Ο Τσίπρας αποκάλυψε τον άγνωστο διάλογο που είχε με τη Μέρκελ για το Σκοπιανό
Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης με θέμα τις επικείμενες εκλογές καθώς και το Σκοπιανό έδωσε στους Financial Times ο Αλέξης Τσίπρας, αποκαλύπτοντας, μεταξύ άλλων, το διάλογο που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, σχετικά με την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος.
Ο πρωθυπουργός αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόσο πολύ ήθελε να υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό όταν εξελέγη, αν και γνώριζε -όπως δηλώνει-, ότι αυτό θα ήταν δύσκολο όσο ο Νίκολα Γκρουέφσκι ήταν πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.
«Ο Γκρουέφσκι ήταν ένας άνθρωπος που δεν ήθελε ποτέ να διαπραγματευτεί. Θυμάμαι που είχα πάει στο Βερολίνο και συναντήθηκα με τη Μέρκελ. Συζητήσαμε για αρκετή ώρα για την οικονομική κρίση, το χρέος, τα ελλείμματα, τα μνημόνια αλλά και την εξωτερική πολιτική», θυμάται ο Αλέξης Τσίπρας και αφηγείται τον ακριβή διάλογο με τη Γερμανίδα καγκελάριο:
-Αλέξης Τσίπρας: Θέλω να επιλύσω το πρόβλημα αυτό ακόμη και με τον Γκρουέφσκι. Θα τον προκαλέσω ζητώντας του να καθίσει στο τραπέζι. Εάν δεν θέλει θα τον κατηγορήσω ότι δεν θέλει μια λύση.
-Άνγκελα Μέρκελ: Δεν σε πιστεύω
-Αλέξης Τσίπρας: Γιατί;
-Άνγκελα Μέρκελ: Γιατί όλοι οι προκάτοχοί σου δεν ήθελαν καν να ανοίξουν την υπόθεση, ειδικά ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
-Αλέξης Τσίπρας: Έχω διαφορετική άποψη. Η Ελλάδα μόνο όφελος θα έχει αν λύσουμε τις διαφορές με τους βόρειους γείτονές μας. Η Ελλάδα έχει αρκετές διαφορές με τους γείτονές της στα ανατολικά και δεν χρειαζόμαστε περισσότερα προβλήματα με τις γειτονικές χώρες στα βόρεια ειδικά αν είναι χώρες που θεωρώ πως δεν απειλούν την Ελλάδα.
Μάλιστα στο πλαίσιο της συνέντευξης ο πρωθυπουργός σημειώνει πως «δεν νομίζει ότι η Άνγκελα Μέρκελ τον πίστεψε» και πως ο ίδιος «απέδειξε ότι το εννοούσε όταν οι εξελίξεις στα Σκόπια έδειξαν ότι υπήρχε μια ευκαιρία».
Στην ίδια συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ισορροπημένη συμφωνία.
«Φαινόταν ότι η μοναδική μας διαφορά ήταν το όνομα. Αλλά δεν ήταν μόνο το όνομα - ήταν η ιστορία και η ταυτότητά μας. Πιστεύω ότι είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Κανείς δεν κέρδισε τη θέση του κατά 10%... Φανταστείτε, μόνο, ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι η μια μικρή χώρα με 2,5 εκατ. κατοίκους. Αν έχουμε μια κανονική σχέση, αυτή η χώρα θα μπορούσε να είναι ένας στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα, ένα πεδίο επενδύσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.