώ ταυτόχρονα δώσαμε και κερδίσαμε πολλές μάχες για τους πολλούς και που τότε φαίνονταν χαμένες, αλλά που τις δώσαμε με πίστη και αποφασιστικότητα κόντρα στη τρόικα και του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού».

Σημείωσε ότι το μεγαλύτερο κατόρθωμα ήταν ότι κατάφερε η κυβέρνηση μέσα σε δημοσιονομική ασφυξία να βρει πόρους για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και να στηρίξει την κοινωνία, με τις πρωτοβουλίες για την δημόσια υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων «που επέβαλαν τα γεράκια του ΔΝΤ» από 1/1/2019.

Απολογισμός του έργου της κυβέρνησης

«Περάσαμε μια σύγχρονη Οδύσσεια για να φτάσουμε ως εδώ. Όμως η περιπέτειά μας βρήκε τον τελικό της προορισμό, όσα εμπόδια και αν προσπάθησαν να μας βάλουν. Τον Αύγουστο του 18 φτάσαμε επιτέλους στην Ιθάκη, η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και από τότε μπορούμε να σχεδιάζουμε και να κυβερνάμε χωρίς να έχουμε τα χέρια δεμένα πίσω από τη πλάτη», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι από τότε η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα σε ένα νέο σχέδιο, το δικό της πρόγραμμα για την αποκατάσταση των αδικιών. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους, επαναφορά του κανόνα μια πρόσληψη προς μια αποχώρηση στον Δημόσιο τομέα για να στηρίξουμε τα νοσοκομεία και τα σχολεία, με γιατρούς, νοσηλευτές και δασκάλους και καθηγητές αντίστοιχα. Είπε ότι προγραμματίζονται άλλες 10.000 προσλήψεις στην υγεία και 15.000 στη παιδεία, πέραν των 4.500 εκπαιδευτικών στα προγράμματα ειδικής αγωγής.

Προχώρησε, είπε, στην ανασυγκρότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με την ίδρυση δεκάδων ΤΟΜΥ και κέντρων υγείας σε όλη τη χώρα. Επίσης, στην αναμόρφωση του χάρτη της Ενιαία Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Θέσπιση του επιδόματος ενοικίου για 240.000 οικογένειες. Αναφέρθηκε στο σχέδιο που προχώρησε για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 13%, τη μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις κατά 1% κάθε χρόνο, την ένταξη για πρώτη φορά των επιχειρηματικών δανείων στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο.

Ακόμη, θύμισε τη θέσπιση αφορολόγητου για τα εισοδήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών με τη προστασία των επιδοτήσεων με την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος στους συνεταιρισμένους αγρότες, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη, το σχέδιο στη προστασία του εισοδήματος των νοικοκυριών με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 50% για τη λαϊκή κατοικία, το σχέδιο στην ελάφρυνση των βαρών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με τις 120 δόσεις στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Όσο η οικονομία θα ανακάμπτει τόσο εμείς θα σχεδιάζουμε να ευημερούν οι πολλοί», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε τα μόνιμα θετικά μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα, 13η σύνταξη σε μόνιμη βάση για 2,5 εκατ. συνταξιούχους, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα, τη μείωση του κόστους στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, σειρά θετικών μέτρων για το 2020, με μειώσεις φόρων, στήριξης των επιχειρήσεων, της εργασίας των νέων, των αγροτών, των κατοίκων στα νησιά και στις ορεινές περιοχές.

Κατόπιν αυτών σημείωσε ότι «με σχέδιο βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, στηρίξαμε και κερδίσαμε μάχες για τους πολλούς, με σχέδιο προχωράμε τώρα που έχουμε τη δύναμη για να οικοδομήσουμε την Ελλάδα των πολλών» και πως «όμως τώρα δεν αρκεί εμείς να έχουμε το σχέδιο, ήρθε η ώρα ο λαός να αποφασίσει και να το εγκρίνει».

Επίθεση σε Βέμπερ και Μητσοτάκη

Απέναντι στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το οποίο ζητά την έγκριση του λαού την Κυριακή, ο Αλ. Τσίπρας αντιπαρέβαλε εκείνο που καταλογίζει στον κ. Μητσοτάκη προς τον οποίο εξαπέλυσε επίθεση. Μίλησε για σχέδιο επιστροφής των μνημονιακών πολιτικών, «που αδικεί κατάφωρα τους πολλούς και ευνοεί σκανδαλωδώς τις ελίτ».

Σχέδιο που διαπνέεται «από τη φιλοσοφία της ρήσης που είπε πριν δυο χρόνια στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης, ότι η κοινωνική αδικία είναι φυσικό φαινόμενο και που αν ήταν ταινία, όπως είπε, θα είχε τίτλο: "Το ΔΝΤ ξανάρχεται" με σκηνοθέτη τον μαθητή του κου Σόιμπλε, τον Βαυαρό χριστιανοκοινωνιστή και γνωστό ανθέλληνα κο Βέμπερ, που τον θέλει και για πρόεδρο της Κομισιόν».

Βασικές σκηνές του έργου είναι, όπως τόνισε, η 7ήμερη εργασία, η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων, η κατάργηση της 13ης σύνταξης, το ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, η διάλυση της δημόσιας Υγείας και η παράδοση της αποκλειστικά στους ιδιώτες, η επαναφορά του 1 προς 5 προσλήψεις - αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα, οι απολύσεις δασκάλων, γιατρών, νοσηλευτών, η κατάργηση του αφορολόγητου, με συντελεστή 9% από το πρώτο ευρώ που θα συρρικνώσει το εισόδημα των αγροτών και της μεσαίας τάξης.

Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα ποια κοινωνικά επιδόματα θέλει ο κ. Μητσοτάκης να ξηλώσει. «Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τα οικογενειακά επιδόματα, το επίδομα αναπηρίας, το στεγαστικό επίδομα, το επίδομα ανεργίας;».

«Ποιο απ' όλα; Ή μήπως όλα; Είναι σαφής η απάντηση. Όπως είναι σαφές και το σχέδιο του», είπε και τον κατηγόρησε ότι: «έχει σχέδιο να ξηλώσει όλα όσα με κόπο και με μάχες καταφέραμε και να επιστρέψει τη χώρα στο βαθύ μνημονιακό σκοτάδι του 2014».

«Η δικής μας Ελλάδα είναι των πολλών»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι σε αντίθεση με τη ΝΔ, «η δική μας Ελλάδα αντίθετα είναι η Ελλάδα των πολλών», τονίζοντας πως αυτό περιλαμβάνει μόνιμα μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης των πολλών, αποκατάσταση των αδικιών που μας έφερε η κρίση.

«Γιατί έχουμε σχέδιο και όραμα για μια Ελλάδα ισότητας και αλληλεγγύης», σημείωσε, «μια Ελλάδα των πολλών», ένα σχέδιο με εθνικό στόχο τη μείωση της ανεργίας, με τους εργαζόμενους στο επίκεντρο, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ισχυρό κοινωνικό κράτος και προστασία των αδυνάμων, με προοπτική για όλα τα παιδιά, για όλους τους νέους αυτής της χώρας.

«Τη Κυριακή ψηφίζουμε, αποφασίζουμε με ποιο πολιτικό σχέδιο η Ελλάδα θα πορευτεί στα επόμενα χρόνια», σημείωσε ενώ είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης και τα παλιό πολιτικό κατεστημένο θέλουν τη Δευτέρα να λένε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης της κυβέρνησης δεν έλαβαν τη στήριξη του λαού και πως, αντιθέτως, ότι ο λαός ενέκρινε όσα αυτός πρότεινε.

Και κυρίως ενέκρινε τον κ. Βεμπερ που αν εκλεγεί θα μπλοκάρει και θα ακυρώσει τα μέτρα και θα φροντίσει η Ελλάδα να ξαναγυρίσει είτε στα μνημόνια είτε στις πολιτικές των μνημονίων».

Υπογράμμισε ότι «εμείς λοιπόν τη Κυριακή δε ζητάμε απλά την εμπιστοσύνη ή την επιδοκιμασία του ελληνικού λαού για όσα καταφέραμε, αλλά ζητάμε την εμπιστοσύνη στο σχέδιο και στα μέτρα ελάφρυνσης που εφαρμόσαμε και σε όσα αναγγείλαμε, τη δύναμη για να μη μπορέσει κανείς να μας εκβιάσει, να μη μπορέσει κανείς να μας τα πάρει πίσω».

«Στο ψηφοδέλτιο είναι η δική σου ζωή, η δική σου αξιοπρέπεια»

«Την Κυριακή στο ψηφοδέλτιο είναι η δική σου ζωή, η δική σου αξιοπρέπεια», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα.

Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στους νέους ενόψει της κάλπης τους είπε ότι «την Κυριακή στο ψηφοδέλτιο είναι η αξία των πτυχίων σας είναι οι 380.000 θέσεις εργασίας που έγιναν και οι άλλες τόσες που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια και είναι οι δικές σας θέσεις εργασίας».

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες τους είπε ότι «την Κυριακή στο ψηφοδέλτιο είναι η αύξηση του μισθού σας, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, είναι το οχτάωρο και τα δικαιώματα σας».

Απευθυνόμενος στους απόμαχους της βιοπάλης, στους συνταξιούχους, τους είπε ότι «την Κυριακή στο ψηφοδέλτιο είναι η 13η σύνταξή σας, η ενίσχυση του εισοδήματός σας».

Απευθυνόμενος στους ελευθέρους επαγγελματίες, στους επιχειρηματίες, στους μαγαζάτορες, τους είπε ότι «την Κυριακή στο ψηφοδέλτιο είναι η μείωση των ασφαλιστικών σας εισφορών και οι φορολογικές ελαφρύνσεις».

Απευθυνόμενος στους αγρότες και στις αγρότισσες, τους είπε ότι «την Κυριακή στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η προστασία του εισοδήματός σου, το αφορολόγητο και οι επιδοτήσεις».

Απευθυνόμενος στους νησιώτες μας τους είπε ότι «την Κυριακή στο ψηφοδέλτιο είναι το μεταφορικό ισοδύναμο».

Για όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους πολίτες να δώσουν στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ μια πανίσχυρη κοινωνική πλειοψηφία για να γίνει πράξη, υπογραμμίζοντας ότι «με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ κανείς δεν θα μπορέσει να τα αμφισβητήσει, κανείς τεχνοκράτης της ευρωπαϊκής τραπεζοκρατίας, κανείς μιντιάρχης της ελληνικής ολιγαρχίας, κανείς τραπεζίτης κεντρικός ή μη δεν θα μπορέσει να σηκώσει ανάστημα σε αυτό το σχέδιο».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η τελική απάντηση θα δοθεί το φθινόπωρο, στον δεύτερο μεγάλο γύρο, στη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών, για τη νέα μεγάλη νίκη του λαού μας, για τη νέα προοπτική της νέας τετραετίας».

Ιδιαίτερη αναφορά στους νέους και τις νέες. Απευθυνόμενους σε αυτούς, τους 17άρηδες, 20άρηδες, 25άρηδες, τους «πρωταγωνιστές της Ελλάδας των πολλών», τους ζήτησε:

Δώστε ξανά το μήνυμα της ελπίδας. Δώστε απαντήσεις σε αυτούς που καιροφυλακτούν για να σας βαφτίσουν ξανά χαμένη γενιά. Στείλτε ξανά στο περιθώριο τους φασίστες που προσπαθούν να δηλητηριάσουν τις ψυχές σας. Μην αφήσετε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Μην αφήσετε τις ζωές σας στα χέρια αυτών που σας θέλουν να δουλεύετε 7 μέρες τη βδομάδα, από ήλιο με ήλιο, σε αυτούς που έστειλαν τους φίλους σας στο εξωτερικό, σε αυτούς που έκαναν αβίωτη τη ζωή των γονιών σας και στέρησαν την αξιοπρέπεια από τους παππούδες σας.

«Δεν υπάρχει χαμένη ψήφος σε αυτή την κρίσιμη μάχη»

«Οι δύο μέρες που έμειναν είναι καθοριστικές για να πετύχουμε μια μεγάλη νίκη για τον λαό μας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του και είπε ότι αυτά τα χαμόγελα που βλέπει απόψε θα τα ξαναδεί την Κυριακή.

«Είναι τα χαμόγελα χαράς για τις καλύτερες μέρες που θα ζήσουμε μαζί. Αλλά είναι και τα χαμόγελα της περιφρόνησης σε αυτούς που εδώ και τέσσερα χρόνια προσπαθούν να μας πείσουν ότι ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα, αλλά δεν τολμούν να βγουν στις πλατείες να κάνουν ανοικτή συγκέντρωση και κλείνονται καλοκαιριάτικα σε κλειστά γήπεδα», σχολίασε.

Τόνισε ότι η καλύτερη δημοσκόπηση είναι η σημερινή παρουσία των πολιτών στην Πλατεία Συντάγματος και πως «δεν υπάρχει χαμένη ψήφος σε αυτή την κρίσιμη μάχη».

Είπε πως το «μήνυμα νίκης» που στέλνει η αποψινή συγκέντρωση θα φτάσει στην κάλπη την Κυριακή, σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Για την αυτοδιοικητική μάχη ζήτησε να βγουν ενισχυμένοι οι συνδυασμοί της Προοδευτικής Συμμαχίας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Περιφέρεια Αττικής, το δήμο της Αθήνας και το δήμο του Πειραιά, τη Ρένα Δούρου, τον Νάσο Ηλιόπουλο, τον Νίκο Μπελαβίλα αντιστοίχως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης