ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Με ρηματική διακοίνωση στη Γερμανία ανοίγουμε τη συζήτηση για τις αποζημιώσεις

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στους λόγους που η συζήτηση ανοίγει σήμερα και όχι το 2016 για τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή.

«Κάποιοι τόλμησαν να πουν ότι δήθεν η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις αξιώσεις της από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας για να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους το χρέος και τη θέση της στην Ενωμένη Ευρώπη» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως «επιλέξαμε να μην εισάγουμε την Έκθεση στην Ολομέλεια της Βουλής τότε. Για να μην υπάρξει καμία σκιά. Για να μην δώσουμε το δικαίωμα στους κακεντρεχείς που παραμονεύουν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης να επαναλάβουν όσα άθλια είπαν το 2015. Γιατί είναι αλήθεια κυρίες και κύριοι, ότι οι σχέσεις μας με τη Γερμανία, εξαιτίας του ειδικού βάρους και του ειδικού ρόλου της, καθ' όλη τη μνημονιακή περίοδο υπήρξαν τεταμένες».

«Καμιά σφαγή, καμία θηριωδία, κανένα έγκλημα, ούτε μια σταγόνα αίμα δεν θα μπορούσε να μπει και δεν πρόκειται ποτέ να μπει στη ζυγαριά με κανένα μνημόνιο, καμία διαπραγμάτευση, καμία πληρωμή τοις μετρητοίς» επεσήμανε.

«Σήμερα όμως η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά» τόνισε εξηγώντας πως «η ολοκλήρωση του προγράμματος, η έξοδος από την μνημονιακή επιτροπεία, η εξομάλυνση και η θεαματική βελτίωση στη συνέχεια των σχέσεων με τη Γερμανία έχουν δημιουργήσει ένα θετικό περιβάλλον. Μια συνθήκη αλληλοκατανόησης, συνεργασίας και εμβάθυνσης του διαλόγου. Και με αυτή τη διάθεση, με αυτό το θετικό κεκτημένο μπορούμε σήμερα να ανοίξουμε ξανά τον διάλογο σε ένα θέμα όχι απλά ευαίσθητο αλλά ιστορικά, συναισθηματικά και ηθικά φορτισμένο».

Χαρακτήρισε, δε, τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων «χρέος ιστορικό και ηθικό».

«Από την πλευρά μου κατανοώ τη στάση της Γερμανίας στην υπόθεση αυτή. Μια στάση που έχει καθοριστεί ιστορικά από μια αβάσταχτη ενοχή που ακολούθησε ολόκληρες γενιές που δεν έφταιξαν σε τίποτα. Μια ενοχή που κινούνταν στο μεταίχμιο μεταξύ της φραστικής αναγνώρισης και της νομικής παραγνώρισης και απώθησης. Όμως, για να μιλήσω και με όρους ψυχαναλυτικούς, η ανάδυση του απωθημένου είναι η αρχή του τέλους του συμπτώματος. Και σήμερα λοιπόν έχουμε καθήκον να δώσουμε την ευκαιρία στους δύο λαούς μας να κλείσουν αυτό το κεφάλαιο» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα στόχος είναι «να προσέλθουμε επιτέλους στο τραπέζι του διαλόγου. Σαν ισότιμοι εταίροι, σαν φίλοι και σαν σύμμαχοι» και εκτίμησε πως «σήμερα νομίζω ότι έχουμε κάνει πλέον τις απαραίτητες ενέργειες και έχουμε δημιουργήσει το έδαφος για να επιδιώξουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα το διάλογο».
Επόμενο βήμα είναι η αποστολή ρηματικής διακοίνωσης στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από την ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας.

Απαράγραπτες αξιώσεις οι οποίες σύμφωνα και με το πόρισμα της επιτροπής αφορούν:
Α. τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας
Β. τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου
Γ. Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου
Δ. Την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων

Αν και όπως είπε «σαν μια έμπρακτη κίνηση αναγνώρισης της ναζιστικής θηριωδίας και των πληγών που άφησαν τα ναζιστικά στρατεύματα στη χώρα μας θα αναμένουμε με καλή θέληση και αισθήματα πραγματικής φιλίας την απάντηση της» ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «αυτή τη φορά θα επανέλθουμε αξιοποιώντας όσα μέσα μας δίνει ο ευρωπαϊκός και διεθνής νομικός πολιτισμός».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης