ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδιο για αιγιαλό: Όλοι κατά της Παπανάτσιου και το WWF να τη διαψεύδει

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

«Όπου ανοίγει ένα παραθυράκι, σύντομα μετατρέπεται σε πόρτα» σχολιάζουν με νόημα κύκλοι του WWF σε ερώτηση του CNN Greece σχετικά με την τροποποίηση του νόμου για τον αιγιαλό. «Γίνονται ρυθμίσεις που απειλούν να επιβάλλουν μελλοντικά την παρανομία» συμπληρώνουν χαρακτηριστικά.

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Θανάση Δημάκη εκπροσώπων του γραφείου της Υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου και τους εκπροσώπους του WWF Ελλάς Γιώργου Χασιώτη και Θεοδότας Νάντσου. Λίγο αργότερα διέρρευσε ότι κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις της οργάνωσης.

«Διαπιστώθηκε συμφωνία. Δεν επέμειναν (σ.σ. το WWF) στη θέση να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, άλλωστε σε κάποια ζητήματα συμφωνούν και εκείνοι. Στις διατάξεις που βελτιώνουν το πλαίσιο προστασίας για την χρήση αιγιαλού, που δίνουμε για ομπρέλες και ξαπλώστρες. Εκεί λέμε ότι το 60% του συνόλου της παραλίας πρέπει να είναι ελεύθερος χώρος. Από το 40% που παραχωρείται και πάλι το 40% θα πρέπει να είναι ακάλυπτος χώρος. Για πρώτη φορά λέμε ότι η παραλία θα πρέπει να τουλάχιστον 30 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού. Ο προηγούμενος έλεγε μέχρι 50 μέτρα χωρίς ελάχιστο όριο» σχολιάζουν κύκλοι της υφυπουργού που επιμένουν ότι υπήρχε μια σχετική συμφωνία. Η διαφορά σύμφωνα και με το περιβάλλον της κα Παπανάτσιου παραμένει για το άρθρο 34. Πρόκειται για έργα που είχαν κατασκευαστεί μέχρι το 2011 στον αιγιαλό μπορούν να νομιμοποιηθούν. Σύμφωνα με το υπουργείο πρόκειται κυρίως για έργα υποδομών όπως π.χ. δρόμοι που κατασκευάστηκαν. Το άρθρο δίνει την δυνατότητα το έργο να αδειοδοτηθεί εκ των υστέρων ώστε να παραμείνει. Μέχρι τότε εξαιρείται από την κατεδάφιση. Αν δεν πληροί προϋποθέσεις για έκδοση άδειας τότε κατεδαφίζεται. «Δεν τίθεται θέμα νομιμοποίησης μελλοντικών αυθαιρέτων. Ο νομοθέτης έχει εξασφαλίσει ότι η 28.7.2011 είναι καταληκτική ημερομηνία νομιμοποίησης. Μετά από αυτή δεν γίνεται. Υπήρξε μια διάταξη η οποία δεν συνόδευσε τελικά το νομοσχέδιο» εξηγούν. Μετά το 2011 επιτρέπεται η χρήση του αιγιαλού για συγκεκριμένη κατηγορία έργων, σημειώνουν. «Δεν είναι εύκολη η διαδικασία αδειοδότησης που ορίζεται. Δεν πρόκειται για ένα χαρτί αλλά εμπλέκονται πολλοί φορείς. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» συμπληρώνουν.

WWF: Συμφωνούμε μόνο αν απέσυραν το νομοσχέδιο

Διαφορετική άποψη όμως έχουν στο WWF. «Συμφωνούμε μόνο αν απέσυραν το νομοσχέδιο. Αυτό δεν συνέβη. Το μόνο που γνωρίζουμε ότι θα συμμετάσχουμε την Τετάρτη σε συνεδρίαση με τους φορείς στην αρμόδια επιτροπή της βουλής» τονίζουν πηγές του οργανισμού στο CNN Greece.

«Επισημάναμε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα αυτού του νομοσχεδίου το οποίο το καθιστά πολύ σοβαρό, εκτός αν αφαιρεθούν τα άρθρα που προβλέπουν αυτές τις ρυθμίσεις, αφορούν τα αυθαίρετα. Την τακτοποίηση αυθαιρέτων είτε εγκαταστάσεων που επιδοτήθηκαν κάποτε από αναπτυξιακούς νόμους και προβλέπει ειδική ρύθμιση για παράνομες εγκαταστάσεις όπως προβλήτες ή ακόμα και beach bar και επίσης έχει το άρθρο 34 μια μεγάλη κατηγορία επίσης για τακτοποιήσεις αυθαιρέτων που περιλαμβάνουν βιομηχανικές εγκαταστάσεις, δίκτυα κτλ. Έγινε μια μεγάλη κουβέντα στην οποία προσπάθησαν να μας εξηγήσουν τις πιέσεις που ασκούνται για την τακτοποίηση αυθαιρέτων στην παράκτια ζώνη. Βέβαια το νομοσχέδιο αφορά και όχθες ποταμών και λιμνών. Μιλάμε και για μεγάλα ρέματα όπου υπάρχουν και πολλές παράνομες δραστηριότητες. Είπαμε ότι ακόμα και αν είχε κάποια θετικά αυτό το νομοσχέδιο δεν θα μπορούσαμε να τα δούμε εκτός και αν φύγουν αυτές οι αρνητικές ρυθμίσεις» τονίζεται. «Ελπίζουμε ότι η υπουργός θα ακούσει τη φωνή της λογικής. Κάποια στιγμή θα πρέπει το κράτος να σταματήσει να ασχολείται με τις τακτοποιήσεις παρανόμων και να αρχίσει να κοιτάζει πως θα εφαρμόζονται καλύτερα οι νόμοι. Κατά απαράδεκτο τρόπο αυτό το νομοσχέδιο δεν βγήκε ποτέ στη δημόσια διαβούλευση» καταλήγουν.

Σε ανακοίνωση του WWF που βγήκε αργά το μεσημέρι της Τρίτης προστίθεται επίσης πως «η πρόβλεψη ότι θα μπορούν να υπάγονται σε διαδικασία τακτοποίησης έργα και κτίσματα χωρίς άδεια, τα οποία κατασκευάστηκαν μετά από αυτή την ημερομηνία (σ.σ. 27.7.2011), δίνει πράσινο φως στη διαιώνιση της παρανομίας».

Το WWF Ελλάς ζητά:

  1. Την απόσυρση όλων των άρθρων που αφορούν τακτοποιήσεις παράνομων έργων και κατασκευών στην παράκτια και παρόχθια ζώνη, δηλαδή του άρθρου 34 και μέρους του άρθρου 28.
  2. Διαμόρφωση και διαφανή δημόσια διαβούλευση για σύγχρονο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο που θα διέπεται από τις εξής αρχές:
  3. Αντιμετώπιση της παράκτιας ζώνης ως πολύτιμου, αναντικατάστατου και σπουδαίας σημασίας εθνικού κεφαλαίου και ως κρίσιμης υποδομής προστασίας και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
  4. Ενιαία οριοθέτηση της παράκτιας ζώνης.

iii. Θέσπιση, εντός της παράκτιας ζώνης, αδόμητης ζώνης για νέες κατασκευές στα τουλάχιστον 100 μ. από τον αιγιαλό.

  1. Κατοχύρωση της απρόσκοπτης πρόσβασης σε όλη την έκταση αιγιαλού και παραλίας.

Το WWF Ελλάς απευθύνει ανοιχτή έκκληση προς όλους τους πολίτες για συνυπογραφή επίσημης διαμαρτυρίας (https://support.wwf.gr/action/save_coasts ). «Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το σκανδαλώδες αυτό νομοσχέδιο που επιτρέπει την καταπάτηση και καταστροφή των ελληνικών ακτών και παραλιών. Οι υπογραφές που θα συγκεντρωθούν, θα παραδοθούν σε μια εβδομάδα από το WWF προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ως μαζική διαμαρτυρία» σημειώνεται.

Μάχη και στη Βουλή

Η μάχη πλέον έχει μεταφερθεί στη Βουλή και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όπου η Κατερίνα Παπανάτσιου υπερασπίζεται το νομοθέτημά της απέναντι στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης.

«Με το νομοσχέδιο που φέρνουμε προς ψήφιση στη Βουλή προστατεύουμε και διατηρούμε τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού και κάνουμε αυστηρότερο το πλαίσιο για την προστασία του», υποστήριξε η υφυπουργός Οικονομικών.

Η κα Παπανάτσιου, εκ προοιμίου, επισήμανε ότι αιγιαλοί και παραλίες απολαμβάνουν συνταγματικής προστασίας και υπογράμμισε: «Οποιαδήποτε παραχώρηση χρήσης αιγιαλού γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να υπάρξουν αλλού».

«Το νομοσχέδιο αναφέρεται σε δραστηριότητες δημόσιες, κοινωφελείς (βιολογικοί καθαρισμοί, αφαλατώσεις), δημοτικές, προστασίας και εκτάκτων αναγκών, άρσης επικινδυνότητας, Εθνικής Άμυνας, ιδιωτικές, οι οποίες είναι εκ της φύσης τους, δεδομένο ότι δεν μπορούν να ασκηθούν χωρίς πρόσβαση στον αιγιαλό, όπως ναυταθλητικές, λιμενικές, αλιευτικές, ναυπηγοεπισκευαστικές, ενεργειακές-ΑΠΕ. Κι αυτές μόνο κατόπιν των αναγκαίων αδειοδοτήσεων με αυστηρότατες προϋποθέσεις και λήψη μέτρων», είπε η υφυπουργός Οικονομικών και επισήμανε ότι ο αιγιαλός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το δικαίωμα των πολιτών και των επισκεπτών της χώρας στην «απόλαυση της κοινοχρησίας και της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτόν».

Όπως τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών με το νομοσχέδιο, ο παλαιός αιγιαλός παύει να ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του δημοσίου, πλέον, ανήκει στη δημόσια κτήση και είναι ανεπίδεκτος κτήσης ιδιωτικών δικαιωμάτων. «Η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί τομή στο νομικό καθεστώς του παλαιού αιγιαλού», είπε η κ. Παπανάτσιου, όμως, σημείωσε ότι οι διατάξεις αυτές δεν θίγουν ήδη κτηθέντα ιδιοκτησιακά δικαιώματα ή ισχύουσες συμβάσεις παραχώρησης παλαιών αιγιαλών που έχουν γίνει μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου.

Με την υφυπουργό δεν φαίνεται να συμφωνεί ούτε η Νέα Δημοκρατία η οποία βλέπει «παράθυρο για νομιμοποίηση αυθαιρέτων».

«Υπάρχουν νομοτεχνικές παρεμβάσεις στο ν. 2971/ 2001 περί αιγιαλού και παραλίας που, ουσιαστικά, νομιμοποιούν αυθαίρετες κατασκευές», κατήγγειλε ο εισηγητής της ΝΔ, Απόστολος Βεσυρόπουλος, και πρόσθεσε ότι «με το νομοσχέδιο καταλύεται η καταληκτική ημερομηνία της 28ης Ιουλίου του 2011, αφού σύμφωνα με όλους τους νόμους καμία αυθαίρετη κατασκευή δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί και να ενταχθεί σε οποιαδήποτε διαδικασία τακτοποίησης πέρα από αυτή την ημερομηνία».

«Ανοίγει παραθυράκι για αυθαίρετα που έχουν δημιουργηθεί μετά τις 28 Ιουλίου 2011 και τα οποία μπορούν να εξαιρεθούν από την κατεδάφιση με απόφαση του υπουργού Οικονομικών» συμπλήρωσε.

«Υπάρχουν άρθρα στο νομοσχέδιο που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα έχει δώσει όλα», παρατήρησε ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Κουτσούκος.

«Στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η κυβέρνηση νομιμοποιεί αυθαίρετα έργα, χωρίς ή καθ' υπέρβαση αδειών», ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Θανάσης Βαρδαλής. «Αιγιαλοί, λίμνες, ποτάμια, γίνονται θυσία στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ο τροποποιημένος νόμος του 2001, γίνεται ακόμη πιο φίλο - μονοπωλιακός, περισσότερο καταστροφικός για το περιβάλλον, και για μια σειρά ευαίσθητα οικοσυστήματα. Πιο εχθρικός απέναντι στη λαϊκή οικογένεια, που ακόμη πιο δύσκολα θα βρίσκει χώρο για λίγες ώρες αναψυχής τους θερινούς μήνες. Για να το πετύχει αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ, ενσωμάτωσε σε αυτό το νομοσχέδιο που συζητάμε, μια σειρά από πάρα πολλές αντιδραστικές ρυθμίσεις που είχαν επιχειρήσει να νομοθετήσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, από το 2006 μέχρι το 2014, που ήτανε η τελευταία τους προσπάθεια», κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Θέμα για τη χρήση αιγιαλού ήγειρε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Τσιρώνης. «Γιατί πρέπει η έρευνα υδρογονανθράκων να είναι ακριβώς στον αιγιαλό και δεν μπορεί να πάει λίγα μέτρα παραπάνω; Ειδικά η έρευνα υδρογονανθράκων δεν έχει σχέση με αποκλειστική χρήση αιγιαλού. Ποτέ δεν γίνεται έρευνα δηλαδή. Η τεχνολογία της έρευνας δεν θέλει τίποτα από τη χρήση του αιγιαλού, γιατί να αναφέρεται αυτό μέσα στο νομοσχέδιο;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης