Τα Εξάρχεια, η σκανδαλολογία και οι πρώην «Πασόκοι» που βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ
Νίκος Παππάς, Κατερίνα Παπακώστα, Θάνος Μωραϊτης και Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι μερικά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται στο στόχαστρο, όχι μόνο των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, αλλά και εσωκομματικών με τα «βέλη» να στρέφονται περισσότερο σε εκείνα τα στελέχη που δεν προέρχονται από τον στενό κομματικό ΣΥΡΙΖΑ.
Και τα τέσσερα αυτά στελέχη βρίσκονται το καθένα για ξεχωριστά θέματα στο «μάτι του κυκλώνα», με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να τίθεται στην κρίση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του γραμματέα του κόμματος Π. Σκουρλέτη για την υπόθεση του κ. Μ Πετσίτη, την Κ. Παπακώστα στο επίκεντρο σκληρής κριτικής, κυρίως από μερίδα αστυνομικών υπαλλήλων που την χαρακτήρισαν Μαρία Αντουανέτα, τον Θάνο Μωραϊτη για τον οποίο αντιδρούν βουλευτές του νομού Αιτωλοακαρνανίας για την πιθανή υποψηφιότητά του, αλλά και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή για την συνάντησή του με τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο.
Τα τέσσερα στελέχη καθημερινά βρίσκονται στο επίκεντρο μιας σκληρής κριτικής και της συζήτησης που έχει ανοίξει και στο εσωτερικό του.
Ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής βάλλεται από μερίδα του αντιπολιτευόμενου τύπου και για αυτό στέλνει το μήνυμα λέγοντας ότι όποιος θέλει να ψάξει μπορεί να το κάνει αλλά δεν θα βρει το παραμικρό. Ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι καλύπτει τον υπουργό του, ενώ ο βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας Σάκης Παπαδόπουλος άφησε αιχμές εναντίον του, με άρθρο του στα ΝΕΑ για το ηθικό πλεονέκτημα.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι διαθέτει το ηθικό πλεονέκτημα εάν δεν το αποδεικνύει η συμπεριφορά του, οι παρέες του, η στάση ζωής του» βάζοντας έτσι στο κάδρο εκτός των κομματικών του αντιπάλων και τον υπουργό της κυβέρνησης του, ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι ήταν φίλος του Μανώλη Πετσίτη.
«Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι "υπεράνω πάσης υποψίας" για δωροδοκία - για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες - για έλεγχο της περιουσιακής του κατάστασης και καταγγελιών για μίζες...» προσθέτει ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ που αφήνει αιχμές στο βασικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για το ηθικό πλεονέκτημα σημειώνοντας ότι «κανένα κόμμα δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι κατέχει το ηθικό πλεονέκτημα. Ακόμα και εκείνα που θα μπορούσαν να το ισχυριστούν στο όνομα του τελικού τους πολιτικού σκοπού, οφείλουν να το αποδείξουν στη βάση των ενδιάμεσων στόχων τους, της τρέχουσας πολιτικής της, της ενότητας θεωρίας και πράξης».
Τα Εξάρχεια (δεν) είναι Μονμάρτη
Η περίπτωση της κυρίας Κατερίνας Παπακώστα είναι διαφορετική. Προέρχεται από το χώρο της Δεξιάς και για λόγους πολιτικής επιβίωσης βρέθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκαλώντας, όμως, αντιδράσεις στα θέματα της ασφάλειας. Είχε προηγηθεί η αναφορά της για τη γιαγιά με τα τερλίκια που κλήθηκε να πληρώσει 200 ευρώ πρόστιμο επειδή πουλούσε στην Λαϊκή Αγορά τα μικρά καλτσάκια που έπλεκε. Τώρα μετά τις καθημερινές φασαρίες στα Εξάρχεια, βγήκε και μίλησε για την Μονμάρτη των Εξαρχείων…
Οι ειδικοί φρουροί την χαρακτήρισαν ως Μαρία Αντουανέτα και φαίνεται ότι η κ. Παπακώστα προσβλήθηκε απαντώντας σε ανάρτηση που έκανε και στην οποία χαρακτηρίζει τους αντιδρώντες -μεταξύ των οποίων και οι Ειδικοί Φρουροί- ως «αβράκωτους» (σ.σ. sans cullotes, όρος που την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης αναφερόταν στους προερχόμενους από την εργατική τάξη). Σημειώνεται ότι εκτός από τους Ειδικούς Φρουρούς, την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη είχαν παρομοιάσει με την Μαρία Αντουανέτα ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης. Η κυρία Παπακώστα έγραψε επί λέξη: «Όσοι θυμήθηκαν την Μαρία Αντουανέτα, ως τί μιλούν; Ως sans cullotes; Ανοιχτοί από παντού, δίχως αίσθηση της ευθύνης τους. Είναι δε και αφελείς. Στις άστοχες επιθέσεις τους εναρμονίζονται ακραίοι της Πειραιώς και του ΠΑΣΟΚ μαζί με τους παλιούς εμβληματικούς τους, που τους έφυγε η σημαία στα Ίμια. Όσο για το Αντουανέτα, ας ρωτήσουν τον καθρέφτη τους…».
Ο κ. Τσίπρας που ρωτήθηκε απέφυγε να πάρει ουσιαστικά θέση λέγοντας ότι δεν άκουσε την ακριβή δήλωση της υφυπουργού παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι στην περιοχή των Εξαρχείων υπάρχει πραγματικό πρόβλημα.
Τσίπρας: Αυτοί είδαν τώρα ότι είχαν κάνει λάθος…
Με τον πρωθυπουργό να απαντά περίπου περιπαικτικά ότι αυτοί έκαναν λάθος και τώρα ήρθαν σε εμάς… αναφερόμενος στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τώρα βρίσκονται στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, δύο ακόμη στελέχη που δεν προέρχονται αμιγώς από τον στενό κομματικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, οι Μωραϊτης και Κουρουμπλής βρέθηκαν υπό αυστηρή κριτική στελεχών που ανήκουν κομματικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον κ. Μωραϊτη αντιδρούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και ο αντιπρόεδρος της βουλής Γ. Βαρεμένος για μια πιθανή υποψηφιότητα του υφυπουργού υποδομών στο νομό Αιτωλοακαρνανίας απ όπου και κατάγεται. Για αυτό και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη σε ποια περιοχή θα είναι ο ίδιος υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές.
Ταυτόχρονα στο επίκεντρο αυστηρής κριτικής για πολλοστή ημέρα, βρέθηκε ο πρώην υπουργός ναυτιλίας και υποψήφιος ευρωβουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής. Αυτή τη φορά δέχτηκε τα πυρά του έτερου υποψήφιου Κ. Αρβανίτη που μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος είπε ότι «καλό δεν είναι η φωτογραφία αυτή» προσθέτοντας ότι «εγώ δεν θα έκανα φωτογραφία, ούτε θα είχα σχέση με τον κ. Αμβρόσιο και ας με έλεγαν κατσαπλιά».
Αμέσως μετά ο κ. Αρβανίτης σε άλλο μέσο ενημέρωσης συνέχισε την κριτική του προς τον κ. Κουρουμπλή σε μια προσπάθεια να πάρει μεγαλύτερη έκταση το θέμα ώστε να υπάρξει αντίδραση συνολική με ότι αυτό σημαίνει. Αυτή τη φορά στην τηλεόραση του Alpha που όταν του επισημάνθηκε ότι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε με νόημα «το θέμα αυτό είναι για τον κ. Κουρουμπλή γιατί είναι μαζί μας. Εγώ είμαι στον ΣΥΡΙΖΑ».
Είχε προηγηθεί το Σάββατο που μας πέρασε πιο έντονη κριτική από τον γραμματέα του κόμματος Παναγιώτη Σκουρλέτη που μέσα από συνέντευξή του ανέφερε για τον κ. Κουρουμπλή: «Ελπίζω ακόμα και τώρα να ήταν μια αστοχία της στιγμής. Άλλο η ανεκτικότητα της δημοκρατίας και άλλο να συναγελάζεσαι με του υμνητές των Ναζί. Ασφαλώς και πρέπει να υψώσουμε ένα ιδεολογικό, πολιτικό και κοινωνικό τείχος «αποκλεισμού» απέναντι στο φασισμό. Ας ήμαστε προσεκτικοί».