Τέρμα τα σενάρια των βουλευτικών εκλογών με την έκδοση ΠΔ μόνο για ευρωεκλογές
«Κλειδώνει» η τετραπλή κάλπη καθώς μπαίνει τέλος στα σενάρια που ήθελαν, έστω και την τελευταία στιγμή, να αιφνιδιάζει ο πρωθυπουργός με την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές.
Μέσα στην εβδομάδα, όπως άλλωστε ορίζει ο σχετικός νόμος, αναμένεται να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα σύμφωνα με το οποίο θα «προκηρύσσονται» οι ευρωεκλογές, χωρίς ωστόσο την προκήρυξη εθνικών. Ανοίγει, έτσι, νέο κεφάλαιο και συζητήσεις για το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.
Ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνει πως εθνικές κάλπες θα στηθούν τον Οκτώβρη ή, το συντομότερο, τον Σεπτέμβρη, κάνοντας τη σχετική ανακοίνωση στα εγκαίνια της ΔΕΘ που, έτσι και αλλιώς, θα έχει προεκλογικό χαρακτήρα. Ωστόσο αρκετοί από την αντιπολίτευση – και όχι μόνο – δεν αποκλείουν τον αιφνιδιασμό από τον κ. Τσίπρα κατά τα πρότυπα του Σεπτεμβρίου του 2015, στην περίπτωση που η διαφορά στις ευρωεκλογές με τη ΝΔ είναι πάνω από 9 ποσοστιαίες μονάδες.
Έπειτα, ρόλο θα παίξει και το περιβάλλον που θα διαμορφωθεί μέσα στο καλοκαίρι και αν ο κρατικός μηχανισμός θα μπορέσει να αντεπεξέλθει θετικά σε μια νέα πιθανή κατάσταση με ακραία φυσικά φαινόμενα – όπως ζήσαμε δυστυχώς όλοι μας πέρυσι το καλοκαίρι. Όλα αυτά παίζουν ρόλο αναμφίβολα στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα μετά το κλείσιμο της κάλπης των ευρωεκλογών και το αποτέλεσμα που θα βγάλει.
Η μάχη του σταυρού
Στο μεταξύ, στο εσωτερικό του κόμματος εξακολουθούν να υπάρχουν έριδες ανάμεσα στους κομματικούς και εκείνους που δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά από διαφορετικά κόμματα, με την μερίδα του λέοντος να ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής που βρέθηκε στο στόχαστρο άλλων υποψηφίων, δεχόμενος και την κριτική από τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη για τη συνάντησή του με τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο, έχει βαθύ πολιτικό υπόβαθρο και πλούσιο παρασκήνιο καθώς είναι δημοφιλής και διαθέτει σε πολλές περιοχές της χώρας ψηφοφόρους. Αυτό τον κάνει να έχει αρκετούς εσωκομματικούς εχθρούς καθώς άλλοι συνυποψήφιοι του για τις ευρωεκλογές δεν διαθέτουν τόσο μεγάλη επιρροή σε ψηφοφόρους. Ο λόγος για τον οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής, είναι αυτός και έχει να κάνει με τον “πόλεμο” του σταυρού.
Το σήμα, πάντως, για να κατευναστούν οι αντιδράσεις το έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην Καλαμάτα. Αν δεν υπήρχε, άλλωστε, η επιρροή του πρώην υπουργού ναυτιλίας στην κοινωνία – την οποία γνωρίζει πολύ καλά ο πρωθυπουργός – δεν θα τον είχε προσκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενο ο κ. Τσίπρας και δεν θα ήταν ο κ. Κουρουμπλής από τους βασικούς του υπουργούς τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τρία διαφορετικά υπουργεία (Υγείας, Εσωτερικών και Νησιωτικής Πολιτικής).
Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να διατηρήσει την εσωκομματική ισορροπία σε απόλυτο βαθμό έτσι ώστε και τον κ. Κουρουμπλή να μην στεναχωρήσει αλλά και τους στενούς κομματικούς να μην θεωρηθεί ότι «αδειάζει». Έκανε την κίνηση αυτή προκειμένου όλοι να καταλάβουν πως το θέμα με τη συνάντηση του κ. Κουρουμπλή με τον Αμβρόσιο θεωρείται λήξαν.