ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα βήματα ελέγχου εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών

Τα βήματα ελέγχου εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκεται και από τις δύο πλευρές η πλήρης και ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μετά και την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, την ευθύνη πλέον έχουν οι επιτροπές – που έχουν ή θα συσταθούν- αλλά και τα υπουργεία.

Σε οικονομικό επίπεδο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης έχει ήδη υπογράψει συμφωνία και αναμένεται η σύσταση μεικτής κατευθυντήριας επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την εφαρμογή του οικονομικού σκέλους της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μεταξύ άλλων, την επιτροπή θα απασχολήσουν ενεργειακά έργα και έργα υποδομών.

Σημαντικό κεφάλαιο είναι και αυτό της διπλής φορολόγησης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται και στις δυο χώρες, με την επιτροπή να πρέπει να βρει λύση.

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά τις εργασίες της η Μικτή Διεπιστημονική Επιτροπή για τα βιβλία καθώς είναι και αυτή που πρώτη έπιασε δουλειά με στόχο να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 12–13 Απριλίου, έχοντας ως στόχο την περαιτέρω προώθηση του έργου που επετεύχθη κατά την Δεύτερη Συνάντηση, καθώς και να διατυπώσει συστάσεις, για μελλοντική έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Προτεραιότητες για την ελληνική πλευρά είναι να δοθούν οδηγίες, μέσω των αναλυτικών προγραμμάτων του υπουργείου Παιδείας σε δασκάλους και καθηγητές ώστε να μη διδάσκεται ύλη με αλυτρωτικά-αναθεωρητικά στοιχεία, δεύτερον να εξαλειφτούν από τα βιβλία όλες οι εικόνες που σχετίζονται με τον αρχαίο μακεδονικό πολιτισμό και τρίτον να φύγουν όλοι οι σχετικοί χάρτες με αλυτρωτικό και αναθεωρητικό περιεχόμενο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης που έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη της επιτροπής, σε πρόσφατες δηλώσεις του αναφέρθηκε στην ανάγκη «επίσπευσης των αλλαγών» ώστε να υπάρχουν απτά αποτελέσματα από την επόμενη σχολική χρονιά.

Η ελληνική πλευρά έθεσε ρητά στο τραπέζι ότι για την τήρηση του γράμματος και του πνεύματος της Συμφωνίας των Πρεσπών και της κατηγορηματικής δέσμευσης για απάλειψη αλυτρωτικών και αναθεωρητικών αναφορών, είναι σαφές ότι :

1) Τα αναλυτικά προγράμματα που θα εκδοθούν από το υπουργείο Παιδείας της Βόρειας Μακεδονίας για τη διδακτέα ύλη του 2019-2020, θα δίνουν σαφείς και κατηγορηματικές οδηγίες στους εκπαιδευτικούς (δασκάλους και καθηγητές) ότι δεν θα διδαχθεί ύλη η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως ύλη αλυτρωτισμού και αναθεωρητισμού. Είναι καταφανές από το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών ότι η ύλη αυτή είναι εκείνη που περιλαμβάνεται σε κεφάλαια διδακτέας ύλης, τα οποία παραβιάζοντας τα διεθνώς παραδεκτά από ακαδημαϊκής, επιστημονικής και ιστορικής πλευράς δεδομένα, αναφέρονται στην υιοθετηθείσα για λόγους γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων προπαγάνδα περί σχέσης του σλαβικού λαού της Βόρειας Μακεδονίας με τον αρχαίο ελληνικό Πολιτισμό των Δωριέων Μακεδόνων, την αρχαία ελληνική ιστορία και φιλοσοφία, τον Μέγα Αλέξανδρο, τον πατέρα του Φίλιππο Β', τον δάσκαλό του Αριστοτέλη, την Βεργίνα, την Πέλλα, την Αμφίπολη, την Θεσσαλονίκη κ.λ.π.

2) Θα πρέπει να αφαιρεθούν από όλα τα βιβλία, δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, κι όχι μόνον από τα βιβλία ιστορίας, κάθε εικόνα, σύμβολο, σχέδιο, ή φωτογραφία που να σχετίζεται με οποιοδήποτε τρόπο με τα ανωτέρω, δηλαδή με αλυτρωτικές και αναθεωρητικές αναφορές.

3) Θα πρέπει να αφαιρεθούν όλοι οι χάρτες τόσο αυτοί που εμπεριέχονται στα σχολικά εγχειρίδια, όσο και αυτοί που χρησιμοποιούνται ως σχολικά βοηθήματα και αναρτώνται στις σχολικές αίθουσες και κτίρια και αποτυπώνουν αλυτρωτισμούς και αναθεωρητισμούς, υλικό εξόχως προπαγανδιστικό που αποτυπώνει στα μάτια των μικρών μαθητών ψευδείς και προπαγανδιστικές απεικονίσεις της «Μεγάλης Μακεδονίας».

Για πολλά από τα παραπάνω προβλέπεται χρονικό περιθώριο εφαρμογής τους το οποίο και εκπνέει μετά το καλοκαίρι.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η σύσταση της επιτροπής για τα εμπορικά σήματα στην οποία αναφέρθηκε τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ζόραν Ζάεφ. Και αυτό γιατί θα κληθεί να λύσει ένα γόρδιο δεσμό με οικονομικές προεκτάσεις. Με την επιχειρηματική κοινότητα ειδικά της Βορείου Ελλάδος να έχει πολλάκις εκφράσει την ανησυχία της για μια κατάσταση που έχει παγιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, η επιτροπή υπό την υφυπουργό Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου θα πρέπει να εξασφαλίσει πως η οποιαδήποτε αναφορά σε μακεδονικό θα παραπέμπει αυτόματα και στην Ελλάδα. Στην κυβέρνηση επενδύουν στους κανονισμούς για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ τα οποία και τα Σκόπια οφείλουν να σέβονται εφόσον σκοπεύουν σε ένταξη στην ΕΕ. Η επιτροπή αναμένεται να συσταθεί αμέσως μετά το Πάσχα.

Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ως άμεση συνέπεια και την δημιουργία Πρεσβείας στα Σκόπια και αντίστοιχα στην Αθήνα από την Βόρεια Μακεδονία. Η ελληνική πρεσβεία στα Σκόπια θα επιφορτιστεί με την παρακολούθηση εφαρμογής της συμφωνίας εντός της Βορείου Μακεδονίας αλλά και της καταγραφής των αντιδράσεων.

Τέλος, λύση αναζητείται και για την περίπτωση των δεκάδων αγαλμάτων που βρίσκονται στα Σκόπια με αναφορά όμως στην αρχαία Μακεδονία. Το θέμα έθεσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στον Ζόραν Ζάεφ.