ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Νομικά ανοιχτή και πολιτικά εφικτή» η υπόθεση του κατοχικού δανείου

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και μια φράση του από το 1990, επιστράτευσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή, για να πείσει ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να κινηθεί με ρεαλισμό και όχι με γνώμονα τη δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων στο θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων. 

«Θέλησα να μιλήσω για τρεις λόγους. Πρώτον, διότι και με τη δική μου παρέμβαση να τιμήσω μια συνεδρίαση της Βουλής αφιερωμένη σε ένα πολύ σημαντικό θέμα εθνικού χαρακτήρα. Δεύτερον, γιατί είναι υποχρέωση και δική μου σε συνέχεια των αγορεύσεων των βουλευτών της ΝΔ να αποκαταστήσω ορισμένες αλήθειες οι οποίες κινδυνεύουν να χαθούν μέσα σε παιχνίδια εντυπώσεων και την προπαγανδιστική ασυνέπεια της κυβέρνησης. Τρίτον να περιγράψω τη θέση της ΝΔ».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, αρχίζοντας την ομιλία του στην Ολομέλεια όπου συζητείται η Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε το πόρισμα της επιτροπής γιατί δεν στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών που είχαν διαμορφωθεί, σημειώνοντας πως θα συνυπογράψουν την απόφαση της Βουλής.

«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας και να επιχειρήσουμε να κρατήσουμε τη συζήτηση αυτή μακριά από πρόσκαιρες επικοινωνιακές επιδιώξεις στις οποίες μας έχει συνηθίσει τελευταία η κυβέρνηση. Η συζήτηση αυτή λαμβάνει χώρα Απρίλιο του 2019 και το πόρισμα έχει ολοκληρωθεί από το 2016. Δεν γίνεστε πιστευτοί όταν λέτε ότι η συζήτηση γίνεται σε ουδέτερο χρόνο», συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είπε επίσης ότι η ΝΔ χειρίστηκε από την πρώτη στιγμή με επάρκεια, ευθύνη και ρεαλισμό το θέμα του κατοχικού δανείου και τις γερμανικές επανορθώσεις, αλλά και τις αποζημιώσεις σε ιδιώτες.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε τη δουλειά της «Επιτροπής Τζαβάρα» που είχε συσταθεί υπό τον Κώστα Τζαβάρα για το ζήτημα επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου και δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο της, λόγω των πρώτων εκλογών του 2015. Ακόμα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση απουσίασε τα τελευταία χρόνια από την εθνική προσπάθεια των Γερμανικών αποζημιώσεων, λέγοντας ότι το μόνο βήμα ενεργούς πολιτικής είναι η ρηματική διακοίνωση των αρχών του 2015 προς το Γερμανικό κράτος, επί υπουργίας του Ευάγγελου Βενιζέλου. «Επί τέσσερα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε τους παληκαρισμούς που έκανε στην αντιπολίτευση και για το ζήτημα των αποζημιώσεων είχαμε μια ακόμα πολιτική κωλοτούμπα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε, δε, και στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, επί τη ευκαιρία της επίσκεψής του στο Βερολίνο, τον Απρίλιο του 2015, όπου ο πρωθυπουργός είχε «χαμηλώσει» τους τόνους και είχε πει ότι η ελληνική πλευρά δεν εγείρει κάποια «υλική διεκδίκηση», αλλά για ένα «διμερές θέμα» που έχει «ηθική αξία» «Ως αντιπολίτευση ξεσπαθώνατε να φέρετε πίσω τις γερμανικές αποζημιώσεις και ως κυβέρνηση μας είπατε ότι το ζήτημα είναι απλώς ηθικό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πόσο δύσκολη είναι αυτή η διεκδίκηση από τη Γερμανία ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης, ενώ αναφέρθηκε και στο δεδικασμένο της Χάγης από τη διένεξη Ιταλίας-Γερμανίας, κατά την οποία είχε παρέμβει η Ελλάδα.

Τόνισε ότι ιδιωτικά, οι Έλληνες αναμφίβολα πρέπει να επιδιώξουν αποζημιώσεις, αλλά υπογράμμισε ότι το μείζον αντικείμενο διεκδίκησης είναι το κατοχικό δάνειο. «Νομικά ανοιχτή και πολιτικά εφικτή», χαρακτήρισε την υπόθεση του κατοχικού δανείου. Ανέτρεξε, δε, στην παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και σε μια φράση του από το 1990, για να πει ότι θα πρέπει η ελληνική πλευρά να κινηθεί με ρεαλισμό και όχι με γνώμονα τη δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη «σκοτεινή περίοδο» του φασισμού την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπογραμμίζοντας ότι στη βάση της δημιουργίας της Ενωμένης Ευρώπης ήταν η επιδίωξη ανθρώπων να μην ξαναζήσουν τη θηριωδία του πολέμου, στη βάση της οικονομικής συνεργασίας. Τόνισε ότι, ως προς αυτόν τον στόχο, το πείραμα της Ε.Ε. ήταν απολύτως επιτυχημένο και υπογράμμισε ότι η σκυτάλη περνά στην επόμενη γενιά από αυτή του πολέμου και χρέος έχει να σταθεί απέναντι τόσο στους εθνικιστές όσο και στους λαϊκιστές. «Η Ευρώπη θα αντέξει, όπως άντεξε και η Παναγία των Παρισίων, και θα ξαναχτιστεί με νέα υλικά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης