Απάντηση ΥΠΕΞ στον Ακάρ: Η Τουρκία ας μάθει να σέβεται το διεθνές δίκαιο
Απάντηση στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας πως η Τουρκία πρέπει να «μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο».
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως «εφόσον η Τουρκία δηλώνει ότι σέβεται την καλή γειτονία, ας μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει».
Παράλληλα, η ελληνική πλευρά τονίζει πως «η Τουρκία οφείλει να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις».
Ολοκληρώνοντας την ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «H έγερση ανάλογων ζητημάτων από την τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που μια κυρίαρχη χώρα ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο σχέσεων που η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί να καλλιεργήσει με όλες τις γειτονικές της χώρες».
Η θέση της ΝΔ
Για το ζήτημα έλαβε θέση και η Νέα Δημοκρατία, μέσω του τομεάρχη Εξωτερικών της, Γιώργου Κουμουτσάκου.
«Εκείνοι που με το "casus belli" απειλούν διαρκώς την Ελλάδα με πόλεμο εάν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της, να παύσουν να την προκαλούν. Με τέτοιες δηλώσεις και ενέργειες δεν οικοδομείται εμπιστοσύνη, ούτε διαμορφώνονται προϋποθέσεις ουσιαστικού διαλόγου», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.
Τι δήλωσε ο Ακάρ
Ο Χουλουσί Ακάρ, με δηλώσεις του στα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, έθεσε ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, καλώντας τον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Αποστολάκη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
«Παραβιάζονται οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλά και οι Διεθνείς Συνθήκες με την παράνομη στρατικοποίηση των νησιών», είπε χαρακτηριστικά ο Ακάρ, ο οποίος στη συνέχεια και «στο πλαίσιο της ειλικρινούς συνεργασίας και της καλής πίστης των σχέσεών μας», ζήτησε από τον Έλληνα ομόλογό του «να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για το ζήτημα».