Τι κρύβεται πίσω από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία
Για πολλούς, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια κρίνεται ως ιστορική. Συνάμα, όμως, ήταν εμφανές πως τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Ζόραν Ζάεφ έκαναν προσπάθειες να παίξουν ένα επικοινωνιακό παιχνίδι μπροστά από τις κάμερες, με την ελπίδα να αμβλυνθούν με αυτό τον τρόπο οι αντιδράσεις των πολιτών σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία.
Το μεγαλύτερο «αγκάθι» αυτή την ώρα είναι τα εμπορικά σήματα περίπου 4.000 Μακεδονικών προϊόντων. Κατά τη γνωστή του τακτική, ο κ. Τσίπρας θέλησε να αποδώσει τον «θόρυβο» σε fake news, ωστόσο ο Σκοπιανός ομόλογός του είπε πως ελπίζει μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια να έχει επιλυθεί το πρόβλημα από τις κοινές επιτροπές των Αρχών των δύο χωρών. Κάτι, που αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα και μέχρι την επίλυσή του αναμένεται να αποτελέσει τεράστιο θέμα και πολλές συζητήσεις.
Μέσα από την δικαστική οδό, τις επιτροπές και άλλες ενέργειες, θα καταβληθεί προσπάθεια έτσι ώστε να μην πληγούν εμπορικά στις διεθνείς αγορές τα ελληνικά προϊόντα που έχουν στην ετικέτα τους την ένδειξη Μακεδονικά προϊόντα.
Σχεδόν όλος ο διεθνής Τύπος αναφέρεται στην επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία και την χαρακτηρίζει «ιστορική» και υπογραμμίζει πως ανοίγει πολλές δυνατότητες να αναπτυχθεί περαιτέρω η σχέση των δύο χωρών με τις συμφωνίες που υπεγράφησαν ανάμεσα στους υπουργούς των δύο χωρών, που συνόδευαν τον Αλέξη Τσίπρα.
Αυτό σημαίνει πως ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά την εικόνα που έχουν για την κυβέρνησή του οι κάτοικοι της Βορείου Ελλάδας, και για αυτό το λόγο, ενόψει και των εκλογών στη Ελλάδα, εμφανίστηκε στο κυβερνητικό κτήριο με έντονη δόση επικοινωνιακής σκοπιμότητας. Ο Ζόραν Ζάεφ φάνηκε να ανταποκρίνεται με ίδια διάθεση, βγάζοντας με το κινητό του τηλέφωνο selfies και ξεναγώντας τον Έλληνα ομόλογό του στο γραφείο του δείχνοντας τα προσωπικά του αντικείμενα.
Όλα αυτά για να «παίξει» η εικόνα τους επικοινωνιακά, δείχνοντας πως οι δύο πρωθυπουργοί έχουν πολύ καλή σχέση μεταξύ τους και προσβλέπουν στην ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών και την αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Είχε προηγηθεί η αναφορά του κ. Τσίπρα μετά από σχετική ερώτηση που του υπεβλήθη για το κατά πόσο ο κ. Μητσοτάκης αν εκλεγεί πρωθυπουργός θα σεβαστεί την συμφωνία που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.
Αντιδράσεις από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ
Για επικοινωνιακά παιχνίδια κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση που θεωρεί ότι θα αφήσει το αποτύπωμά της στις επικείμενες εκλογές:
«Η επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη κριθεί στη συνείδηση των Ελλήνων. Αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει οποιαδήποτε επικοινωνιακή απόπειρα εξωραϊσμού της από τον κ. Τσίπρα. Θα το συνειδητοποιήσει, άλλωστε, σε μόλις 54 μέρες από σήμερα, στις κάλπες της 26ης Μαΐου ή και νωρίτερα, αν προκαλέσει εθνικές εκλογές» τονίζει στην ανακοίνωσή της.
Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν ενδεικτική, θέλοντας με τον τρόπο του να δείξει στους πολίτες που αντιδρούν πως ό,τι υποστηρίζει η κυβέρνηση, τα ίδια λέει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς στις αναφορές του λέει ότι σέβεται τη συμφωνία των Πρεσπών παρά τις διαφωνίες του.
Ο κ. Τσίπρας απάντησε :
«Αυτοί που μας αντιπολιτεύτηκαν είχαν τα ίδια επιχειρήματα. Εδώ εγώ βρίσκομαι ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, εκπροσωπώντας το σύνολο των Ελλήνων και Ελληνίδων, και αυτούς που συμφωνούσαν και αυτούς που διαφωνούσαν με τη συμφωνία», είπε και επισήμανε ότι δύο κυρίαρχα Κοινοβούλια την επικύρωσαν.
Σημείωσε δε, ότι «ήδη και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρά τη διαφορετική του θέση και στάση, έχει διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να αμφισβητήσει στο μέλλον αυτή τη συμφωνία από όποια θέση κι αν βρεθεί, και αυτό νομίζω μας αρκεί σε όλους».
Για διαστροφή των λέξεων έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ κ. Π. Χρηστίδης, δείχνοντας ότι τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη Β. Μακεδονία δεν αποτελούν πατριωτική πολιτική: «Από πότε μια συμφωνία που εκχωρεί γλώσσα και ταυτότητα είναι πατριωτική; Είναι γνωστό πως ο κ. Τσίπρας διαστρέφει το νόημα των λέξεων αλλά σήμερα, το παράκανε».
Πηγή: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΚΚΕ «Μεντεσές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το Κομμουνιστικό κόμμα με σχόλιό του γραφείου τύπου:
«Η επίσκεψη Τσίπρα, μαζί με επιχειρηματίες, στη Βόρεια Μακεδονία αποδεικνύει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, εκτός από τους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, υπηρετεί και συγκεκριμένα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου, που διεκδικούν μερίδια απ’ τις αγορές των Βαλκανίων και θα κερδίσουν από τις μπίζνες στη γειτονική χώρα.
Αυτούς που δεν συμφέρει είναι τους δύο λαούς, τα συμφέροντα των οποίων θυσιάζονται στο βωμό των επιχειρηματικών ανταγωνισμών και κερδών και των επικίνδυνων σχεδίων των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ.
Για παράδειγμα, η υποχρέωση της Ελλάδας για την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Β. Μακεδονίας στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας, είναι ΝΑΤΟϊκή υποχρέωση. Το επιχείρημα της ασφάλειας της περιοχής, που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, είναι τουλάχιστον γελοίο, γιατί ουσιαστικά καλείται ο ελληνικός λαός να πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την υλοποίηση της ΝΑΤΟϊκής επιθετικής πολιτικής στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.
Ήδη η ελληνική πολεμική αεροπορία επιτηρεί το Μαυροβούνιο και τώρα τη Β. Μακεδονία. Αυτό σημαίνει “μεντεσές” του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ».