ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα νέα στοιχήματα του Τσίπρα, το deal με τους δανειστές και το σενάριο των πρόωρων εκλογών

Τα νέα στοιχήματα του Τσίπρα, το deal με τους δανειστές και το σενάριο των πρόωρων εκλογών
(AP Photo/Vadim Ghirda)

Αποφασισμένοι να χαμηλώσουν τους τόνους της σκληρής προσωπικής αντιπαράθεσης εμφανίζονται Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά τις προσωπικές επιθέσεις, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί εμφανίζονται τώρα μετανιωμένοι για τα υψηλά «ντεσιμπέλ» της σύγκρουσης, που έκαναν τους πολίτες να προβληματιστούν για το ύφος και το ήθος της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Εισερχόμενοι στην προτελευταία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, οι πολιτικοί «μονομάχοι» επικεντρώνονται στη διαφορετική στρατηγική που χρησιμοποιεί ο καθένας, με στόχο την πολιτική κυριαρχία.

Στο εναπομείναν χρονικό διάστημα, οι δύο αντίπαλοι δεν επιτρέπεται να κάνουν κανένα λάθος τακτικής.

Και πολύ περισσότερο, δεν επιτρέπεται κανένα σφάλμα που θα δώσει στον πολιτικό αντίπαλο τη χαρά και την ικανοποίηση της νίκης.

Ο πρωθυπουργός το διάστημα που απομένει μέχρι τις κάλπες θα αναδείξει τα θετικά στοιχεία της οικονομικής του πολιτικής, επιχειρώντας ταυτόχρονα να δείξει στον ελληνικό λαό ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι πολύ καλύτερο.

Μάλιστα, όταν αυτό συνδυαστεί και με μια επιπλέον έξοδο στις αγορές -όπως αναφέρουν βάσιμες πληροφορίες ότι θα συμβεί πριν από το τέλος του μήνα- τότε η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν άλλο λόγο να μη στρέψει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων στην οικονομία.

Το deal με τους δανειστές για τις παροχές

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το πακέτο των θετικών μέτρων δεν βρίσκει εμπόδια από τους δανειστές -παρά τα όσα λέγονται. Και αυτό γιατί πριν εξαγγελθεί, η κυβέρνηση είχε διασφαλίσει τις πιθανές παρενέργειες, έχοντας ταυτόχρονα λάβει το «πράσινο φως».

«Κανένα ρίσκο, ούτε επενδυτικό ούτε οικονομικό δεν δημιουργείται για την Ελλάδα από την εφαρμογή των θετικών μέτρων» τονίζουν από την πλευρά τους εγχώριοι οικονομικοί και χρηματιστηριακοί αναλυτές, επισημαίνοντας παράλληλα πως η διόρθωση στο χρηματιστήριο ήταν φυσιολογική λόγω της υπεραπόδοσης της αγοράς τους τελευταίους μήνες αλλά και της επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος.

Το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας δημιουργήσει το τελευταίο διάστημα σαφή εικόνα για τις διεθνείς αγορές -που έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην Ελλάδα- θεωρεί ότι είναι πλέον θέμα χρόνου να «γυρίσει» η οικονομία.

Άλλωστε το βασικό συμπέρασμα που βγαίνει από τον κύκλο των επαφών είναι πως τα διεθνή χαρτοφυλάκια είναι διατεθειμένα να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και εάν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, είναι εξαιρετικά πιθανό την επόμενη εβδομάδα να δρομολογηθεί η έκδοση του 7ετούς ομολόγου, με την οποία ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του ΥΠΟΙΚ/ΟΔΔΗΧ για τον δανεισμό του ελληνικού δημοσίου το 2019.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που παρακολουθούν τις σχετικές διαδικασίες επισημαίνουν ότι η αγορά έχει «προεξοφλήσει» την έκδοση αυτή και δεν αναμένονται εκπλήξεις εκτός και αν υπάρξουν αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.

Μείωση πλεονασμάτων και πλήρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Ωστόσο, αν αυτά αποτελούν ψιλά γράμματα για τους πολίτες που διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν αισθανθεί την «ανάσα» από την βελτίωση των οικονομικών, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει δυο νέες παρεμβάσεις που στόχο έχουν να μειώσουν το κόστος της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρώτος στόχος είναι η μείωση των πλεονασμάτων και ο δεύτερος η πλήρης αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

Αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα να γλιτώσει η χώρα αρκετά εκατομμύρια, τα οποία ο κ. Τσίπρας θέλει να ρίξει στην πραγματική οικονομία με στόχο τη νίκη στις εκλογές.

Το κατά πόσο ο πρωθυπουργός θα πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας να μειώσουν τα πλεονάσματα κάτω της περιοχής του 3,5%, δείχνει και την ικανότητα που έχει ο ίδιος ή όχι να διαχειριστεί μια τόσο σοβαρή υπόθεση και να «αλλοιώσει» τη συμφωνία μαζί τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να τους πείσει οτι αν μειωθούν τα πλεονάσματα δεν θα υπάρξει χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Η επιτροπή θα σκεφτεί το αίτημα και θα εκφράσει τη γνώμη της στις 5 Ιουνίου, όταν θα δοθεί και η έκθεση για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Σε περίπτωση που τα πράγματα εξελιχθούν θετικά για τη χώρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup της 16ης Ιουνίου θα γνωρίζουμε αν το νέο αφήγημα της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα θα είναι το πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές.

Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται τίποτα σε ό,τι αφορά το χρόνο των βουλευτικών εκλογών που μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες να διεξαχθούν νωρίτερα, κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο το momentum της «επιτυχίας».