Αποκλειστικό CNN Greece: Πώς έληξε το θρίλερ με τους δικαστικούς αντιπροσώπους
Η ανεύρεση δικαστικών αντιπροσώπων για τις εκλογές της Κυριακής εξελίχθηκε σε θρίλερ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν 48 ώρες υπήρχαν ακόμα πάνω από 1.500 κενά, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η εύρυθμη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.
Οι ιδιαιτερότητες
Οι εκλογές της Κυριακής έχουν τρεις ιδιαιτερότητες:
- Πρώτον, για πρώτη φορά στήνονται 4 κάλπες. Η μία κάλπη είναι για τις ευρωεκλογές, η δεύτερη για τις περιφερειακές εκλογές, η τρίτη είναι για τις δημοτικές εκλογές και η τέταρτη είναι για τις κοινοτικές εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι με τον «Κλεισθένη» καθιερώθηκε η ξεχωριστή εκλογή για τις δημοτικές κοινότητες των ενοποιημένων «καλλικρατικών» δήμων.
- Δεύτερον, για πρώτη φορά ψηφίζουμε σε 4 κάλπες με σταυρό. Τον Ιούνιο του 2014 όταν συνέπεσε με τις ευρωεκλογές ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, είχαμε σταυρό στη μία μόνο κάλπη, αυτή των ευρωεκλογών.
- Τρίτον, λόγω απλής αναλογικής έχουμε για πρώτη φορά τόσο μεγάλο αριθμό συνδυασμών και υποψηφίων. Υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα έχουμε περίπου 500 συνδυασμούς και περισσότερους από 70.000 υποψηφίους.
Η αύξηση των τμημάτων
Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο των μεγάλων καθυστερήσεων στην ψηφοφορία, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης αποφάσισε τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των εκλογικών τμημάτων. Οι ουρές στα εκλογικά τμήματα δεν προκαλούν μόνο εκνευρισμό και αναστάτωση. Μπορεί να έχουν κι επιπτώσεις στην εκλογική διαδικασία. Το 2014 η συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν μεγαλύτερη από αυτήν των ευρωεκλογών, παρ’ όλο που διεξάγονταν ταυτόχρονα – 60,18% έναντι 59,33%.
Από τον Οκτώβριο στο υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησαν τις προσομοιώσεις για να βρουν εκείνο τον αριθμό τμημάτων που θα διασφάλιζε από τη μια μεριά ότι την ταχύτητα στη διαδικασία και από την άλλη θα ανταποκρινόταν στη διαθεσιμότητα των δικαστικών αντιπροσώπων. Οι προσομοιώσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει τα εκλογικά τμήματα να μην υπερβαίνουν τους 520 ψηφοφόρους.
«Μάθε πού ψηφίζεις»
Την Κυριακή θα ψηφίσουμε σε 39.063 εκλογικά τμήματα έναντι 22.600 την προηγούμενη φορά, δηλαδή τα τμήματα αυξήθηκαν κατά 43%. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι η εξής:
- Στο Α τμήμα θα ψηφίσουμε για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές
- Στο Β τμήμα θα ψηφίσουμε για τις δημοτικές και τις κοινοτικές εκλογές.
Για παράδειγμα, ο ψηφοφόρος Αλμπάνης Ιωάννης θα ψηφίσει στο εκλογικό τμήμα 2905Α (ευρωεκλογές, περιφερειακές) και στο 2905Β (δημοτικές, κοινοτικές).
Το 86% των εκλογικών τμημάτων θα έχουν τη μορφή Α και Β. Εξαίρεση αποτελούν οι δήμοι της Β Αθήνας που δεν επηρεάστηκαν από τον «Καλλικράτη». Υπολογίζεται ότι το 30% των ψηφοφόρων θα ψηφίσουν σε διαφορετικά σχολεία από την προηγούμενη φορά. Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν που ψηφίζουν στο site Μάθε πού ψηφίζεις ή στους δήμους τους.
Το πρόβλημα
Για να στελεχωθούν οι θέσεις των 44.900 δικαστικών αντιπροσώπων (15% οι αναπληρωματικοί) ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης αποφάσισε την αύξηση κατά 30% των αμοιβών τους , που ανήλθαν σε 1.350 ευρώ για της δύο Κυριακές με επιπλέον τα οδοιπορικά για όσους μετακινηθούν μακριά από τον τόπο κατοικίες. Μάλιστα για πρώτη φορά προκαταβλήθηκε το 50% των αποζημιώσεων. Ωστόσο, δεν πληρώθηκαν όλες οι θέσεις. Σε ορισμένους δικηγόρους και συμβολαιογράφους τα χρήματα δεν φάνηκαν αρκετά. Άλλοι κατέβαιναν οι ίδιοι υποψήφιοι
Με τη διαδικασία των διορισμών να εξελίσσεται σε θρίλερ, το ΥΠΕΣ αποφάσισε να επιστρατεύσει δημοσίους υπαλλήλους, από τον βαθμό του τμηματάρχη και πάνω. Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που διορίστηκαν από τον Άρειο Πάγο δικαστικοί αντιπρόσωποι είναι 4.400 (2.400 τακτικοί και 2.000 αναπληρωματικοί). Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία χρειάστηκε η μέγιστη κινητοποίηση των υπηρεσιών του Αρείου Πάγου με προσωπική εμπλοκή του προέδρου του Βασίλη Πέππα. Το θρίλερ έληξε αργά χτες βράδυ με την κάλυψη των τελευταίων κενών.