ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λοβέρδος για Novartis: Ντροπή των κουκουλοφόρων, πρώτος εγώ θα ζητήσω την άρση ασυλίας μου

«Πρώτος εγώ θα ζητήσω και θα ψηφίσω την άρση της ασυλίας μου» επεσήμανε ο Ανδρέας Λοβέρδος μετά τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας με την οποία ζητείται η άρση της ασυλίας του προκειμένου να καταθέσει ως ύποπτος για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας στην υπόθεση της Novartis

«Θα τους αντιμετωπίσω πρόσωπο με πρόσωπο, η αλήθεια είναι μία και έχει δική της αυτοτέλεια και δυναμική», είπε φανερά εξοργισμένος και πρόσθεσε πως όσοι τον ενέπλεξαν στην υπόθεση αυτή θα δώσουν λόγο.

«Ντροπή τους, θα δώσουν λόγο για όλα αυτά, δεν μπορούν να ακουμπήσουν ούτε εμένα, ούτε το κόμμα, στο οποίο έχω την τιμή να ανήκω, κάναμε τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο χώρο και διασώσαμε δισεκατομμύρια από τη διαφθορά και τη σπατάλη», είπε ο κ. Λοβέρδος και επεσήμανε πως δεν βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς του, «κι ας έψαξαν εμένα, τα ανήλικα παιδιά μου, τους συγγενείς και τους συνεργάτες μου. Κι όμως απέφευγαν να το δώσουν στη δημοσιότητα».

Διέψευσε ότι είχε επαφές με τον τότε ισχυρό άνδρα της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή, όπως αναφέρουν στις καταθέσεις τους οι μάρτυρες, λέγοντας πως «σε πλήρη αντίθεση με όσα λέγονται από τους κουκουλοφόρους, με τον κ. Φρουζή δεν έχω ανταλλάξει ποτέ ούτε τηλέφωνο, ούτε e-mail. Δυόμισι χρόνια "ερευνούν" την υπόθεση, το ξέρουν καλά αυτό, πολύ καλά μάλιστα και το κρύβουν».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Λοβέρδος ανέφερε επίης πως ουδέποτε συνάντησε τον κ. Φρουζή, εντός ή εκτός υπουργείου, πλην μιας φοράς, τέλος Μαρτίου του 2012, ένα μήνα πριν φύγει από το υπουργείο Υγείας, με την ιδιότητα του νέου προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακοβιομηχανιών.

«Η συνάντηση αυτή, όπως είπε, διήρκησε όσο διαρκεί μια χειραψία. Ακόμα κι αν τον είχα δει οποτεδήποτε ή οπουδήποτε δεν τον αναγνώριζα ούτε ως Φρουζή, ούτε ως Novartis», είπε.

Για την υπόθεση των φαρμάκων που φέρεται να κυκλοφόρησε στην αγορά ως υπουργός Υγείας σημείωσε πως ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες που του εισηγήθηκαν ομοφώνως οι αρμόδιες επιτροπές και οι τελικές επιλογές του υπουργείου ήταν προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και των ασθενών.

Όπως είπε, από το φάκελο που εστάλη στη Βουλή προκύπτει, πως οι συμπληρωματικές καταθέσεις ανθρώπων που δόθηκαν έως και την 4η Απριλίου, δηλαδή πριν από μία εβδομάδα το εντός εισαγωγικών «κατηγορητήριο», εξαφανίζονται πλήρως. Επανέλαβε, όπως ο ίδιος ανέφερε, όσα έχει ήδη «με αδιάσειστα επιχειρήματα διευκρινίσει στις μηνύσεις μου κατά των κουκουλοφόρων και στις ομιλίες μου στη Βουλή» και πρόσθεσε:

«Η αποδεδειγμένη αλήθεια για τα φάρμακα, για τα οποία ακούστηκαν και γράφτηκαν αθλιότητες, έχει ως εξής:
-Gilenya: Υπήρχε ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για ένα φάρμακο που συμπυκνωνόταν σε χάπι και ήταν θεραπευτικό για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και αντικαθιστούσε νοσοκομειακή θεραπεία. Είχαμε τεράστια συνολική ωφέλεια με το χάπι αυτό και για τους ασθενείς και για τα οικονομικά του συστήματος υγείας. Δεν υπήρχε τότε αίτηση από άλλη εταιρεία για άλλο φάρμακο. Η επόμενη αίτηση έγινε το 2014. Ο ΕΟΦ μάλιστα το τιμολογούσε ακριβότερα και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου το έβαλαν σε χαμηλότερη τιμή. Να σημειωθεί ότι και για το φάρμακο αυτό και για τα επόμενα φάρμακα αλλά και για όλες τις χιλιάδες των φαρμάκων που ετιμολογούντο στην αρμόδια επιτροπή συμμετείχαν και εκπρόσωποι των εταιριών και εάν μεροληπτούσε η επιτροπή, θα αντιδρούσαν όλες οι υπόλοιπες. Ήταν εντυπωσιακό ότι μετά από κάθε τιμολόγηση είχαμε πέντε-δέκα ενστάσεις για περίπου 10.500 φάρμακα.
Tasigna: Υπήρχαν ομόφωνες εισηγήσεις από την αρμόδια επιτροπή. Δεν ήταν καινούργιο φάρμακο όπως ψευδέστατα λέγεται. Είχε μπει από το 2010 και απλώς έγινε μία νέα τιμολόγηση για μικρότερη και πιο οικονομική συσκευασία.
Lucentis-Avastin: Η κυκλοφορία του Lucentis έγινε προ της υπουργίας μου και η παραμονή του συνεχίστηκε με απολύτως νόμιμο τρόπο. Οι άθλιοι με κατηγορούν γιατί δεν επιτρέψαμε να χρησιμοποιείται για την ίδια ασθένεια και το Avastin! Και αποκρύπτουν δολίως ότι ο ΕΟΦ είχε απαγορεύσει τη χρήση αυτού του φαρμάκου για οφθαλμολογικές παθήσεις, επειδή είχε παγκοσμίως άδεια κυκλοφορίας για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος. Άρα, όποιος Υπουργός επέτρεπε την χρήση του Avastin για οφθαλμολογικούς σκοπούς, θα κινδύνευε να κατηγορηθεί και να πάει στο ειδικό δικαστήριο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης