ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Αχτσιόγλου - Βρούτση για το 7ήμερο του Μητσοτάκη

Κόντρα Αχτσιόγλου - Βρούτση για το 7ήμερο του Μητσοτάκη
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΝΔ για την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διακαναλική συνέντευξη σχετικά με την 7ημερη εργασία, με αφορμή το εργασιακό περιβάλλον στην εταιρία Παπαστράτος. 

Για «γκάφα» και «απόλυτη υποκρισία» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γιάννης Βρούτσης από τη ΝΔ και υποστήριξε ότι υπάρχει κλαδική σύμβαση από το 2018 που «μιλά για 7 ημέρες δουλειά στον κόσμο του τουρισμού».

Προς επίρρωση των ισχυρισμών του κατέθεσε και τη σχετική σύμβαση στη Βουλή, ενώ επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα ότι σήμερα που κάνει λόγο για εργατική γαλέρα, όταν είχε επισκεφθεί την εταιρία Παπαστράτος είχε εξήρει το εργατικό δίκαιο που τηρείται. Ο βουλευτής της ΝΔ προανήγγειλε μάλιστα, την κατάθεση από τη ΝΔ τροπολογίας για τη μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο της εστίασης, χωρίς εξαιρέσεις.

«Είναι σαφές ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε σε επταήμερη εργασία, δεν χρειάζεται να το ξαναδιαβάσουμε», σχολίασε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και επεσήμανε ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν εγκρίνονται από κανένα υπουργό, καθώς θα ήταν αντισυνταγματικό.

«Η απαγόρευση της επταήμερης εργασίας είναι κανόνας αναγκαστικού δικαίου, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης προφανώς ονειρεύεται να καταργήσει»

«Μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες 'διευκρινίσεις' και 'επεξηγήσεις' των συνεργατών του και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να 'μαζέψουν' τις δηλώσεις του υπέρ της επταήμερης εργασίας, σήμερα ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο Εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν νομιμοποιεί την επταήμερη εργασία μέσω συλλογικών συμβάσεων» αναφέρει από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Κατανοούμε τον κ. Βρούτση, που, μετά από όσα είπε ο αρχηγός του υπέρ της επταήμερης εργασίας, κάνει ό,τι μπορεί, για να τον υπερασπιστεί. Έχει αναλάβει μία δύσκολη, αν όχι αδύνατη αποστολή. Του υπενθυμίζουμε απλώς ότι η απαγόρευση της επταήμερης εργασίας είναι κανόνας αναγκαστικού δικαίου, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης προφανώς ονειρεύεται να καταργήσει» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας.

Και συνεχίζει: «Για τη συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση εργασίας (για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας) που επικαλέστηκε ως δήθεν 'αποκάλυψη', τον ενημερώνουμε ότι: Η σύμβαση διατηρεί σε ισχύ προηγούμενό της όρο που προβλέπει ρητά ότι η εργασία είναι πενθήμερη και οι ημέρες εβδομαδιαίας ανάπαυσης των εργαζομένων πρέπει να είναι συνεχόμενες».

«Σε κάθε περίπτωση», όπως σημειώνει, «οποιαδήποτε διάταξη συλλογικής σύμβασης εργασίας ενδεχόμενα παραβιάζει τον κανόνα της απαγόρευσης της επταήμερης εργασίας, είναι αυτοδικαίως άκυρη και επιφέρει πρόστιμα, τα οποία πολλάκις έχουν καταλογιστεί από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), που ευτυχώς επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί για την προστασία των εργαζομένων από επιχειρηματίες που έχουν την ίδια αντίληψη με τον κ. Μητσοτάκη».

«Τα παραπάνω επιβεβαιώνει ρητά και η συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση-'αποκάλυψη' στο άρθρο 6, όπου ρητά επαναλαμβάνει: 'Ευνοϊκότεροι όροι αμοιβής και εργασίας που προβλέπονται από ατομική σύμβαση, νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές ρυθμίσεις, Κανονισμούς Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια, δεν θίγονται από τις διατάξεις της παρούσας και εξακολουθούν να ισχύουν'» καταλήγει το υπουργείο Εργασίας στην ανακοίνωσή του.