Ερώτηση στην Κομισιόν για τη δήμευση της περιουσίας Ελλήνων στη Χειμάρρα
Έντονες αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά έχει προκαλέσει η αναγκαστική δήμευση των περιουσιών των Ελλήνων που κατοικούν στη Χειμάρρα, με τον Αλέξη Τσίπρα να στέλνει αυστηρό μήνυμα στην Αλβανία και τον Δημήτρη Παπαδημούλη να καταθέτει επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν για το ζήτημα των «αυθαίρετων παράνομων και ενάντια στις ευρωπαϊκές συνθήκες απαλλοτριώσεων ιδιωτικών περιουσιών της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία».
Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι κρίνεται ο σεβασμός του κράτους δικαίου, του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων» και ζητά από την Κομισιόν να απαντήσει, «ποια έκτακτα μέτρα λαμβάνει για το ότι, όπως έχει τονίσει και η ίδια, δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος όσον αφορά τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για την καταγραφή, απαλλοτρίωση και αποζημίωση - πολύ περισσότερο όταν σχετίζεται με θέματα προστασίας των μειονοτήτων».
«Η παρανόμως και με απόλυτη αδιαφάνεια παραχώρηση στο υπουργείο Τουρισμού, για τουριστική αξιοποίηση, ιδιωτικών περιουσιών, μελών της ελληνικής μειονότητας, περνά τώρα σε φάση υλοποίησης» υπογραμμίζει ο Δ. Παπαδημούλης και επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις και στις πάγιες συστάσεις της ΕΕ, και επηρεάζει το κλίμα καλής γειτονίας και την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.
Προειδοποίηση από τον Αλέξη Τσίπρα
Αυστηρό μήνυμα στα Τίρανα έστειλε χτες ο Αλέξης Τσίπρας από το Βουκουρέστι, κάνοντας λόγο για αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά στην ελληνική μειονότητα στη γείτονα χώρα και αφήνοντας μάλιστα υπόνοιες για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των ηγετών στην έβδομη τετραμερή συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας στο Βουκουρέστι, μίλησε για μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, χωρίς όμως να προχωρά σε περαιτέρω διευκρινίσεις για το τι ακριβώς συνέβη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού αφορούσε τη δημοσίευση του ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης σχετικά με καταγραφή ακινήτων που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς και την υπαγωγή τους στην αρμοδιότητα του υπουργείου Τουρισμού της Αλβανίας.
«Μαθαίνω ότι είχαμε μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα. Αν ισχύει, θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
«Υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δε μας δίνει αισιοδοξία για την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση, αν επαληθευτούν οι πληροφορίες που έχουμε- δεν υπάρχουν. Ελπίζω να διαψευστώ», συμπλήρωσε.
«Γιατί η βούληση όλων μας, το σύνολο των χωρών, είναι να κάνει βήματα προκειμένου να γίνει η ευρωπαϊκή προοπτική μια πραγματικότητα. Δεν είμαστε όμως δογματικοί. Βλέπουμε την κάθε χώρα χωριστά», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η υπουργική απόφαση της Αλβανίας, σύμφωνα με την οποία 46 τεμάχια στα νότια παράλια της χώρας περνάνε στην ιδιοκτησία του υπουργείου Τουρισμού, με σκοπό την τουριστική τους αξιοποίηση, είχε προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας.
Μάλιστα τότε, το υπουργείο Εξωτερικών με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, είχε καλέσει την Αλβανία να ανακαλέσει την απόφαση, κάνοντας λόγο για παραβίαση της σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία.
Έκκληση από την Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας
Έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να υπερασπιστεί εμπράκτως τα νόμιμα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας και να μετέλθει κάθε νόμιμο μέσο ώστε να αποφευχθεί η υφαρπαγή των περιουσιών στην Χειμάρρα απευθύνει με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής η «Ομόνοια».
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το παράρτημα της οργάνωσης στη Χειμάρρα αναφέρει πως με την απόφαση που δημοσιευθηκε σήμερα στο ΦΕΚ στα Τίρανα «ολοκληρώνεται το έγκλημα της υφαρπαγής των περιουσιών στη Χειμάρρα».
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Σήμερα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η απόφαση με αριθμό 172 και ημερομηνία 27.02.2019 για την προσωρινή απαγόρευση της εγγραφής στο υποθηκοφυλακείο της αγροτικής γης των πρώην συνεταιρισμών και γεωργικών εταιριών στις περιοχές για τις οποίες έχει ορισθεί ως προτεραιότητα η τουριστική ανάπτυξη.
Ο νόμος αναφέρεται στους χάρτες που έχουν δημοσιευθεί από Κρατική Αρχή Γεωπεριφερειακών Πληροφοριών και η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση βασίζεται στην εφαρμογή του άρθρου 34 του νόμου 93/2015. Στους συγκεκριμένους χάρτες έχουν συμπεριλάβει τις κρατικές περιουσίες που έχουν εγκριθεί με την υπουργική απόφαση 707 και 708 στις 21.11.2018. Η απόφαση 708 έχει να κάνει με τις περιουσίες από την Παλάσα μέχρι τα Εξαμίλια.Το άρθρο 3 της απόφασης ορίζει, αμέσως μετά την δημοσίευση της ότι σταματά οποιαδήποτε διαδικασία εγγραφής της περιουσίας που είχαν πάρει ντόπιοι κάτοικοι μέλη των γεωργικών εταιριών.
Στο άρθρο 4 η απόφαση ορίζει τα κεντρικά γραφεία καταγραφής των πόλεων μεταξύ των οποίων Αυλώνα, Χειμάρρα και Άγιοι Σαράντα να εγγράψουν τις συγκεκριμένες περιουσίες που περιγράφουν οι συγκεκριμένοι χάρτες, και με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία να κάνουν την προσωρινή καταγραφή για διαχείριση στα αρμόδια υπουργεία για τον τουρισμό.
Το άρθρο 5 καταργεί την υπουργική απόφαση 138 που απαγόρευε την εγγραφή από μέρος των πολιτών σε όλη την ακτογραμμή. Η κατάργηση του 138 είναι δώρον άδωρον για όσους πολίτες έχουν περιουσία εντός των δημοσιευμένων χαρτών.
Η συγκεκριμένη απόφαση μπερδεύει σκοπίμως τα πράματα και κανείς νομικός δεν μπορεί να αποφανθεί με ακρίβεια ποιος είναι ο στόχος. Αν θεωρηθεί ως ακριβής η ερμηνεία που λέει ότι πρώτα θα δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να εγγράψουν του τίτλους τους (ΑΜΤΠ) από την Παλάσα έως την Νίβιτσα, θα χαθεί σημαντικό κομμάτι της περιουσίας, για τους εξής λόγους:
1. Δεν αναγνωρίζει περιουσία σε όσους δεν έχουν στα χέρια τους ΑΜΤΠ και είναι αρκετοί.
2. Όσοι έχουνε ΑΜΤΠ δεν έχουν όλα τα μέτρα.
3. Υπάρχουν αρκετοί ιδιοκτήτες που είναι σε διαδικασία διεκδίκησης της περιουσίας τους στα δικαστήρια.
Ακόμα και να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας όλοι αυτοί, από τη στιγμή που το κράτος όρισε τις συγκεκριμένες περιοχές για τουριστικές επενδύσεις, θα αποζημιωθούν με το πόσο του 0.6 έως 1.5 ευρώ το τετραγωνικό.Η άλλη ερμηνεία κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα, δίνει τη δυνατότητα να εγγράψει κατά προτεραιότητα το κράτος την περιουσία και μετά ότι απομείνει να εγγράψουν τις περιουσίες τους οι έχοντες ΑΜΤΠ ή οποιονδήποτε άλλο τίτλο ιδιοκτησίας.
Πρόκειται για μια απόφαση εμπαιγμό, με την οποία έχουν στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και την υφαρπαγή της περιουσίας από σχεδόν το σύνολο τον γηγενών κάτοικων της περιοχής της Χειμάρρας.
Η απόφαση στοχεύει να κρατήσει σε ομηρία μέχρι τις εκλογές το εκλογικό σώμα, να σύρει τους πολίτες στα γραφεία του υποθηκοφυλακείου με το αζημίωτο, ενώ όσους καταφέρουν να τα εγγράψουν θα τους τα πάρουν με τον νόμο του 2015 για τουριστικές επενδύσεις.
Η κλοπή ολοκληρώνεται, τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας απογυμνώνονται από οποιονδήποτε οικονομικό πόρο και εξαναγκάζονται να απομακρυνθούν από τις πατρογονικές τους εστίες.
Όσοι συμπράττουν στην ανομία που συντελείται, είναι υπόλογοι στην Ιστορία και βάζουν ταφόπλακα στη Χειμάρρα όπως την γνωρίζουμε εδώ και αιώνες.
Καλούμε την Αλβανική κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα όλα αυτά τα νομοθετήματα, να μιλήσει ξεκάθαρα και να επιστρέψει επιτέλους με όποιον νόμο εκείνη κρίνει τις περιουσίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες, που τις κατέχουν και τις απολαμβάνουν εδώ και αιώνες.
Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να υπερασπιστεί εμπράκτως τα νόμιμα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και να μετέλθει κάθε νόμιμο μέσο ώστε να αποφευχθεί η υφαρπαγή αυτή».