ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eurogroup: Προεκλογικό πολιτικό παιχνίδι με τα ελληνικά πλεονάσματα

EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Θα επηρεάσουν οι κοινωνικές παροχές της κυβέρνησης την επίτευξη του στόχου για το πλεόνασμα το 2019;

Όποιος περίμενε σαφείς απαντήσεις από το χτεσινό Eurogroup μάλλον απογοητεύτηκε.

Οι ανώτεροι Ευρωπαίοι εμφανίστηκαν με διαφορετικές γραμμές για το ζήτημα. Δύσκολα μπορεί κανείς να μη σκεφτεί ότι οι σημαντικές αποκλίσεις των εκτιμήσεων συνδέονται με πολιτικές στοχεύσεις και προεκλογικές σκοπιμότητες εν όψει των ευρωεκλογών. Και μόνο ότι το «ελληνικό ζήτημα» μπήκε εμβόλιμα την τελευταία στιγμή δείχνει ότι υπήρξε πολιτικό παρασκήνιο.

Ο «σκληρός» Ρέγκλινγκ

Τη σκληρή γραμμή απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα την κράτησε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο επικεφαλής του ESM εκτίμησε ότι τα μέτρα θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του μνημονιακού στόχου 3,5% για το πλεόνασμα του 2019.

«Είχαμε μια μικρή συζήτηση για την Ελλάδα καθώς υπήρξε η ανακοίνωση των μέτρων και κάποια εφαρμόστηκαν ήδη. Ανησυχούμε γι’ αυτό, δεν έχουμε πλήρη εκτίμηση, αλλά η προκαταρκτική υποδεικνύει ότι με αυτά τα μέτρα ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος μπορεί να μην πιαστεί και μάλιστα με σημαντική απόκλιση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ που ανήκει πολιτικά στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Προσέθεσε δε ότι:

«Ανησυχούμε και για την σύνθεση αυτού του πακέτου, συμπλήρωσε καθώς τα μέτρα μπορεί να μην είναι φιλικά προς την ανάπτυξη μεσομακροπρόθεσμα».

Σε άλλη γραμμή Σεντένο-Μοσκοβισί-Γιούνγκερ

Σαφώς πιο ήπιους τόνους υιοθέτησαν οι Μάριο Σεντένο και Πιερ Μοσκοβισί που ανήκουν στην οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Ο κ. Σεντένο είπε ότι: «Η Ελλάδα μας ενημέρωσε για το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε πρόσφατα και ψηφίστηκε από τη Βουλή».

Ο επικεφαλής του Eurogroup προσέθεσε ότι:

«Σκοπεύουμε να το συζητήσουμε τον Ιούνιο στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής έκθεσης».

Ο επικεφαλής του Eurogroup έκανε την παρατήρηση ότι «Ελλάδα έχει υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους», δηλαδή με διακριτικό έμμεσο τρόπο υιοθέτησε τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις του κ. Τσακαλώτου.

Κρατώντας όμως τις ισορροπίες του Eurogroup, κατέληξε λέγοντας ότι «η δέσμευση προς το Eurogroup θα εξακολουθήσει να υπάρχει ώστε η χώρα να συνεχίσει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Πιερ Μοσκοβισί: «Η Κομισιόν εξετάζει τα μέτρα και η εκτίμηση θα υπάρχει στην επόμενη έκθεση για την Ελλάδα. Εξετάζουμε την δημοσιονομική πλευρά των μέτρων αλλά και το αντίκτυπο στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα και οι ελληνικές αρχές θα καθορίσουν την πολιτική τους στα έσοδα και τις δαπάνες. Έχοντας πει αυτό, συνέχισε, υπό την αυξημένη εποπτεία η χώρα έχει δεσμευτεί σε συγκεκριμένους στόχους και την υιοθέτηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μπορεί να έχουν σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο και άρα συνέπειες για τους συμφωνηθέντες στόχους και τις απαιτήσεις».

Από την τοποθέτηση Ρέγκλινγκ κράτησε αποστάσεις και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος τη Κομισιόν θεωρεί την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος προσωπική επιτυχία του. Επιπλέον, είναι γνωστό το power game που διεξάγεται μεταξύ Κομισιόν και ESM για τους συσχετισμούς στη νέα δομή της ΕΕ.

Οι λανθασμένες εκτιμήσεις

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά στο ελληνικό πρόγραμμα που οι «αριθμοί» αποδεικνύονται ευάλωτοι σε παιχνίδια και σκοπιμότητες.

  • Παροιμιώδης έχει γίνει ο «λάθος συντελεστής» του ΔΝΤ. Σε 43σέλιδη μελέτη του, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ παραδέχτηκε ότι το Ταμείο είχε υποεκτιμήσει τον «δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή», δηλαδή υποεκτίμησε το μέγεθος της ύφεσης που θα προκαλούσαν τα μνημονιακά μέτρα λιτότητας.
  • Σε όλη την περίοδο του Μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι Ευρωπαίοι υποεκτιμούσαν τη δημοσιονομική επίπτωση των περικοπών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να επιβάλλεται εντέλει περισσότερη λιτότητα από την απαιτούμενη και να παράγονται υπερπλεονάσμτα. Τα μεγαλύτερο μέρος των υπερπλεονασμάτων μοιραζόταν στο τέλος της χρονιάς ως Κοινωνικό Μέρισμα. Από τη σκοπιά των οικονομολόγων, είναι ανορθολογικό να κόβεις παραπάνω από όσο απαιτείται και να το μοιράζεις στη συνέχεια.
  • Οι Ευρωπαίοι σφάλλουν όμως όχι μόνο στους προϋπολογισμούς αλλά και στους απολογισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του 2018 εκτιμούσαν ότι μετά τη διανομή του Κοινωνικού Μερίσματος το πλεόνασμα θα έκλεινε λίγο πάνω από το 3,5%.Τελικά σύμφωνα με οριστικά στοιχεία της Eurostat, το πλεόνασμα έκλεισε στο 4,29%. Αν ο υπολογισμός ήταν ορθός το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε τώρα η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει δοθεί από τον Δεκέμβριο.

Τα λάθη είναι ανθρώπινα βέβαια. Το πρόβλημα όμως είναι ότι για τα λάθη των Ευρωπαίων το τίμημα το πληρώνει ο ελληνικός λαός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης