ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Όσο συσσωρεύεται ένταση κανείς δεν αποκλείει θερμό επεισόδιο

ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ / EUROKINISSI

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στην ΕΡΑ 1, ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Προφανώς κανείς δεν θέλει πόλεμο. Άρα κι ένα θερμό επεισόδιο. Όσο συσσωρεύεται η ένταση, δεν μπορεί κανείς ν' αποκλείσει ότι θα συμβούν. Τουλάχιστον σ' αυτό το επίπεδο, μπορούμε να συζητήσουμε και μάλιστα όχι επί νέων μέτρων, αυτό που ουσιαστικά χρειάζεται είναι να εφαρμοστούν μέτρα που ήδη έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν».

Κυρώσεις

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ακόμα ότι ως προς τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, η καταδίκη πρέπει να είναι γενική, να είναι καθολική» ώστε «σε καμία περίπτωση δεν δημιουργούν τετελεσμένα που να μπορούν να δημιουργήσουν στο μέλλον βάση για νομικές διεκδικήσεις της Τουρκίας.

Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δεν θέλει την απομόνωση της Τουρκίας. «Εμείς θα θέλαμε να συζητήσουμε με την Τουρκία, αλλά όταν δεν υπάρχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες και στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας και του Διεθνούς Δικαίου. Αν συνεχιστούν οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας, το θέμα των κυρώσεων έχει ήδη τεθεί στην ΕΕ και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα».

Προπαγανδιστική δήλωση

Ως μια «προπαγανδιστική δήλωση, απευθυνόμενη προς το εξωτερικό, που δεν έχει να κάνει με το αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων που συζητούν αυτή τη στιγμή στην Αθήνα», χαρακτήρισε, ερωτηθείς, ο υπουργός Εξωτερικών τη χθεσινή δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ότι έχουν εντολή οι εμπειρογνώμονες στρατιωτικοί να συζητήσουν εφ' όλης της ύλης για το Αιγαίο, την Κύπρο και τη Μεσόγειο. Επισήμανε μάλιστα ότι ο κ. Ακάρ «θέλησε να εμφανιστεί ανοιχτός και να δώσει την εντύπωση, ακριβώς για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις μονομερείς, προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο ότι τάχα επιδιώκουν το διάλογο εφ' όλης της ύλης». Υπογράμμισε, δε, ότι «οι συζητήσεις θα γίνουν όταν υπάρξουν οι συνθήκες προς τούτο, ανάμεσα σε πολιτικούς, όχι ανάμεσα σε στρατιωτικούς. Οι στρατιωτικοί αυτή τη στιγμή αυτό που κάνουν είναι να εξετάζουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν».

Για τις δηλώσεις Ντάνκαν

Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ατυχείς» δηλώσεις του βρετανού υπουργού Ευρώπης κ. Ντάνκαν και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Προσέθεσε ότι «καταδικάστηκαν έντονα και από την Κυπριακή Δημοκρατία και από μας», και χαρακτήρισε ως «μη επαρκείς» τις διορθωτικές δηλώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, «δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν παρόν όταν συζητήθηκε το ζήτημα στην ΕΕ».

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν αποτελεί διαφοροποίηση στην ουσία, αλλά μια ατυχή, επαναλαμβάνω και απαράδεκτη δήλωση που ουσιαστικά το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήθελε να την εγκαταλείψει αλλά για λόγους ενδεχομένως δικούς τους πολιτικούς, σε μια ιδιαίτερα περίεργη περίοδο για τους ίδιους, όταν το Brexit δεν το έκαναν με τον τρόπο το σαφή και τον καθαρό που θα έπρεπε», κατέληξε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης