ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Νομικά και οικονομικά ενεργές οι ελληνικές διεκδικήσεις

Γεννηματά:  Νομικά και οικονομικά ενεργές οι ελληνικές διεκδικήσεις
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με αναφορές στον Κάρολο Παπούλια και τον Ανδρέα Παπανδρέου τοποθετήθηκε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή για να επισημάνει πως «οι αξιώσεις, διεκδικήσεις  της Ελλάδας για τις γερμανικές οφειλές, παραμένουν νομικά και οικονομικά ενεργές», τονίζοντας πως το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι για εμάς ανοικτό».

«Πρώτος ο Γεώργιος Παπανδρέου μίλησε το 1965 με θάρρος για την ανάγκη διεκδίκησης τους. Το 1995 ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη προχώρησαν στην πιο εμβληματική ενέργεια διεκδίκησης. Ζήτησε την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Γερμανία για το Κατοχικό Δάνειο, με την επίδοση ρηματικής διακοίνωσης στη Γερμανική Κυβέρνηση και με τη σαφή διατύπωση ότι ‘’Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των δικαιωμάτων της’’!» είπε η Φώφη Γεννηματά.

Σημειώνοντας πως «επί πολλά έτη, το ζήτημα έμεινε στην κορυφή της εθνικής ατζέντας», υπενθύμισε πως «το 2012, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ο Υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης ζήτησαν νέα στοιχεία για την περιουσία του γερμανικού Δημοσίου στην Ελλάδα».

«Είναι, λοιπόν, ανιστόρητος κάθε ισχυρισμός ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει μέχρι σήμερα θέσει σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο το ζήτημα των αποζημιώσεων από τη Γερμανία» τόνισε.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, η άρνηση της Γερμανίας να αναγνωρίσει τις οφειλές της συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου που μπορεί να στηρίξει την προσφυγή της χώρας μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Η χώρα χρειάζεται εθνική στρατηγική για τη διεκδίκηση των γερμανικών αξιώσεων. Με πυλώνα το Κοινοβούλιο και τη σύσταση μιας μόνιμης διακομματικής επιτροπής» συμπλήρωσε.

Κάλεσε, δε, τα υπόλοιπα κόμματα να «κάνουμε ξανά το ζήτημα από εθνικό, διεθνές. Να ευαισθητοποιήσουμε την ελληνική, τη γερμανική και τη ευρωπαϊκή κοινή γνώμη» μέσω της δημιουργίας Εθνικής Επιτροπής Προώθησης της Διεκδίκησης.

«Η έκθεση επί της οποίας συζητούμε είναι σταθμός αλλά όχι τερματικός» συνέχισε.

Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ πως «χρησιμοποίησε και αυτό το ζήτημα ως αντιπολίτευση για να βρεθεί στην εξουσία» και ότι «με καθυστέρηση, στο τέλος της θητείας τους, θυμήθηκε ξανά τις Γερμανικές αποζημιώσεις. Όλα για τις εντυπώσεις».