ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εκλογικούς ρυθμούς η ΝΔ: Οι περιοδείες Μητσοτάκη και τα μηνύματα των πολιτών

Σε εκλογικούς ρυθμούς η ΝΔ: Οι περιοδείες Μητσοτάκη και τα μηνύματα των πολιτών
EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

«Με κάθε επαφή με τους πολίτες προκύπτει και από ένα επιπλέον πρόβλημα εξαιτίας της σημερινής κυβέρνησης» αναφέρουν οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θεωρούν πως η εμπειρία που αποκομίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από τις επαφές του με τον απλό κόσμο είναι πολύτιμη.

Για αυτό το λόγο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσει τις περιοδείες του και αυτή την εβδομάδα, επισκεπτόμενος την ερχόμενη Πέμπτη τη Σπάρτη και αμέσως μετά το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ενίσχυση της επαφής του με τους πολίτες, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην καθημερινότητα και στην οικονομία.

Το «γερό» του χαρτί του προέδρου της ΝΔ, όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του, είναι τα μέτρα για την ανάσχεση της οικονομίας και για αυτό ακούει με μεγάλη προσοχή τους πολίτες σε κάθε πόλη που επισκέπτεται –επειδή, δηλαδή, του λένε και από ένα προσωπικό πρόβλημα που τους έχει δημιουργήσει η σημερινή κυβέρνηση. Στην καθημερινότητα, βέβαια, εντάσσονται και τα μέτρα που προτείνει ο πρόεδρος της ΝΔ για την αντιμετώπιση της υπερφορολόγησης.

Στην κριτική του προς την κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης εντάσσει και τη Συμφωνία των Πρεσπών και έχει μόνο καλά λόγια να πει για την πολύ θερμή υποδοχή που του έκαναν οι κάτοικοι της Βορείου Ελλάδας, την οποία και επισκέφθηκε πρόσφατα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνει και για τα Μακεδονικά προϊόντα με την εμπορική τους ονομασία στην ετικέτα.

Η αντεπίθεση του Αλέξη Τσίπρα στα ανοικτά μέτωπα

Στα ίδια ακριβώς «μέτωπα» στοχεύει και η κυβέρνηση. Η αντιμετώπιση της καθημερινότητας των πολιτών για να καλύψει το χαμένο έδαφος από τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι για την κυβερνητική πλειοψηφία το «φιλί της ζωής», που στην ουσία θέλει να δώσει στον εαυτό της για να ξεφύγει από την αυστηρή κριτική όχι μόνο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και τη μίνι των πολιτών της Μακεδονίας.

Στην ίδια «συνταγή», η κυβέρνηση προσθέτει και μια μικρή δόση σκανδαλολογίας, στην οποία η ΝΔ αντεπιτίθεται με την υπόθεση Πετσίτη. Και αυτό γιατί γνωρίζει πως το θέμα της Novartis παραμένει ανοικτό για την κυβέρνηση ενώ, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξουν και γρήγορες εξελίξεις στο θέμα των δανείων της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώξει να αλλάξει το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση στη Βόρεια Ελλάδα και για αυτό τον λόγο επιλέγει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο για να επισκεφτεί το γειτονικό κράτος, μαζί με Έλληνες επιχειρηματίες και 10 υπουργούς, και ετοιμάζεται να υπογράψει σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες με τη γειτονική χώρα.

Ο πρωθυπουργός αρχίζει να ανεβάζει τις «στροφές» στην κυβερνητική μηχανή, καθώς γνωρίζει ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν σημαντικά σε ό,τι αφορά στη διεξαγωγή των εκλογών και αν τελικά αυτές γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές 26 Μαΐου. Θέλει οπωσδήποτε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από τη Συμφωνία των Πρεσπών και για αυτό θα δώσει έμφαση στην οικονομία, δίνοντας παροχές και δώρα σε χαμηλοσυνταξιούχους και μισθωτούς κάνοντας την έκπληξη για τον 13ο μισθό.

Επίσης σε δύο περίπου εβδομάδες, το οικονομικό επιτελείο πρόκειται να φέρει προς ψήφιση στη βουλή το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις για οφειλές στις ΔΟΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που περιμένουν πώς και πώς μικρομεσαίοι και νοικοκυριά. Όσοι από τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα έχουν ταχθεί υπέρ των εκλογών του Οκτωβρίου εκτιμούν ότι με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας θα λειτουργήσουν υπέρ με συνέπεια να μειωθεί η διαφορά με την Νέα Δημοκρατία, με τους πιο αισιόδοξους να θεωρούν ότι μπορεί να κάνει και την ανατροπή κιόλας…

Στις 4 Μαΐου διάλυση της βουλής αν γίνουν εθνικές εκλογές

Στην περίπτωση, ωστόσο, που ο κ. Τσίπρας δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τον χρόνο των εκλογών και θέλει να αιφνιδιάσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, τότε το αργότερο έως τις 4 Μαΐου θα πρέπει να έχει διαλυθεί η Βουλή.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιλέξει να κάνε αυτή την κίνηση-ματ, τότε κανένας νόμος δεν πρόκειται να ψηφιστεί μετά από αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε και επίσημα ότι στις 6 Απριλίου ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη δεύτερη κατά σειρά εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τη διεύρυνσή του προς την κεντροαριστερά.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση πρόκειται να γίνει και νέα πρόσκληση από τον πρωθυπουργό σε στελέχη του ΚΙΝΑΛ -με την απαραίτητη επίθεση στο πρόσωπο της κ. Φώφης Γεννηματά που συνοδεύει κάθε μια παρόμοια πρόσκληση όταν την απευθύνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Μάλιστα τις επόμενες ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εστιάσει στο πρόσωπο της κ. Γεννηματά με δημοσιεύματα εναντίον της πολιτικής της που όπως θα υποστηρίζουν θα την εμφανίζουν λίγο ως πολύ ότι έχει συμφωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα των εκλογών συμπλέοντας μαζί του.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ όμως «εισπράττει κέρδος πολιτικό και δεν χάνει ψηφοφόρους» υποστηρίζουν συνεργάτες που επικρίνουν την τακτική του κ. Τσίπρα σε ότι αφορά τις επιθέσεις στο πρόσωπο της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ