Μονόδρομος οι παροχές για την κυβέρνηση
Στην κόψη του ξυραφιού κινείται η κυβερνητική πλειοψηφία καθώς ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζει το παιχνίδι των παροχών, προφανώς θέλοντας να δελεάσει πολιτικά τους ψηφοφόρους κρατώντας στην επιφάνεια την πιθανότητα εκλογών πριν τον Οκτώβριο.
Ο κ. Τσίπρας έχει δώσει εντολή να είναι τα υπουργεία πολύ καλά προετοιμασμένα για όλα τα ενδεχόμενα και στους υπουργούς να αναδείξουν τα προτερήματα του έργου τους. Ο ίδιος, ωστόσο, προετοιμάζει μια μεγάλη έκπληξη που θέλει να παρουσιάσει στους Έλληνες πολίτες αφού ξέρει ότι το πολιτικό «παιχνίδι» μόνο έτσι θα παιχτεί και το μόνο που θα μπορούσε να σταθεί εκλογικά είναι οι παροχές και τα δώρα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Τα 630 εκ. που βρίσκονται στον κουμπαρά του προϋπολογισμού μαρτυρούν το μέγεθος της έκπληξης με τον κ. Τσίπρα να ανακοινώνει, όπως αναφέρουν μερικές πληροφορίες, ακόμη και δώρο του Πάσχα στους χαμηλοσυνταξιούχους, κάτι που μάλλον «μαρτύρησε» κατά λάθος (;) ο υφυπουργός εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος που ανασκεύασε άρον-άρον ύστερα και από το άδειασμα που υπέστη.
Ο δρόμος των παροχών φαίνεται ως μονόδρομος για τον κ. Τσίπρα. Μέσω των παροχών ελπίζει να αναδιατάξει την εικόνα του κόμματός του και να μειώσει τη διαφορά έτσι ώστε να είναι διαχειρίσιμη την επόμενη ημέρα, εντός και εκτός κόμματος. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα ρίξει λευκή πετσέτα και θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει αρκετές κοινωνικές ομάδες που τα προηγούμενα χρόνια είχαν αρκετές μειώσεις και αισθάνθηκαν πολύ έντονα την οικονομική ύφεση. Προϋπόθεση, βέβαια, σε όλα αυτά είναι οι δανειστές να κάνουν ότι δεν βλέπουν γιατί αν όλα αυτά που εξαγγέλλει η κυβέρνηση μπουν σε μια αθροιστική σειρά, τότε σίγουρα τα δισ. είναι πολλά και φυσικά δεν υπάρχουν και υπάρχει κίνδυνος να τινάξουν τη χώρα στον αέρα.
Ωστόσο, το ζήτημα των παροχών, που έχει εξεταστεί ξεχωριστά σαν κεφάλαιο, είναι ουσιώδης σημασίας για την κυβέρνηση, διότι εκτός από τις παροχές δεν έχει κάτι επιπλέον να παρουσιάσει στο αφήγημά της, αφού τα επιχειρήματά της δεν επαρκούν ώστε να προσδώσουν τις κατάλληλες προσδοκίες στους ψηφοφόρους για να μπουν το δίλλημα να ψηφίσουν θετικά την κυβέρνηση.
Εκτός από τα θετικά μέτρα οικονομικού χαρακτήρα, (αύξηση κατώτατου μισθού, κατάργηση μείωσης των συντάξεων, αλλά και την «κουτσουρεμένη» τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, έστω και αν αυτή αφήνει πολλές εκατοντάδες δανειολήπτες εκτός της ρύθμισης) η κυβέρνηση υπόσχεται επιδόματα, προσλήψεις στο δημόσιο με ή χωρίς ΑΣΕΠ, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία λίγο πριν τις ευρωεκλογές και «ζεστό» χρήμα ως αποζημίωση σε όσους έχουν πληγεί από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές. Εχθές εξάλλου ανακοίνωσε ότι θα δώσει συνολικά 6 χιλιάδες ευρώ σε όσους έχουν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς στη Ζάκυνθο τον Οκτώβριο του 2018. Η οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά ακίνητο και στο ποσό των 1.000 ευρώ ανά χώρο βοηθητικής χρήσης και δε φορολογείται, ούτε κατάσχεται.
Με άλλη τροπολογία, που κατατέθηκε θεσπίζεται νέο καθεστώς ενισχύσεων με φοροαπαλλαγές, επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις, για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει σχέδια επενδύσεων.
Επίσης, με νέα ρύθμιση παρατείνεται κατά δύο επιπλέον μήνες η αρχικά τρίμηνη προθεσμία καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας όσων εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε.» επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ειδικής επιδότησης ανεργίας του ΟΑΕΔ και παράλληλα ξεκαθαρίζεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου των δικαιούχων του προγράμματος θα υπολογιστούν με βάση τις αποδοχές τους κατά τον τελευταίο μήνα πλήρους απασχόλησης τους στην εταιρία και η καταβολή τους θα βαρύνει τον ΟΑΕΔ.
Όλα αυτά τα θετικά μέτρα έχουν έναν στόχο: Να «καλύψουν» τη Συμφωνία των Πρεσπών που συνεχίζει να αφήνει το «αποτύπωμά» της στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες στη Β. Ελλάδα δείχνουν τη διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εμφανίζει στην υπόλοιπη χώρα. Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης έδωσε χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις ευρωεκλογές όταν μίλησε στους βουλευτές του κόμματός του: «Δημοψήφισμα κατά της χειρότερης κυβέρνησης που έχει γνωρίσει η χώρα από τη Μεταπολίτευση και μετά», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αποχή από την κάλπη, για χαλαρή ψήφο ή για χαμένη ψήφο «σε πολιτικά πυροτεχνήματα της συγκυρίας». Ταυτόχρονα, απευθύνθηκε σε οπαδούς άλλων κομμάτων «και στους πολίτες που πίστεψαν στα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και προδόθηκαν», σημειώνοντας ότι «ο λαϊκισμός πρέπει να βρει κοινή και ριζική απάντηση. Τώρα. Και η χώρα χρειάζεται καθαρές λύσεις». Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό, «Όρμπαν του Νότου». Ταυτόχρονα, είπε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα δείξει το δρόμο της εξόδου στον ΣΥΡΙΖΑ και σε μια κυβέρνηση κουρελού που βασίζεται σε «μισθωμένους βουλευτές».
«Τα ψέματα τελειώνουν και στις 26 Μαΐου το αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο που δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία σε κανέναν πολίτη, ότι στη χώρα μας συντελείται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο «πόλεμος» που μαίνεται μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη «σκεπάζει» το πολιτικό αφήγημα που θέλει να αναδείξει το Μέγαρο Μαξίμου στο δρόμο προς τις εκλογές. Για αυτό και δεν μπορεί να αφήνει αναπάντητη κάθε πολιτική επίθεση που δέχεται από την αντιπολίτευση η κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικές της σύγκρουσης που μαίνεται ανάμεσα στους δύο αρχηγούς, οι αναφορές που γίνονται στα ζητήματα διαπλοκής από την στιγμή που τέθηκε υποψήφιος για την Ευρωβουλή ο κ. Πέτρος Κόκκαλης. Το Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποιεί το όνομα του κ. Ε. Μαρινάκη για να πλήξει την Ν.Δ θέλοντας να δείξει τις σχέσεις μεταξύ του εφοπλιστή και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για «πόλεμο συμφερόντων» ή για κάτι άλλο πολύ μεγαλύτερο; Η απάντηση σίγουρα θα δοθεί το επόμενο διάστημα τότε δηλαδή που η σύγκρουση ανάμεσα σε Τσίπρα και Μητσοτάκη θα κορυφωθεί με ακόμη πιο συγκρουσιακά χαρακτηριστικά.